Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 30 maart 2014

GEDULD

Geduld is een schone zaak.
Wie kent dat spreekwoord nou niet.

Geduld wordt kennelijk als iets goeds aangemerkt; een eigenschap waar we over zouden moeten beschikken.

Het is zondagmiddag. En terwijl ik lekker op het balkonnetje in de zon geduldig zit te wachten tot de tijd verstrijkt, hoor ik vanuit de woonkamer af en toe een oerkreet.
Manlief is aan het ontdekken hoe je een website moet maken. En zo af en toe is hij aan het ontdekken hoe je níet een website moet maken. Díe momenten veroorzaken dus enige onrust.
Soms durf ik mij dan ter plekke te vertonen, maar de ervaring heeft mij geleerd dat ik beter geduldig kan wachten tot hij opnieuw rustig achter zijn computertje is gaan zitten om het opnieuw te proberen. En dán pas te vragen hoe het gaat.

Wij bewonderen elkaar om het geduld dat wij kunnen opbrengen in verschillende situaties. Híj is beter in dít, ik ben beter in dát. 

Geduld is natuurlijk iets dat je (af)leert, maar volgens mij is het ook iets waarmee je geboren bent. Het is een talent dat bij een ander talent lijkt te horen. Omdat je iets goed kunt én leuk vindt, kun je het ook eindeloos oefenen. Oefening baart kunst.
Vindt je het niet leuk, dan wint het ongeduld het al snel van je. Einde oefening....


Geduld is niet meer van deze tijd.
We leven zó snel tegenwoordig.
Met de snelheid van het licht via de glasvezel.
We ergeren ons kapot als iets te traag gaat. We staan altijd in de verkeerde rij voor de kassa. Rijden in onze auto achter een slak. En de magnetronmaaltijd doet er wel ácht minuten over voordat 'ie klaar is.
En die ergernis verhindert ons de schoonheid van het leven te zien.
Een leuk gesprek in de kassarij, het mooie landschap terwijl we op weg naar huis zijn, en even rustig zitten wachten met het hondje op schoot tot het eten klaar is.


In de natuur gaat alles langzaam. 
Maakprocessen vereisen wachtprocessen.
Het duurt dágen voor de bloesems aan de bomen uitkomen. 
Maar ondertussen fluiten de vogels vrolijk!



En bij ons is nu het eten op.
Het vlees had uren gegaard....
Manlief gaat er weer voor zitten.
Het komt wel goed met die website van ons.
Nog even geduld!












CITAAT:


Even a happy life cannot be without a measure of darkness, and the word happy would lose its meaning if it were not balanced by sadness. It is far better take things as they come along with patience and equanimity.

Carl Jung




I'm extraordinarily patient provided I get my own way in the end.

Margaret Thatcher




There is something good in all seeming failures. You are not to see that now. Time will reveal it. Be patient.

Swami Sivananda