In everyone's life, at some time, our inner fire goes out. It is then burst into flame by an encounter with another human being. We should all be thankful for those people who rekindle the inner spirit.
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam of verlaten. Het is een gevoel van leegte en verdriet. Je voelt je niet verbonden met de wereld en met andere mensen om je heen. En het gaat om een puur persoonlijke en subjectieve beleving. Want het maakt vaak niet uit of je veel of weinig mensen om je heen hebt. En die kunnen het bovendien niet altijd aan jouw buitenkant zien hoe je je voelt.
Ik herinner me een situatie van vijftig jaar geleden, toen ik als klein meisje midden op een drukke markt mijn ouders uit het oog verloor; de verlorenheid en angst, gevoed door een nog sterker gevoel van afkeer over mijn afhankelijkheid van de verzorgers die niet in de buurt waren, zorgden voor zo'n overweldigende beleving van eenzaamheid, dat ik tóen misschien wel heb besloten me nooit weer zo machteloos te willen voelen......
Zo'n situationeel gebonden gevoel kan je dus behoorlijk vormen. Zowel in je voordeel als in je nadeel. Er sterker van worden is mooi, maar er door verharden, dat kan je beter niet overkomen. Verharding maakt je juist kwetsbaar. Waardoor het eenzaam zijn mogelijk niet beperkt blijft tot momenten en situaties, maar een basisgevoel kan worden.
Zou het kunnen zijn dat een sterke mentale afweer kan leiden tot een zwakkere constitutionele afweer? Een zwak immuunsysteem? Wie weet. Ik ben niet van de "oren-maffia", maar ik weet zeker dat lichaam en geest op elkaar inwerken. Mentale kracht en lichamelijke zwakte. Twee kanten van een medaille.
In mijn geval kán ik al jaren de achterkant van die medaille niet meer oppoetsen, dus móet ik die voorkant goed onderhouden. En kan ik alleen maar hopen dat het vermogen tot verbaal communiceren zo lang en zo goed mogelijk in stand blijft. Wederzijdse communicatie als medicijn tegen eenzaamheid.
Maar wat nou als dat ooit stopt?
Slaat dan de eenzaamheid in alle hevigheid toe? Als eenzaamheid een basisgevoel wordt als gevolg van je onvermijdelijke en onveranderbare omstandigheden, wat dan te doen? De afhankelijkheid van anderen wordt dan nóg groter dan 'ie nu al is. En nú is 'ie al groter dan vijftig jaar geleden. Controle houden versus overgave: het lijkt op een mentale balans die een leven lang in beweging blijft. Dát overigens, die zoektocht naar de juiste balans, houdt de geest ook in beweging.
Die innerlijke zoektocht: zou dat de remedie zijn om niet óm te komen in eenzaamheid? Eenzaamheid kan niet worden opgeheven door anderen, dat kun je alleen zélf. Dus ik weet: als ik ooit in de verleiding kom om mijn eigen gevoel van overbodigheid aan anderen te verwijten, dan moet ik even heel streng met mezelf communiceren! Zodat ik misschien niet alleen mezelf, maar ook anderen kan helpen....