Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

woensdag 23 april 2014

ZELFCONTROLE

"Spoel je mond eens met suikerwater!"

Het blijkt namelijk te helpen bij bijvoorbeeld zwakke momenten tijdens het diëten. Het versterkt de zelfcontrole.

Ik ben opgegroeid in een tijd dat het gewaardeerd werd dat men zijn emoties en behoeftes onder controle hield. 
In de afgelopen jaren zijn we echter behoorlijk doorgeslagen naar de andere kant: het lijkt wel alsof álles getolereerd wordt: we zijn exhibitionisten geworden als het gaat om tonen van emoties op t.v., alle vuile was wordt buiten gehangen; van agressie op straat, op Twitter en in de sport kijken we niet meer op; jengelende kinderen in supermarkten en restaurants worden niet meer gecorrigeerd....

Het leven zit vol verleidingen.
Het korte-termijn voordeel verkiezen boven het lange-termijnvoordeel, lijkt vaak heel verlokkelijk, maar is zelden verstandig. 
Hoe groter je vermogen tot zelfcontrole, hoe groter de kans op toekomstig succes.

Zouden ouders die hun kinderen maar in alles hun gang laten gaan en ze geen lessen in zelfcontrole geven, dat wel beseffen? 

De volgende drie artikelen zijn erg leerzaam:








We leven in een ongestructureerde wereld: individuele zelfstudie op scholen, flexwerken via een uitzendbureau dus geen vaste aanstellingen meer, jongeren krijgen zelden nog een fulltime baan, inkomens zijn voor velen te laag voor het verwerven van een fatsoenlijke woning, organisaties zijn onbereikbaar en ondoorzichtig geworden, etc., etc., waardoor de frustratie onder mensen ongebreideld toeneemt.
En onze politieke leiders willen maar niet begrijpen dat voor de gemiddelde Nederlandse burger die ontwikkelingen ongewenst zijn. En voor velen zelfs ongezond zijn. 

In Groningen beeft de aarde al....
Laten we hopen dat niet in heel Nederland de controle wordt verloren en de vlam in de pan slaat.

Ach, ik hoor het ze al zeggen die jongens in driedelig grijs: "Nou, dan delen we toch suikerklontjes uit."









CITAAT:


Mandela's heroism is the heroism of a man who suffered so badly for what he thought of as freedom. And yet when he had the upper hand he has this incredible self-control and these incredible leadership qualities.

Bono



As a tennis player you can win and you can lose, and you have to be ready for both. I practised self-control as a kid. But as you get older they both - winning and losing - get easier.

Rafael Nadal



DIEREN

Zo trouw als een hond, zo sterk als een beer, honger als een paard, zo glad als een aal, hondsmoe, listig als een slang, koppig als een ezel, arm als een rat.

We herkennen onszelf in dieren. Althans, we dichten dieren menselijke eigenschappen toe.

Dierenliefhebbers wéten gewoon dat dieren een persoonlijkheid hebben. Dat wil zeggen, individuele dieren. Of ze ook menselijke eigenschappen hebben, weet ik niet. Is het niet eerder andersom? Ik bedoel dat mensen dierlijke eigenschappen hebben?
Of zijn alle levende wezens gewoon gelijk?

Een mug heeft zúlke kleine hersentjes, dat ze niet met het blote oog waarneem zijn. Is dat de reden dat ik een mug niet kan herkennen als een levend wezen dat gerespecteerd dient te worden? Want ik moet eerlijk bekennen dat ik vroeger met sardonisch genoegen op muggenjacht ging...
En als ik dat nu nog kon, zou ik dat nog steeds doen!
Terwijl ik een groter levend wezen van zijn levensdagen nooit iets zou aandoen.
Is dat omdat je daar wél iets individueels in herkent?

Veel dierenwetenschappers dachten dat dieren geen pijn voelen en geen emoties kennen. 
Ik heb dat altijd onbegrijpelijk gevonden. 

Vorige week zag ik op t.v. een stervende koe in haar stal, omringd door haar zusterkoeien, die om de beurt afscheid van haar kwamen nemen. Dat was zó ontroerend!
En neem een dier dat blij is. Zoals de koeien die dansend en springend de wei in mogen na een lange winter. Die blijheid is zó aanstekelijk!

Hoe kun je dat nou niet zien?

We spreken elkaars taal niet. En dat maakt het natuurlijk wel wat lastig en ondoorzichtig. Net als wanneer een Chinees mij in zijn eigen taal een verhaal zou vertellen. 
Maar ook dan vang je toch nonverbale signalen op?

Goede communicatie doet wonderen!













CITAAT:


Until one has loved an animal a part of one's soul remains unawakened.

Anatole France



I'm not an activist; I don't look for controversy. I'm not a political person, but I'm a person with compassion. I care passionately about equal rights. I care about human rights. I care about animal rights.

Ellen DeGeneres



I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her.

Ellen DeGeneres



In the long history of humankind (and animal kind, too) those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.

Charles Darwin



You can always tell about somebody by the way they put their hands on an animal.

Betty White



It is just like man's vanity and impertinence to call an animal dumb because it is dumb to his dull perceptions.

Mark Twain



It is difficult to obtain the friendship of a cat. It is a philosophical animal... one that does not place its affections thoughtlessly.

Theophile Gautier