maandag 30 juni 2014

VOOROORDELEN

Je bent in het voordeel als je je oordeel kunt uitstellen.....

Waar of niet waar?

Vooroordelen hebben we vooral over de ánder. Over de groep waartoe we niet behoren, en over de mensen waar we niet op lijken.
Alleen in een wereld zonder verschillen, waar dus iedereen exact gelijk zou zijn, zouden geen vooroordelen bestaan.
Maar dát is saai! Ondénkbaar!

Vooroordelen bestaan, en zijn zelfs nuttig.
Het is ons vermogen tot sociale categorisatie, een mooi woord voor mensen indelen in hokjes, dat ons in onze evolutie heeft behoedt tegen uitsterven. 
Zagen we in de préhistorie bijvoorbeeld een eng beest? Angst! Rennen!
Bang zijn voor het onbekende is ons dus diep ingeprent.
Vooroordelen zijn dus niet alleen slecht of bekrompen; ze helpen ons overleven.

Maar aan de andere kant.....: ze beperken ons ook. Ze zorgen ervoor dat we ons leven alleen leiden binnen de sociale groep waartoe we behoren. En niet daarbuiten (durven) kijken. Daarmee komen we niet toe aan onze horizon-verbreding. We zien wat we willen zien, en we zien wat onze groep zegt dat we behoren te zien. Alles dat daarbuiten valt, onttrekt zich aan ons blikveld.
En we missen dus de kans op contact met mensen die misschien wel onze zielsverwant zouden kunnen zijn. 
En we realiseren ons niet dat onze grootste vijanden en plaaggeesten zich misschien wel binnen onze eigen groep bevinden....

Het vraagt dus een scherpe blik om onze vooroordelen, en gevaren en kansen te onderkennen. 
En we moeten een goed besef van onze eigen identiteit hebben, om te voorkomen dat we vastlopen in het hokje dat we voor onszelf hebben gemaakt: de vooroordelen over onszelf.

Bijvoorbeeld: wie of wat is een gehandicapte? Wat behoor je te doen als je dat bent? Zijn er überhaupt omgangsnormen? Hoe ziet een gehandicapte zichzelf?
En is dat een adekwater beeld dan hoe een gezond persoon een gehandicapte ziet? Of is het misschien slechts alleen maar een ander beeld?

Of als we een bepaald beroep uitoefenen. Stel, je bent p&o'er en je moet regelmatig mensen selecteren voor vacante functies. Het is bekend dat we allemaal kiezen voor de mensen die op ons lijken. Maar is de organisatie daar wel bij gebaat? Heeft die niet meer behoefte aan diversiteit? 

Aan vreemde vogels?









CITAAT:

Beware, so long as you live, of judging men by their outward appearance.

Jean de La Fontaine



It is sometimes hard to grasp the difference between identifying with one's own roots, understanding people with other roots, and judging what is good or bad.

Umberto Eco







Geen opmerkingen:

Een reactie posten