Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

vrijdag 28 augustus 2015

WIE BEN IK?

Hebt u dat ook wel eens? 

Dat je jezelf klein voelt worden? Bijvoorbeeld wanneer je je schaamt voor iets, of wanneer je verdrietig bent, of als je in je hemd word gezet.
Ik ken dat uiteraard ook, en vraag mij dan wel eens af, waar dan de rest van m'n "ik" blijft. Je weet dat dat nog steeds in je zit, maar toch is het even weg. En al naar gelang de diepte van de ervaring, duurt het korter of langer, dat akelige gevoel. Dat gevoel niet helemaal heel te zijn. Dat er een deel van je is weggeslagen. Er zit een gat in je, dat bovendien ook nog eens pijn doet.
Vreemd, dat iets dat weg is toch pijn kan doen.

Zelf-besef en zelf-bewust-zijn, dat zijn eigenlijk heel vreemde dingen.

Hoe zit dat dan met mensen die werkelijk kleiner worden? Mensen zoals ik met functie-verlies. Of mensen met Alzheimer.
Als alles minder wordt, ben je dan langzaam aan het verdwijnen?
En wie ben je dan?

Wie ziet je nog staan?
Nou is bij mij van alles minder geworden, behalve mijn lichaamsomvang. Ja, er is meer vet. Daarom kun je niet langs me heen kijken. Mensen die mij niet kennen zien niet mijn ware ik. Want in gedachten ben ik een stuk slanker. Maar ik vermoed dat de mensen die mij wel kennen ook niet meer altijd de echte omvang van mijn innerlijke ik kunnen zien. 

Dat is namelijk absoluut kleiner geworden door negatieve ervaringen. 

Ik maak me geen illusies, ook mensen in de volle omvang van hun fysieke vermogens, zullen het gevoel hebben dat ze regelmatig niet gezien worden. 
Omdat ze net als ouderen en gehandicapten eveneens worden gemarginaliseerd.
Door bijvoorbeeld overheid, werkgever, dienstverlenende instanties of andere machthebbers.

Wie ben je nog, als je geleidelijk aan verdwijnt? Geestelijk dan wel lichamelijk.

"Ik denk dus ik ben;
Ik heb n lichaam dus ik ben".

Ach, existentiële vraagstukken zijn allemaal betrekkelijk. Ieder van ons kent wel bijvoorbeeld een mongooltje. En we weten dat deze persoon absoluut een herkenbare persoonlijkheid heeft. Ook dieren hebben dat.

Dus waar maak ik me druk om!?

Net als ieder ander wil ik graag gezien worden, gehoord worden. Herkend worden.
Dit weekend kwam ik een oud collega tegen. Hij herkende mij niet. Nou zie ik er echt wel iets anders uit dan 10 jaar geleden. Ouder, zwaarder, nieuwe bril, rolstoel, dus misschien niet zo heel gek dat hij niet meer wist wie ik ben. 
Maar ik ben bang dat die rolstoel de meeste invloed heeft op de beeldvorming van mijn persoon.
Maar ben ik ook echt veranderd?

Niet alleen in gedrag maar ook in wie ik ben? Want mijn gedrag is uiteraard veranderd. Communiceren bijvoorbeeld. Ik kan nog wel praten, maar niet meer dóen. Mijn non-verbale communicatie is daardoor tegenwoordig aan heel veel beperkingen onderhevig.
Mijn hulpbehoevendheid heeft daarnaast ongetwijfeld iets gedaan met mijn persoonlijkheid. 
Iedereen blijft zijn leven lang leren, en zal dus zich al doende aanpassen. 

Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je tot last bent, dan wordt het heel ingewikkeld om je te laten gelden.
Wanneer je altijd alles moet vragen, dan kan heel gemakkelijk het idee ontstaan dat je voor alle hulp dankbaar moet zijn. 
Langzaam maar zeker slaat behalve een ziekte vervolgens ook twijfel toe.

Vanmiddag had ik een meisje van een callcenter aan de lijn. Ze was duidelijk niet op de hoogte en hing een kletsverhaal op. Wat moet je dan?
Zuchten en ophangen.
In dit bewuste geval, althans.

Maar dat kan niet altijd.
Wanneer moet je voor jezelf opkomen?
Opstaan tegen de wereld gaat echter moeilijk vanuit een rolstoel. Dat kost namelijk extra energie, wilskracht, overtuigingsvermogen. En de paradox wil dat je daar steeds minder over gaat beschrikken wanneer je ziek bent.
Dus al je kracht lijkt te gaan zitten in strijd.

Dat is toch ongewenst?
Want ik wil mijn levenslust benutten voor leuke dingen. Voor ontmoetingen met de mensen die me blij maken!

Zodat ik in mijn eigen blijheid mijzelf weer in de juiste proporties kan zien.....








CITATEN:


Few will have the greatness to bend history itself; but each of us can work to change a small portion of events, and in the total; of all those acts will be written the history of this generation.

Robert Kennedy



Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.

Ashley Smith








woensdag 26 augustus 2015

TRAAGHEID

Een filosofie van de traagheid.

Hoe snel gaat uw leven (aan u voorbij)?
Duurt je leven korter wanneer je louter leuke dingen meemaakt en daardoor de tijd voorbijvliegt?
Of duurt je leven juist korter wanneer je niets meemaakt, en je enige bezigheid is dat je wacht tot de tijd voorbijgaat? Wanneer het volkomen stil is? Want met de heer Tijd kun je geen gesprek voeren, je kunt hem geen kopje thee aanbieden. Niet een hand geven. Hoe langzaam hij ook loopt, de heer Tijd laat zich nooit meer inhalen.....

Míjn leven verloopt nogal traag.
Niks meer "Even vlug ....".
Nee, alles duurt lang: álle handelingen, élk wachten. Op zich heeft dat geen betekenis, geen waarde, geen emotionele notatie. Alle gebeurtenissen in het leven krijgen de betekenis die wij er zelf aan geven. 
Maar soms ook die anderen er voor jou aan geven.

Bijvoorbeeld: ik ben letterlijk erg onhandig. Al jaren, vanwege een zeer beperkte handfunctie. Als je dan bij de kassa vooraan in de rij staat, en je kunt je portemonnee niet pakken en al helemaal geen geld er uit halen, laat staan gepast overhandigen aan de caissière, dan voel je de frustratie van de wachtenden achter jou. Als ik me sterk voel, dan kan ik denken: "Welkom in mijn wereld, wacht jij ook maar eens even een keer een minuutje. Dat is goed voor je". Maar er zijn evengoed momenten dat ik niet bestand ben tegen het gevoel opgejaagd te worden.

Want het normale leven is jachtig.
Drukdrukdruk. OpzijOpzijOpzij.
Ik ben niet meer normaal. Want ik kan niet meer kiezen voor vlug, of voor langzaam. Álles gaat langzaam. Maar langzaam is daarmee voor mij nog geen synoniem van rust. Ik moet mijn rust dus ergens anders uit halen. 
Zzzzzènnnnn.....
Veel mensen vullen het begrip Zen in met eigen ideeën. Dat het rust zou betekenen. Of stilte. Of relaxen, of traagheid.

Zen is niets van dat alles. Zen is leegte. Niets. Het besef dat je leeg bent, en inzicht krijgt in je ware aard door te weten dat er geen onveranderlijk zelf in je huist. En dat tot uitdrukking weet te brengen in je dagelijkse leven.

In onze Westerse wereld is dat bijna onvoorstelbaar. Wij hebben geen collectief besef. Westerlingen zijn individuen. 
Het gevoel van leegte dat ik zelf af en toe heb, heeft dus ook niets met zen te maken. Want dan voel ik me zielig, eenzaam. Een boordevol ego dus juist. En dát maakt dat de traagheid van mijn leven een kleur krijgt. "De ondraaglijke zwartheid van het bestaan". 

Echter, zonder ego is er helemaal geen streven meer tot aktie. Geen behoefte jezelf in de buitenwereld tot uitdrukking te brengen. Dat wordt saai.
Dan zou ik niet meer de drang voelen om mijn geniale gedachten over bijvoorbeeld het onderwerp van dit stukje met u te delen. Over ondraaglijk gesproken!

                              ****

Traagheid geeft een bepaalde snelheid aan. Snelheid is een relatief begrip. Wat voor mij snel is, kan voor jou traag zijn. Het enige dat van belang is, is of wij beiden op onze eigen manieren onze eigen doelen halen. Of we kunnen bereiken wat we willen. Zodat we tevreden kunnen zijn met onze levensprestaties en daardoor een leven kunnen leiden in de volle acceptatie van onze eigen "leegte". 
Alles is tenslotte beleving.

De heer Tijd is niet beleefd. Hij gaat aan je voorbij zonder te groeten. Soms loopt 'ie snel, soms langzaam. 
Maar toch, álles gaat uiteindelijk voorbij: een eindeloze dag duurt weliswaar lang, maar 24 uur telt echt maar maximaal 86.400 seconden.
En hoe we die ook beleven, traagheid is slechts een lege huls. 
Niet meer dan een woord.

"Wat je zegt, dat ben je zelf!"





CITATEN:


One of the best pieces of advice I ever got was from a horse master. He told me to go slow to go fast. I think that applies to everything in life. We live as though there aren't enough hours in the day but if we do each thing calmly and carefully we will get it done quicker and with much less stress.

Viggo Mortensen



zaterdag 22 augustus 2015

SOEP MET BALLEN

Eet ú het nog?
Soep met ballen, uit blik. Van Unox. 
Ik niet hoor.
Vies hè?

Unox is van Unilever, en daardoor verbonden aan de zout- en chemische industrie (akzo en organon/dsm), zie de volgende link:

Klinkt betrouwbaar, of niet?
Unilever als producent van voedingsmiddelen en als (groot)afnemer van zijn eigen toegevoegde kleur-, geur- en smaakstoffen.
We kunnen er dus ongetwijfeld van op aan dat één van de grootste concerns in Nederland onze gezondheidsbelangen echt goed behartigt! Ahum...
Zou de campagne van Unox om zichzelf een duurzaam imago aan te meten vruchten afwerpen?

Integer en transparant.....

Laten we het maar niet hebben over de belastingvoordelen die deze bedrijven zijn gegund door de Nederlandse overheid.
Nee, laten we het liever hebben over keuzes die de overheid maakt.

Vandaag werd het rapport van de ombudsman over de misstanden rond de invoering van de nieuwe pgb-regels per 1 januari 2015 gepubliceerd.
Het accent bij de invoering is zozeer komen liggen op het voorkomen van fraude, dat helemaal vergeten is dat talloze Nederlanders in de jaren daarvoor heel integer en transparant hun pgb hebben ingezet. Wellicht dat uiteindelijk een heel klein beetje fraude zou kunnen worden opgespoord met de nieuwe strenge regels, maar niet voorzien is dat heel veel mensen ongelofelijk in de problemen kwamen daardoor. Volgens de ombudsman is de menselijke maat geheel uit het oog verloren.

Laten we daarom eens een vergelijking maken: aan de ene kant Unilever. Een concern dat in de loop der jaren talloze miljoenen geschonken heeft gekregen als gevolg van de belastingdeal. Dat geld is uiteraard ten gunste gekomen van de rijken in dit land.
Aan de andere kant: gehandicapten, chronisch zieken en ouderen die een pgb gebruiken voor hun zorgbehoeften. Zou daar ooit gefraudeerd zijn? Ach ongetwijfeld. Maar om welke bedragen zou dat dan gaan? Wellicht enkele miljoenen, een fractie van het geschenk aan de rijken. Natuurlijk, denkt de overheid,  maar dáár moeten we wel piets aan doen. Dus laten we even fijn een hele bevolkingsgroep, die het dagelijks leven al heel erg zwaar valt, het leven nog verder verzuren!

Ach, wat vervelend nu dat de ombudsman zich ermee ging bemoeien.
Dus, nee, dat gaan we volgend jaar beter doen, zegt de staatssecretaris. "Ik neem nu tijdig mijn verantwoordelijkheid". Dus moeten de gemeentes nu zó snel (weer) herindiceren, dat ze roepen dat ze dat niet binnen de gestelde tijd klaar krijgen.
Dat komt dus weer helemaal goed volgend jaar voor pgb-gebruikers.....!
Ach, ik word hier zo moedeloos van.

De uitvoerende ambtenaar waarschijlijk ook, maar die denkt aan zijn eigen hachje en verschuilt zich achter regels. Hij heeft een baan te verliezen.  
En de burger wordt de dupe. Opnieuw. Ook volgend jaar. 
Van die bureaucraat, en van de jurist. Maar bovenal van dat old-boys-network.
Het is allemaal niet te verteren!

Wie regeren dit land eigenlijk?

SOEP-BALLEN.....






CITATEN


We learned about honesty and integrity - that the truth matters... that you don't take shortcuts or play by your own set of rules... and success doesn't count unless you earn it fair and square.

Michelle Obama




The greatness of a man is not in how much wealth he acquires, but in his integrity and his ability to affect those around him positively.

Bob Marley



The supreme quality for leadership is unquestionably integrity. Without it, no real success is possible, no matter whether it is on a section gang, a football field, in an army, or in an office.

Dwight D. Eisenhower






http://nu.nl/geldzaken/4112635/chronisch-zieken-moeten-vaker-spaargeld-gebruiken.html










zondag 16 augustus 2015

SCHULD

Schuldeloos schuldig zijn.

Kun je schuldig zijn aan iets, als je niks fout gedaan hebt? Tekortschieten in iets dat je gewoonweg helemaal niet (meer) kunt?

Ik vraag me af hoe dat twintig jaar geleden bij mij was. In de tijd vóór mijn MS opspeelde. Ik was natuurlijk wel eens moe, maar als kind had ik geleerd "Kan-niet ligt op het kerkhof en wil-niet ligt ernaast", dus ik liet mij door niets tegenhouden. Dóórgaan. Aanpakken. Altijd. Er was geen enkel excuus om iets na te laten. Nou ja, veertig graden koorts, dán mocht ik het wel iets rustiger aan gaan doen.....
Maar of ik me daar dan schuldig over voelde? Dat kan ik me niet meer herinneren. 

Ik weet wel dat ik me schuldig voel sinds ik ziek ben. Tekortschiet. Als vrouw. Moeder. Dochter; vriendin en collega. Want ik was een ander mens geworden. Mijn zelfbeeld klopte niet meer; het kwam niet overeen met wie ik was. Je bént tenslotte wat je dóet. Mijn geest, mijn impulsen konden niet wennen aan mijn fysieke beperkingen. "Oh, ik ga zo leuk dit of dat doen!". En de volgende gedachte: "Ach, nee...". 
Dus ik voelde me -steeds vaker- tekortschieten (tegen die stem in mijn hoofd), en ik voelde me schuldig voor de mensen die ik in de steek liet. 
Hoe irrationeel kun je zijn?
Want als je niks fout doet doet, hoef je je toch ook niet schuldig te voelen?

Zoals vandaag.
Ik ben zo verschrikkelijk moe.
Maar wel opgestaan uit bed. Tegen heug en meug. Om anderen niet te laten schrikken; "Wat is er nu weer aan de hand!?". Niks hoor, ik ben een beetje moe....

Vermoeidheid hoort bij MS. Het lijf kan niks meer; de geest wil nog wel, maar laat het dan uiteindelijk toch ook maar afweten. Weerloos. Je kunt er namelijk niets aan veranderen. Zelfs slapen helpt niet.
Maar ik weet: vermoeidheid komt, en vermoeidheid gaat. Vanzelf. Dus of ik er nu voor kies om te blijven liggen, of om op te staan, uiteindelijk doet die vermoeidheid wat 'ie zélf wil. Dat is zo lastig, dat je niet meer de baas bent over jezelf!
Want ook uitvalsverschijnselen, en spasmen hebben dat effect. Verlies van controle. Het is heel raar als je je armen en benen niet meer vanuit je bewustzijn kunt optillen, en ze tegelijkertijd door spasme wél een beweging maken, maar dan in een onbedoelde richting. Pijnlijk bovendien.

Naarmate ik langer ziek ben, voel ik me minder schuldig. Het begint een beetje te wennen. Ik begrijp steeds beter dat ik niets meer kan.
En bovendien is schuld behalve een lastige, ook een krachtige emotie. Een sterke drijfveer. Want het hielp mij tenslotte vanochtend toch maar mooi om op te staan uit bed. 
Positief toch?

En uiteindelijk lukt het me dan zelfs om dit stukje te schrijven. Ach, het is bepaald geen geniaal verhaaltje. Maar wel weer het honderdduizendste overwinninkje op mezelf; misschien wel een reden om een beetje trots te zijn.









CITATEN:

Ik doe, dus ik ben. 
Fem Dijkman


Consciously or not, we are all on a quest for answers, trying to learn the lessons of life. We grapple with fear and guilt. We search for meaning, love, and power. We try to understand fear, loss, and time. We seek to discover who we are and how we can become truly happy.

Elisabeth Kubler-Ross



Words, especially when yelled in anger, can be very damaging to a child's self-confidence. The child probably already feels bad enough just from seeing the consequences of his or her behavior. Our sons and daughters don't need more guilt and self-doubt heaped upon their already wounded egos.

Jack Canfield



zaterdag 8 augustus 2015

EMOTIONELE BESMETTING

Veel dingen zijn niet in woorden uit te drukken. Je kunt daarom vaak slechts bij benadering invoelen wat iemand anders bedoelt. Misschien is dat de reden waarom we zo graag emoties van een ander invullen. We denken te weten wat er aan de hand is. Omdat we dat zo graag willen. We willen ons verbonden voelen.
De hele dag staan onze ontvangst-antennes open......

We zijn er ons niet altijd van bewust wat er allemaal bij ons binnenkomt. Een woordenstrijd op kantoor, een moeder met een lastig kind in de supermarkt, een scheldende zwerver op de markt, oorlogsbeelden op tv: ze komen met veel meer hevigheid binnen dan we beseffen, en ze zetten ons emotionele systeem op de kop. Allerlei chemische reacties in ons lijf veroorzaken een verhoogd hartritme, verandering van hersengolven, de bloeddruk verandert, hormonen slaan op hol, en al die dingen veranderen ons op celniveau. 


We besmetten elkaar én laten ons besmetten. 

Wat kunnen we doen om beter te zorgen voor onze emotionele hygiène?


Ons bewustzijn zou zich, behalve op cognitief niveau, wel eens op een veel basaler lichamelijk niveau kunnen liggen (zie de onderzoeken in de hieronder vermelde verwijzingen). 
Waterbewustzijn. Buikhersenen. Rare kreten, maar ze (b)lijken te bestaan.
"Een gezonde geest in een gezond lichaam", krijgt op die manier een steeds grotere onderbouwing. Er is een bewezen wisselwerking tussen lichaam en geest. En ze beïnvloeden elkaar wederzijds.

Kunnen we dan omgekeerd ook ons bewustzijn bewúst beïnvloeden via ons lichaam?

Zeker! Laten we eens uitgaan van de volgende situatie.
Wanneer je een moeilijk gesprek te wachten staat, bijv. met een lastige chef, dan zou je deze tips in acht kunnen nemen, om de kans op emotionele besmetting te verminderen, zodat jij meer in staat bent om bij je eigen oorspronkelijke gevoel te blijven:

- eet van tevoren een proteïnen-rijke maaltijd
- voel je je schuldig over iets, was jezelf dan eerst
- houdt je armen gestrekt, daarmee ben je minder geneigd om dingen naar je toe te trekken
- blijf staan, of ga op een harde stoel zitten; hoe minder comfort, hoe minder ontvankelijk je bent
- maak jezelf groot: voeten uit elkaar, armen breeduit op tafel
- drink je koffie uit een grote mok, die grote mok geeft je overwicht
- biedt je tegenspeler zoetigheid aan, bij voorkeur melkchocolade. Dat maakt hem/haar vriendelijker
- ga rondlopen tijdens het gesprek, het maakt je creatiever
- hou fysieke afstand tot de persoon in kwestie
- bedenk van te voren wat je wilt zeggen, en bedenk een "vluchtstrategie" voor het moment waarop je merkt dat je gesprekspartner jou besmet met zijn/háár emoties
- neem na afloop van het gesprek een douche, je spoelt dan de stress van je af.

En daarmee verminder je de kans dat jij weer iemand anders besmet met jóuw emoties, als je het voorval later doorvertelt, thuis aan je partner, of aan een collega of vriendin.

We belasten elkaar met informatie en emoties, omdat we niet anders kunnen. In onze wederzijdse afhankelijkheid van elkaar, onze behoefte om dingen te delen. Maar we hebben een keuze: we kunnen het elkaar zowel zwaarder maken, als lichter.

Als we positiviteit inzetten, dan versterken we elkaar op een goeie manier!



















CITATEN 


When you really listen to another person from their point of view, and reflect back to them that understanding, it's like giving them emotional oxygen.

Stephen Covey








donderdag 6 augustus 2015

ELKAAR KENNEN

Wederzijdsheid....

Volledige zelfkennis kun je nooit bereiken.
Een ánder volledig kennen, dat bestaat daarom óók niet. Want is het niet zo, dat je iemand leert kennen door datgene wat hij/zij jou van zichzelf kan laten zien?
En datgene dat we dan te zien krijgen, bekijken we dan ook nog eens door onze eigen bril. Een bril waarvan we vaak niet eens weten dat we die op hebben.
Bovendien: het is vaak al hartstikke moeilijk om te weten wat je zelf voelt. Daar woorden voor bedenken, is nóg moeilijker. Dus als ik iets zeg, of schrijf, is dat niet meer dan een poging tot communiceren. Het is dan vervolgens eigenlijk een godswonder als de ander, degene tot wie je je richt, excact zou begrijpen wat je bedoelt.

Elkaar écht kennen. Is dat dan úberhaupt mogelijk?
Wat maakt dan dat we op diep gevoelsniveau contact kunnen leggen met elkaar? Hoe ontmoeten we elkaar dan? Is dat een woordspeling? Ont-moeten? Echt contact kan alleen als het niet móet? Lukt het alleen als je het kúnt en/of wílt?

Gisteren wees een vriendin mij op deze quote:
"No person has ever met another person". (Niemand heeft ooit een andere persoon ontmoet).

Een stelling die, afhankelijk van de mate van stelligheid waarmee je hem interpreteert, ruimte of totale begrensdheid biedt. Toch?
Iedereen kan zijn eigen invulling aan de betekenis van die woorden geven.

Mij maken die woorden droevig.
De bewuste vriendin zei: "Voor mij werken ze juist bevrijdend".
Zo'n verschillende beleving.....
Dat betekent voor mij dat ik ál mijn empathie en denkkracht moet inzetten, als ik jouw invulling van de betekenis wil begrijpen, lieve M.
En ik realiseer me, dat ik dat alleen maar voor een heel klein beetje zou kunnen bereiken, juist door mijn éigen invulling aan jouw beleving te geven. 
Dus stel, dat deze quote "waar" is, dan bevestigt 'ie vooral dat er afstand is tussen mensen. En dat, als dat dan nu toch eenmaal zo is, en dus ook voor iedereen geldt, je niet het gevoel hoeft te hebben dat je tekortschiet, wanneer je de ander niet ten diepste begrijpt.
Daarmee wordt echt contact een soort van prestatie. Een prestatie die je niet hoeft te leveren, omdat je het gewenste resultaat op voorhand niet kunt bereiken.

Ik wil dat niet. Dat idee maakt me eenzaam. Iemand begrijpen en ontmoeten bestaat volgens mij niet bij de gratie van "je best daar voor doen". Écht contact ontstaat naar mijn mening door een uitwisseling van energie. Energieën die toevallig goed bij elkaar passen en in elkaar overvloeien. 
Dús moet ik er wel van uitgaan dat het citaat niet waar is. Het is een prachtige intellectuele uitdaging om er over na te denken, maar mijn gevóel zegt dat 'ie niet klopt. En dus moet ik hem afwijzen.

Ik ervaar namelijk vooral contact met mijn naasten. En natuurlijk is het zo dat ik niet kan zeggen dat ik hen volledig ken. Waarschijnlijk hebben we elkaar ergens halverwege geraakt. Maar ik ervaar ieder van hen in hun authentiek-zijn. Zonder precies te kunnen benoemen wat dat dan is. Maar ik kén hen. Ze hebben mijn hart aangeraakt, hebben mij gemaakt tot wie ik ben (geworden), en maken daarom deel van mij uit. En ik heb ze dus wérkelijk ontmoet. 
Óók jou!

                                *****


Brene Brown over empathie, leuke animatie:













CITATEN


Each friend represents a world in us, a world not born until they arrive, and it is only by this meeting that a new world is born.

Anais Nin




The friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, who can stay with us in an hour of grief and bereavement, who can tolerate not knowing... not healing, not curing... that is a friend who cares.

Henri Nouwen



Color is the keyboard, the eyes are the harmonies, the soul is the piano with many strings. The artist is the hand that plays, touching one key or another, to cause vibrations in the soul.

Wassily Kandinsky



All our relationships are person-to-person. They involve people seeing, hearing, touching, and speaking to each other; they involve sharing goods; and they involve moral values like generosity and compassion.

Brendan Myers




dinsdag 4 augustus 2015

VEROORDELING

"De officier van Justitie eiste levenslang tegen juffrouw T."

Juffrouw T. ontmoette de heer D. op een feestje. Ze ging hem bij het dansen op de tenen staan. "Au!". En dat leidde dus tot een eeuwige verbintenis. Van de heer en mevrouw D.: "For richer for poorer, in sickness and in health". Al bijna 40 jaar samen; groeien en ontwikkelen; delen; vreugde en zorgen; oud worden.
Bijna onbegrensd.

Rollen vervullen, aan verwachtingen voldoen, samensmelten. En tegelijkertijd je eigen individuele zelf blijven. Grenzen vaststellen. Ruimte geven en ruimte nemen. 
Relaties stellen hoge eisen....

Hoe werkt dat eigenlijk?
In liefdesrelaties. Ouder-kindrelaties. Vriendschappen. Werk- en professionele relaties.

Naarmate de gelijkwaardigheid tussen partners groter is, de onderlinge afhankelijkheid evenredig, en de belangen groter, neemt dan de verbondenheid toe? En de complexiteit?
Veroordeeld tot constante innerlijke en gezamenlijke zoektochten naar evenwicht en harmonie?

Neem een ouder-kind-relatie. Op enig moment wordt het kind volwassen. Het kind wordt daardoor gelijkwaardiger, minder afhankelijk, het belang verandert. Ouder en kind moeten op zoek naar een nieuwe rol. Nieuwe grenzen. Evenwicht. Harmonie. 
Stukjes van jezelf inleveren. Oude rollen loslaten. Mogelijk wordt je later zelfs afhankelijk van je kind.  
Hoe doe je dat?
Constante transformatie.....
Verandering en groei als levenstaak.

Volgens mij is een kind opvoeden de moeilijkste opdracht die je ooit krijgt in je leven. Niet alleen voor jezelf, maar vooral ook voor je partnerrelatie. Door een kind op te voeden krijg je diepgaand zicht op je normen en waarden, je emotionele evenwicht, de verwachtingen die je hebt, de eisen die je stelt aan iemand anders. Niets maakt zo duidelijk over hoe jij en je partner in het leven staan, dan dít! Het verbindt en verbreekt. Het brengt je beider kracht en je onvermogen aan het licht.
Hoe mooi is het dan wanneer je elkaar kunt helpen en aanvullen!
Want er is geen ontkomen aan. Je zult wel moeten! Je kind blijft nu eenmaal altijd de vragende partij. Totdat je zelf oud en dement bent geworden.
Relaties leren je alles over liefde en verplichting.

Ook voor en over jezelf. De verplichting om jezelf te zijn en te blijven. Zoveel van jezelf te houden, dat je jezelf mag en moet blijven. En daarin de balans te zoeken naar de ander: in hoeverre mag en moet hij of zij zichzelf blijven?

Elkaar half staan.
Samen één.
De ene keer is de één wat meer dan de helft van het geheel,  de andere keer de ander. De ene keer "win" je, de andere keer "verlies" je. 
Het ene moment is het fantastisch om samen te zijn en een seconde later kun je je tot elkaar veroordeeld voelen.
Het verlangen naar sámen kan leiden tot de grootste eenzaamheid.
Genieten en pijn liggen heel dicht bij elkaar......

Eisen en verlangen.
Wat zijn onze diepst gevoelde behoeftes, en onze grootste verantwoordelijkheden?
Hoe gaan we daarmee om?

Hoe halen we het beste uit onszelf en de ander naar boven? En in hoeverre zijn we in staat om het slechtste in onszelf en de ander te accepteren?
Hoe kunnen we onszelf blijven spiegelen? Zien we dat de beperking van de ander eigenlijk onze eigen beperking is? Waar komt ons oordelen eigenlijk uit voort?

                                ****

En hoe zit dat dan in werkrelaties?
Met de ene collega kun je uitstekend overweg, en met een ander helemaal niet. En heb je een gezamenlijk project met een goeie collega, dan wordt dat bij wijze van spreken jullie kindje.
Een vruchtbare samenwerking geeft energie. 

Ik heb altijd gedacht dat je vooral in je liefdesrelatie helemaal jezelf kunt zijn. Omdat je je daarin kunt laten gaan. Je minder leuke kanten kunt laten zien. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent; jouw vermoeidheid, pijn en frustratie kunnen gewoon geuit worden.
Én je doet dat allebei....

Maar helemaal jezelf zijn, bestaat dat überhaupt? Jezelf zijn. Wie ben je dan? En hoe doe je dat?
Want al schrijvend bedenk ik nu dat je samen met iemand anders meer bent dan één. De ander roept iets bij je op en voegt iets aan je toe. En laat jou zijn wie je op dát moment bent. Jouw betere zelf, zonder dat je daarvoor je best hoeft te doen. Of jouw slechtere zelf. En dat kan in wezen iedereen bij je bereiken: zowel je partner als je kind, maar ook die leuke collega!

Iemand waar je heel veel tijd mee doorbrengt, die je ná staat en die jou door en door kent; waarmee je een gezamenlijk doel nastreeft. En waarmee je dat in een goede sfeer ook samen bereikt.

Als je vooral het beste uit elkaar kunt halen, en op die manier ook allebei je beste zelf kunt zijn, dan wordt elkaar steunen de norm. Samen ben je meer dan één!

                            -----

Dus, dochter, vrouw, moeder, vriendin, collega, et cetera: elke relatie eist dat je een beetje de ánder wordt!
En dat is lang niet altijd een straf......


                                    -----

Nr. 1 van de top-40 op 20 maart 1976:
Nazareth, love hurts











CITATEN:



We have always held to the hope, the belief, the conviction that there is a better life, a better world, beyond the horizon.

Franklin D. Roosevelt



Sometimes we may ask God for success, and He gives us physical and mental stamina. We might plead for prosperity, and we receive enlarged perspective and increased patience, or we petition for growth and are blessed with the gift of grace. He may bestow upon us conviction and confidence as we strive to achieve worthy goals.

David A. Bednar



The beauty is that through disappointment you can gain clarity, and with clarity comes conviction and true originality.

Conan O'Brien



The greatest happiness of life is the conviction that we are loved; loved for ourselves, or rather, loved in spite of ourselves.

Victor Hugo