Aflevering 3:
"Engel B. was geen lieverdje.....
Wegens aanzetten tot een misdrijf werd Engel veroordeeld tot een taakstraf. Zij moest de tot levenslang veroordeelde Aagje Z. verzorgen. In de gevangenis welteverstaan. En omdat de zorg zoveel tijd kostte, was Engel eigenlijk ook constant dáár.
Als je, zoals die twee, elkaar zó dicht op de lip zit, gevangene bent van de situatie en van elkaar, dan wil de irritatie wel eens toeslaan. Aagje was tamelijk veeleisend en af en toe behoorlijk onflexibel. En Engel kon daar zó moe van worden.... Het was ook niet eerlijk!
Ma Beker en Missy M. waren namelijk nog steeds op vrije voeten. Ze hoefden enkel en alleen maar af en toe op bezoek te komen. Nou is de gevangenis niet de leukste plek om op visite te komen, maar ja, zíj konden na afloop weer de frisse buitenlucht inademen.
Engel kon het niet uitstaan!
Ze wou wég.
Ze zon op een grote verdwijntruc, een uitbraakpoging. Hóe krijg je een sikkeneurige vrouw in een rolstoel in godsnaam de gevangenis uitgeloodst?? Want ze wilde Aagje natuurlijk wél meenemen.
Daarom legde ze het voor aan haar om te kijken of ze samen een goed plan konden bedenken. Maar wat schetste haar verbazing: Aagje zag dat helemaal niet zitten. De gevangenis was niet fijn, maar een ontsnappingspoging boezemde haar veel te veel angst in. Ze gooide daarom de kont tegen de krib!
En daarom sloegen bij Engel de stoppen helemaal door!"
Wordt vervolgd.
Bestaat er rechtsgelijkheid in Nederland?
Of is gelijk recht voor iedereen een illusie?
Net zoals de maakbaarheid van de samenleving dat is?
In een normale opvoeding leer je als kind dat "eerlijk delen" de norm is. Maar je leert als kind óók dat er altijd kinderen slimmer, groter, sterker en gemener zijn dan jij. En dat ze daar mee wegkomen.
Sterker nog, zelfs als ouders en onderwijzers het zien, grijpen ze niet altijd in.
Dat is een ingewikkeld leerproces.
In de samenleving gaat het niet veel anders.
Overheden, bedrijven, instituties en individuen leven mét en naast elkaar. Alles en iedereen streeft eigen belangen na. We zijn primitieve wezens, dus het eigen overleven en instandhouden staat voorop. Dat geldt ook voor álle organismen, dus ook voor organisaties. Bestuurders van organisaties doen dat de laatste decennia vooral door het bedenken van nutteloze processen, het manipuleren van cijfers en het daarmee in stand hiuden van het eigen systeem. Welke bestuurder/manager houdt zich nog bezig met het aansturen, ondersteunen, kortom met het faciliteren van het primaire proces van zijn organisatie? Wie ziet nog de samenhang van de verschillende onderdelen? Wie durft nog een individu aan te spreken op fouten?
Nee, in plaats van concreet handelen kiest men liever voor een nieuwe algemene procesgang, waar niemand baat bij heeft maar die zo mooi staat op het c.v.; altijd handig bij een sollicitatie.
Burgers zijn enerzijds murw gebeukt na al die reorganisaties, fusies en bezuinigingen - die als noodzakelijk worden verkocht, maar in de praktijk zelden succesvol zijn - en zijn anderszijds volslagen gefrustreerd door opgekropte woede.
Zijn we in dit land, met al zijn wetenschappers, kennis én geld, niet in staat om dit proces van moreel en cultureel verval te keren?
Kunnen we de middelen waarover we beschikken niet efficiënter, effectiever en meer in samenhang bezien en inzetten?
Er zijn tál van onderwerpen waar weldenkende en hardwerkende burgers zich zorgen over maken.
Laten we daar eens onderzoek naar doen en oplossingen voor bedenken!
Voor de staat van ons land, ons individuele welzijn en gevoel van rechtsgelijkheid zou een boost vanuit een dergelijk grootschalig onderzoek enorm welkom zijn.
CITAAT:
They still don't want to admit to the world that this isn't the best and the fairest and most equal justice system. And that they are guilty of railroading people into jail. They don't want to, or never will, admit these things.
Leonard Peltier
Human progress is neither automatic nor inevitable... Every step toward the goal of justice requires sacrifice, suffering, and struggle; the tireless exertions and passionate concern of dedicated individuals.
Martin Luther King, Jr.
All the great things are simple, and many can be expressed in a single word: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.
Winston Churchill
Geen opmerkingen:
Een reactie posten