Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

donderdag 6 augustus 2015

ELKAAR KENNEN

Wederzijdsheid....

Volledige zelfkennis kun je nooit bereiken.
Een ánder volledig kennen, dat bestaat daarom óók niet. Want is het niet zo, dat je iemand leert kennen door datgene wat hij/zij jou van zichzelf kan laten zien?
En datgene dat we dan te zien krijgen, bekijken we dan ook nog eens door onze eigen bril. Een bril waarvan we vaak niet eens weten dat we die op hebben.
Bovendien: het is vaak al hartstikke moeilijk om te weten wat je zelf voelt. Daar woorden voor bedenken, is nóg moeilijker. Dus als ik iets zeg, of schrijf, is dat niet meer dan een poging tot communiceren. Het is dan vervolgens eigenlijk een godswonder als de ander, degene tot wie je je richt, excact zou begrijpen wat je bedoelt.

Elkaar écht kennen. Is dat dan úberhaupt mogelijk?
Wat maakt dan dat we op diep gevoelsniveau contact kunnen leggen met elkaar? Hoe ontmoeten we elkaar dan? Is dat een woordspeling? Ont-moeten? Echt contact kan alleen als het niet móet? Lukt het alleen als je het kúnt en/of wílt?

Gisteren wees een vriendin mij op deze quote:
"No person has ever met another person". (Niemand heeft ooit een andere persoon ontmoet).

Een stelling die, afhankelijk van de mate van stelligheid waarmee je hem interpreteert, ruimte of totale begrensdheid biedt. Toch?
Iedereen kan zijn eigen invulling aan de betekenis van die woorden geven.

Mij maken die woorden droevig.
De bewuste vriendin zei: "Voor mij werken ze juist bevrijdend".
Zo'n verschillende beleving.....
Dat betekent voor mij dat ik ál mijn empathie en denkkracht moet inzetten, als ik jouw invulling van de betekenis wil begrijpen, lieve M.
En ik realiseer me, dat ik dat alleen maar voor een heel klein beetje zou kunnen bereiken, juist door mijn éigen invulling aan jouw beleving te geven. 
Dus stel, dat deze quote "waar" is, dan bevestigt 'ie vooral dat er afstand is tussen mensen. En dat, als dat dan nu toch eenmaal zo is, en dus ook voor iedereen geldt, je niet het gevoel hoeft te hebben dat je tekortschiet, wanneer je de ander niet ten diepste begrijpt.
Daarmee wordt echt contact een soort van prestatie. Een prestatie die je niet hoeft te leveren, omdat je het gewenste resultaat op voorhand niet kunt bereiken.

Ik wil dat niet. Dat idee maakt me eenzaam. Iemand begrijpen en ontmoeten bestaat volgens mij niet bij de gratie van "je best daar voor doen". Écht contact ontstaat naar mijn mening door een uitwisseling van energie. Energieën die toevallig goed bij elkaar passen en in elkaar overvloeien. 
Dús moet ik er wel van uitgaan dat het citaat niet waar is. Het is een prachtige intellectuele uitdaging om er over na te denken, maar mijn gevóel zegt dat 'ie niet klopt. En dus moet ik hem afwijzen.

Ik ervaar namelijk vooral contact met mijn naasten. En natuurlijk is het zo dat ik niet kan zeggen dat ik hen volledig ken. Waarschijnlijk hebben we elkaar ergens halverwege geraakt. Maar ik ervaar ieder van hen in hun authentiek-zijn. Zonder precies te kunnen benoemen wat dat dan is. Maar ik kén hen. Ze hebben mijn hart aangeraakt, hebben mij gemaakt tot wie ik ben (geworden), en maken daarom deel van mij uit. En ik heb ze dus wérkelijk ontmoet. 
Óók jou!

                                *****


Brene Brown over empathie, leuke animatie:













CITATEN


Each friend represents a world in us, a world not born until they arrive, and it is only by this meeting that a new world is born.

Anais Nin




The friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, who can stay with us in an hour of grief and bereavement, who can tolerate not knowing... not healing, not curing... that is a friend who cares.

Henri Nouwen



Color is the keyboard, the eyes are the harmonies, the soul is the piano with many strings. The artist is the hand that plays, touching one key or another, to cause vibrations in the soul.

Wassily Kandinsky



All our relationships are person-to-person. They involve people seeing, hearing, touching, and speaking to each other; they involve sharing goods; and they involve moral values like generosity and compassion.

Brendan Myers