zaterdag 28 november 2015

RUST

Zondagsrust.
Koopzondag.
Van religie naar materie....

Koopzondagen: vanaf nu elke week tot 1 januari. Dat betekent betaald parkeren, ook bij ons in de straat. Alles draait om geld in de decembermaand. Want onze heilige Economie valt over het paard of rolt uit de slee als we hem geen cadeaus offeren. St. Economicus moet groeien. Anders is de boot aan. Vooral in de politiek. Want zonder groei moet er bezuinigd worden. En dat kost altijd de burger geld. Dat is uiteraard altijd de burger met een laag tot middelbaar inkomen; en nooit de rijke burger. Betálen zullen we, hoe dan ook. Koste wat kost! Óf we kopen cadeaus óf we betalen meer belasting. Van geven naar nemen.
Kijk, dat zijn nou Wetten die ik niet kan rijmen. Ik snap daar niets van. En dan word ik altijd een beetje onrustig wanneer ik iets niet begrijp. Dan moet ik eerst stil in een hoekje zitten nadenken.
Begrip leidt tot rust. Althans, dat kán.


Is stilte dan hetzelfde als rust?
Kaarsjes aan, zacht muziekje, mijmeren....
Nee hè? Want ook als het buiten jou volledig stil is (als dat al zou kunnen), dan geeft dat geen garantie voor -innerlijke- rust.

Is rust dan de afwezigheid van "moeten"? Van verantwoordelijkheid? Van lijden? Of van afwezigheid van onrust, of dat nou mentale of fysieke onrust is?
Of is het simpelweg uitsluitend de manier waarop we denken en voelen over -ongemakkelijke- situaties? Stoïcijns álles aanvaarden waar je geen invloed op hebt?

Seneca, de Griekse wijsgeer zegt: "De ziel moet zich zonder meer van alle externe factoren terugtrekken in zichzelf. Ze moet vol zelfvertrouwen zijn, ontzag hebben voor wat haar eigen is, en tot innerlijke harmonie komen."
Tja, ik geloof dat ik dat al wist, maar ik vrees dat dergelijke filosofische theorieën abstracties voor mij blijven.
Op zoek dus maar naar mijn eigen 'eigenheid'.

Wat mij onrustig maakt zijn situaties waarbij mijn keuzes en gedrag invloed kunnen hebben op anderen. 
En momenten als er niets of niemand op mij wacht. Dus te véél rust maakt ook onrustig.
En in situaties waarin ik me onrechtvaardig behandeld voel. Die maken me boos en strijdvaardig. En ook al roep ik al tijden dat ik niet meer boos wil zijn, om de één of andere reden krijg ik dat niet voor elkaar. Allereerst komt dat natuurlijk omdat er voortdurend externe factoren zijn die me raken in mijn persoonlijke belangen, maar kennelijk ben ik daar nog niet zó door afgestompt, dat ik dan mijn rust kan bewaren.

Iets begrijpen betekent overigens niet altijd dat ik ook begrip kan opbrengen. Dus het gevóel over de onrechtvaardigheid is kennelijk sterker dan het denken erover. Begrip voor de onmogelijkheid van de positie waarin de tegenpartij verkeert, is niet genoeg voor mij om mijn gevoel van onrust te laten verdwijnen. Ik blijf malen. Vaak uiterlijk beheerst, maar innerlijk boos. En lig dan 's nachts uren wakker scenario's te bedenken, en gesprekken duizend keer te herhalen. Alsof dat helpt. Dus wat gebeurt er dan?
De mentale onrust gaat dan ook nog eens zorgen voor fysieke onrust. Ik krijg de zenuwen van mijn eigen zenuwen. 
Is het dat allemaal waard? Gaat mijn betrokkenheid bij de zaken die me raken dan uiteindelijk niet ten koste van mijzelf?

Dat wat we in het leven waardevol vinden is wat volgens de Stoïcijnen bij ons past en aan ons eigen is. Anders gezegd, daar waar we ons betrokken toe voelen, of dit nu werk, familie, vrienden, de buurt, de stad of het land is. Die betrokkenheid kan volgens de Stoa groeien en afnemen: je kunt veel meer energie steken in je werk, maar minder liefde geven aan familie en vrienden. Je kunt je alleen bekommeren om de zaken in je woonbuurt, maar je kunt je ook inzetten voor grotere maatschappelijke belangen. Al deze zaken zijn geen externe factoren meer, maar zijn aan het zelf toegeëigend. 

                      ----

Inzet, betrokkenheid, opbouwen, persoonlijke groei. Allemaal kosten ze. Pijn en verlies zijn kennelijk verbonden aan de waarden die je nastreeft. 
Maar ook hoop. Hoop die kan leiden tot geloof en vertrouwen. Hoop op verbetering. Hoop dat jou gegeven wordt wat je wenst. En daarmee leidt hoop hopelijk tot het ontvangen van momenten van innerlijke zekerheid en rust. 
De rust van de zekerheid dat jouw bijdrage en inzet er toe doen. Waardevol zijn. Dat jijzelf een geschenk bent, een kind van de goden.
Een kind dat op zijn taak berekend is. 

Ik wens u een mooie advents-tijd!



Uns ist ein Kind geboren, Samuel Seidel:
(Dresdner Kreuzchor, Frauenkirche):













CITATEN:


It is vain to say human beings ought to be satisfied with tranquility; they must have action; and they will make it if they cannot find it.

Charlotte Bronte



Some people have a mistaken idea that all thoughts disappear through meditation and we enter a state of blankness. There certainly are times of great tranquility when concentration is strong and we have few, if any, thoughts. But other times, we can be flooded with memories, plans or random thinking. It's important not to blame yourself.

Sharon Salzberg



woensdag 25 november 2015

"KLASSE!"

Iedereen wordt in het leven wel eens gedwongen om iets te doen wat je eigenlijk niet kunt. Of waarvan je dacht dat je het niet kunt. Niks mis mee! Gewoon proberen en dan maar zien of het lukt, dan wel of je met je scheepje komt vast te zitten op een zandplaat. In dat geval komt er vast wel iemand langs om je los te trekken.
Nou ben ik er toevallig zo één van de hoge eisen stellen aan mezelf, van het allemaal zelf willen doen, en van het niets verwachten van anderen. Zelf controle houden! Maar wel altijd uitdagingen zoeken. Daar vaar ik wèl bij. Althans, dat was altijd zo. Door die rolstoel waar ik nu in zit, en mijn uiterst beperkte handfunctie, bepalen meer en meer anderen mijn koers. Letterlijk en figuurlijk.
Is dat erg dan? Welnee! Maar het is wel erg wennen hoor. 
Want ik voel me de laatste jaren soms net een baby, maar dan met de herseninhoud van een volwassene. Een omgekeerde wereld in dubbel opzicht: want als kind moet je leren om vast te houden, en ik moet nu vooral leren om los te laten. Mijn spastische geest wil daar beslist niet altijd aan geloven! Laat het los, roep ik dan tegen mezelf, maar ja… 
Vasthoudendheid is toch ook een kwaliteit?

Anyway, twee vriendinnen hadden besloten om samen met mij naar het Rijksmuseum Twente te gaan. Daar is nu een expositie van de Britse schilder Turner. Nou ben ik een kunstliefhebber, dus ik hoefde helemaal niet overtuigd te worden. Ik ging heel graag mee! Het was slecht weer, dus met de taxi er naartoe. Dat is altijd al heel erg belastend. Bij aankomst bleek dat de directie van het museum had besloten om de fraaie rolstoel-hellingbaan te vervangen door een lift. Zo’n plaat die omhoog gaat, waardoor je het idee krijgt dat je samen met je rolstoel in de vrije ruimte hangt. Eng hoor. En dan kun je wel besluiten dat je de joystick van je stuurkolom beslist niet moet aanraken, maar dat is erg lastig als je ook nog eens spastische handen hebt. Hoogtevrees en handenvrees: dat is een fatale combinatie voor je zelfvertrouwen.
Echter, eenmaal binnen bij de expositie, sloeg de angst en de vermoeidheid om in verrukking. Wat een prachtige schilderijen! Ik raakte helemaal in vervoering door het prachtige gouden zonlicht dat Turner zo geweldig  kan weergeven. Eeuwen na dato hebben zijn schilderijen nog niets aan kracht ingeboet. 
Wat een klasse-kunstenaar.
Ik had een fantastische middag; een dag met een gouden randje!

Maar ook zo’n middag gaat voorbij, en dan moet je weer naar huis. Weer met de taxi? Nee hoor, ik rij zelf! Doodmoe en met zwakke, bibberende handen. De vriendinnen vonden het drie keer niks. “Wat haalt ze zich in het hoofd? Totaal onverantwoord!”
Maar behalve vasthoudend ben ik ook eigenwijs en een doorzetter. Dus gaan met die banaan!
Het was vijf uur, de spits was los gebarsten, en het was niet gemakkelijk, maar we hebben het overleefd.
Iedereen blij. En de vriendinnen ook trots: “Klasse, Fem!”.

Het blijft ongelooflijk vreemd om complimenten te krijgen voor zoiets simpels als bijvoorbeeld zelfstandig thuis komen. Dat past niet in mijn zelfbeeld. Ergens diep  van binnen ben ik nog die 30-jarige autonome krachtige sportieveling. Dus wanneer ik het zelf niet eens begrijp dat zo’n pis-eindje met de rolstoel door het spitsverkeer rijden hartstikke zwaar is, hoe kunnen mede-weggebruikers dat dan snappen?

Misschien moet ik mezelf maar eens om-turnen en er aan gaan geloven dat wanneer je jezelf overtreft, het niet uitmaakt wat je doet, maar dat elke prestatie zijn eigen waardering verdient. 




Dit blog is eerder gepubliceerd als column bij MSweb







CITATEN:


J. M. W. Turner - From the Masterscategory:

-on Rembrandt...No painter knew so well the extent of his own powers and his own weakness. Conscious of the power as well as the necessity of shade, he took the utmost boundaries of darkness and allowed but one-third of light, which light dazzles the eye thrown upon some favorite point, but where is judgement kept pace with his choice, surrounded with impenetrable shade. (J. M. W. Turner)







zondag 15 november 2015

EENVOUD

Eén dag niet ....
Bij ons in de woonwijk hebben we eens in de zoveel tijd de themadag "Eén dag niet!". De bedoeling daarvan is dat er op die dag door extra oplettendheid van politie en burgers niet zal worden ingebroken in de woonhuizen in de buurt. 

Dit jaar viel die dag samen met de terroristische aanslag in Parijs. Dus inbraken, hoeveel impact ze ook hebben op je leven als het je overkomt, vallen volgens mij, in de vergelijking met wat er in Parijs gebeurde, behoorlijk in het niet. Kun je niet beter je gevoel van veiligheid kwijtraken doordat iemand jouw spullen van je wil wegnemen, dan je gevoel van veiligheid kwijtraken doordat iemand het op je leven heeft voorzien?

Parijs was een verschrikkelijke gebeurtenis. Het neerhalen van de MH-17 boven de Oekraïene was een gruweldaad. De aanslag op de treinen in Madrid jaren geleden. De aanslagen van 9-11 in Amerika.....
We zijn keer op keer geschokt door het verlies van de levens van talloze mooie mensen, door de hand van door waanzin gedreven moordenaars.

"We zijn in oorlog", zei onze premier gisteren. Maar dat waren we toch al lang? Nederlandse F-16's worden al jarenlang ingezet voor verkenningen en bombardementen boven oorlogsbrandhaarden vér van huis. Het verschil met de aanslag nu is dat de moordenaars in Parijs op onschuldige, argeloze en ongewapende mensen schieten. Wij beschieten daar terroristen. Met de intentie om de burgerbevolking te beschermen tegen hen.

Want de burgerbevolking in het nabije- en midden-oosten, in Afrika en op tal van andere plekken in de wereld maakt al decennia dagelijks aanslagen op hun leven mee. Zij voelen zich al heel lang niet meer veilig. 
En wij, hier in het Westen, hebben nog nooit bedacht dat we onze profielfoto op facebook met een Oosterse vlag bedekken. Een aanslag in Parijs raakt ons kennelijk zoveel meer dan één in Bagdad of Damascus. Wat is het verschil?
Mensen zijn mensen, overal. Met dezelfde hoop, verlangens en behoeften: veiligheid, rust, voedsel, een dak boven het hoofd. Een wereld zonder wapens.

In het kader van "een dag niet" zat ik gisteren te bedenken wat dat voor mij zou betekenen als ik dat heel persoonlijk zou maken. Eén dag niet: ....
Ik zou een dag zonder last en ziekte wensen.
Wat zou ik dan doen? Ik fantaseerde over heel simpele genoegens. Vroeg opstaan, lekker douchen, een ontbijtje maken, een eind fietsen -zon op het gezicht, wind door mijn haar-, onderweg gaan zitten waar ik wil, thee met een gebakje, de stad in om te winkelen, kapper, een bos bloemen langsbrengen bij een vriendin, eten koken en gewoon aan tafel zitten, 's avonds op de bank hangen met hapje, drankje en een filmpje, en dan gewoon naar bed. Heel eenvoudige, alledaagse dingen, die gezonde mensen normaal gesproken altijd kunnen doen. 

Ziekte en oorlog zijn natuurlijk onvergelijkbare grootheden. Want ik heb heel veel dingen wél, die mensen in oorlogsgebied niet hebben.
Behalve voedsel en een dak boven het hoofd, geniet ik van rust en vrede én alle hulp die ik nodig heb. Geluk en tevredenheid. 
Minimaal datzelfde gun ik iedereen die daar zo naar verlangt. De rijkdom van eenvoud.....
Tenminste één dag wél!



John Lennon, Imagine:





CITATEN:


Childhood means simplicity. Look at the world with the child's eye - it is very beautiful.

Kailash Satyarthi



I have just three things to teach: simplicity, patience, compassion. These three are your greatest treasures.
Lao Tzu


"Imagine"

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one



zondag 8 november 2015

PERSPECTIEF

Stel, je staat op een bepaalde plek, en je kijkt vooruit; kun je dan hetzelfde zien als wanneer je daar achterom kijkt?
En wat nou als je het woord "plek" in de vorige zin vervangt door het woord "moment"?

Als je open ruimte opvult met iets, met een tijdstip of ervaring bijvoorbeeld, of met een huis, een mens, een boom, of wat dan ook, dan ontstaat er perspectief. Je blik wordt ergens naar toe getrokken. Er ontstaat een visie.
Als je echter midden op zee bent, alleen, dan zie je rondom alleen maar water. Een heel wijde blik. Geen variatie, alleen het licht en het weer veranderen. Geen perspectief dus. Je blik wordt niet versmald, noch verbreed. Er bestaat geen verdwijnpunt.....
Je bent zelf het centrum van de wereld, en de norm aller dingen. Voortdurend. Maar zonder kompas heb je geen idee waar je naar toe gaat. 
Vallen tijd en ruimte daar samen?
Kunnen de zeevaarders onder ons mij daar antwoord op geven?

Bijna veertig jaar geleden keek ik vanaf mijn werkplek op de negende verdieping van het toenmalige hoofdbureau van politie naar beneden op grote, oude bomen.
Nu woon ik op vijftig meter afstand van dat gebouw, en kijk ik vanuit huis óp naar diezelfde bomen en zie ik de achterkant. Althans, het is maar net hoe je het bekijkt: want misschien zie ik nu juist wel de voorkant. Voor en achter is afhankelijk van positie, tijdstip en beleving. Alleen boven en beneden is niet subjectief. Hoogteverschil is meetbaar. 
Hoewel; hoogtevrees is wél een factor die meetelt bij het gevoel hoe hoog verheven je je waant ten opzichte van hetgeen je waarneemt.

Als jongere ziag ik dezelfde kleuren en beweging als nu wanneer ik oud ben; en toch ook weer niet. Er zijn namelijk veertig seizoenen gepasseerd. Jeugd, er bóven staan, sportiviteit, kracht, toekomst, argeloosheid, onervarenheid etc., zijn verwaaid. Daarvoor in de plaats zijn herinneringen gekomen. Ervaring, kennis, ándere vaardigheden. Rust en hopelijk een beetje wijsheid. 
Door het verschil in perspectief ontstaat ook een verschil in waargenomen diepte en ruimte. Alsof je nú behalve naar het échte beeld óók naar een oude tekening zit te kijken, waarvan de lijnen een beetje zijn vervaagd. Een soort van dubbel-zien. 
Alsof alles iets minder oppervlakkig is.

Wanneer je jong bent, weet je niet wat de toekomst brengt. Wanneer je oud bent, weet je vaak nog wel wat het verleden heeft gebracht.
De flat waar ik nu woon, stond er toen nog niet. De flat waar ik toen werkte, staat er nu nog steeds. Met een andere functie weliswaar. Alsof het hoofdbureau een beetje vertekend wordt weergegeven en in een verdwijnpunt is weggeraakt.

Alleen de eeuwenoude bomen zijn onveranderd.
Toch?







CITATEN:

Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.

Marcus Aurelius



I like to turn things upside down, to watch pictures and situations from another perspective.

Ursus Wehrli



The only thing you sometimes have control over is perspective. You don't have control over your situation. But you have a choice about how you view it.

Chris Pine



zaterdag 7 november 2015

vrijdag 6 november 2015

JUBILEUM VERZAMELING

Kijk je bij een jubileum achterom of vooruit?
Of is het gewoon een mooi moment om even (bij) stil te staan? Tweehonderdvijftig stukjes in twee jaar tijd, met overdenkingen, fotootjes en quotes. Dat lijkt mij een mooie aanleiding voor een verzameling van citaten van mezelf....
Een persoonlijke selectie uit een aantal van mijn oude blogjes. 



















woensdag 4 november 2015

ALICE IN WONDERLAND

Ben ik aan het hallucineren? Ben ik gek geworden? Aan het dromen? Waarom is alles om mij heen zo bizar? Zo onzinnig? Het ene moment voel ik me groot (in het écht ben ik immers 1.81 meter), en een seconde later ben ik heel klein. Nee, ik weet heel zeker dat ik geen cake heb gegeten.... Welk vreemd wezen heeft mij betoverd? En is dat al  weer twintig jaar geleden? 

Ik viel. Vol verbazing werd ik in Wonderland  ‘geschubst’. Ongeveer zoals Alice in haar Wonderland, maar dan in mijn eigen versie:  Femmigje  in verWonderland. Alleen was het voor mij geen sprookje. Alle vreemde situaties, rare wezens, gekke koninkrijken: ze zijn wezensvreemd, bijzonder, mooi, lelijk, grappig, vervelend, bizar of  eng, maar wel de dagelijkse  realiteit. Net zoals die in mijn vorige leven, overigens. Maar die waren toen wel van een totaal andere orde.

Het verschil tussen toen en nu is  dat wanneer ik destijds wakker werd, ik gewoon uit bed kon stappen en weglopen, maar dat ik nú voor altijd in verWonderland moet blijven. Dat is overigens niet altijd alleen maar vreselijk; ik heb ondanks alles een goed leven. Maar er gebeuren wel dingen die mensen in de “gezonde” buitenwereld niet overkomen.

De hartenkoningin van verWonderland bijvoorbeeld bepaalt tijdens haar thee-partijtjes dat niemand zomaar iets kan krijgen. Behalve dan een enge ziekte. “Off with her head”, was haar  oordeel over mij. Rondlopen als kip zonder kop, dat gaat niet zo gemakkelijk wanneer je benen het niet meer doen. Maar gelukkig kreeg Femmigje van baron Kastje-thoe-Loket een scootmobiel en later een elektrische rolstoel. Die kostten slechts 586 parafen. Een koopje! Heel mooi dus, want  daardoor kon ze weer blijmoedig in verWonderland rondrijden. Hoofd en benen waren weer met elkaar verbonden ....
“Maar pas op! Niet op zaterdag naar de markt! Want daar is het veel te druk, en dan schrikken de normale mensen van jou”, zei de baron. “Ach”, dacht ze, “ik doe altijd zó voorzichtig, ik kan dat toch gewoon eens  proberen!”. Zo gedacht, zo gedaan. 
Dus op een goede dag reed ze met een gezapig gangetje, in een rechte lijn, over de Oude Markt. Geen mens in de buurt, toevallig. Maar oeps, daar sprong als bij toverslag Zus Konijn met haar fietsje voor haar scootmobiel. Vijftig meter ruimte aan alle kanten. Dus wat dééd Zus daar ineens? Was het uit pure pesterigheid? Dát was schrikken! Dus toen Femmigje na de bijna-botsing  pas een halve seconde later een beetje verdwaasd stil stond, kreeg ze ook nog eens een scheld-aubade over zich heen. Was het dan Femmigjes’   schuld? Ze begreep er niks van. Want ze had toch niks fout gedaan? Er was toch geen wet uitgevaardigd die het scootmobielers verbood om een enigszins normaal leven te leiden? Náchten lag ze wakker door al die vragen. 

Nou had Femmigje toentertijd  niet alleen last van een buitengewoon langzaam reactievermogen, ze was ook nog eens een beetje traag van begrip, dus enkele jaren later probeerde ze het nog maar eens. Met de rolstoel dit keer. Nietsvermoedend reed ze een winkelcentrum in. O jee, dáár was het wel hartstikke druk. Dus met een ultieme rotvaart van 5 cm per uur voegde ze zich in de massa. Langzamer dan langzaam, zoals altijd, én net zoals iedereen daar dus. Het ging zo langzaam dat ze op haar horloge kon zien dat de tijd terug liep....
Hoort ze ineens Broer Rat  zeggen: “G#*!, wat moet die k*#!t-rolstoel hier!”. Tja, .... Femmigje was zo verbouwereerd over die verbale aanval, dat ze zich weer heel klein voelde worden. Gereduceerd van menselijk wezen tot rolstoel. Gekleineerd worden door zo’n mini-mannetje dat nog nooit iets had  bijgedragen aan de samenleving. Dat deed zeer. Maar ja, ze was daar nu eenmaal en ze kon niet terug.....
“Blijf maar zitten waar je zit en verroer je niet!”, zei haar reiscompagnon Vadertje Tijd liefdevol tegen haar.

Is dat de oplossing? Wat moet je in hemelsnaam  dóen in dergelijke situaties? Reageren? Negeren? In therapie? Gewoon uithuilen en dóórgaan? Of toch maar liever een plakje cake, zoals Alice? Zou je dan wél de ruimte krijgen?
Hoe komt het toch dat sommige mensen die het voorrecht genieten van “normaal-gezond” zijn het kennelijk zo moeilijk vinden om ánders-zijn te accepteren? Zijn wij in onze rolstoelen dan zó afwijkend dat we  griezelig zijn? Gevaarlijk? Bizar? Onmenselijk?  Grensoverschrijdend? Komen we te dicht bij de comfort-zone van on-weldenkend Nederland?
Horen wij dan écht in een andere wereld thuis dan in die van de “normaal-gezonden”? 

Misschien moeten we die vragen eens voorleggen aan de harten-koningin. 
Zou zij een leuke oplossing hebben?





Eerder gepubliceerd op MSweb.nl








CITATEN:

Lewis Caroll:

But I don’t want to go among mad people," Alice remarked.
"Oh, you can’t help that," said the Cat: "we’re all mad here. I’m mad. You’re mad."
"How do you know I’m mad?" said Alice.
"You must be," said the Cat, "or you wouldn’t have come here.


It’s no use going back to yesterday, because I was a different person then.


If everybody minded their own business, the world would go around a great deal faster than it does


"I don't think..." then you shouldn't talk, said the Hatter.