Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zaterdag 14 februari 2015

VOORZICHTIGHEID

Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast.

Kijk, als je een potje kunnen breken bij iemand, of in een bepaalde situatie, dan kun je je voorzichtigheid wel wat laten varen. Dat alles natuurlijk binnen bepaalde grenzen. Want wanneer je het hele dure porcelein of de bijzondere erfstukken aan gruzelementen smijt, dan wordt het uiteraard wel een keer teveel. En dan loop je een zeker risico.
Je moet dan goed je belangen gaan afwegen, in de manier waarop je reageert op het verlies dat jouw slachtoffer door jouw toedoen heeft geleden.

Dat is helemaal het geval wanneer je in een situatie komt, waarin je verschillende, tegenstrijdige, doelen nastreeft. En wanneer de omstandigheden onzeker of onvoorspelbaar zijn. 

Omdat we vrije wezens zijn, met een eigen wil en eigen verantwoordelijkheid, zijn we aan onszelf verplicht, om goed na te denken over de belangen die we willen nastreven. En over hoe we onze afwegingen maken. En de prioriteiten stellen.

Ik ben ervan overtuigd, dat we allemaal het goede willen. Alleen is de een beter in staat om dat uit te voeren, dan de ander. Wanneer we die ander helpen bij het bereiken van zijn doelen, helpen we dan eigenlijk ook onszelf? In feite zijn we dan aan het manipuleren, wanneer we daarbij vooral ons eigen belang dienen, maar wanneer dat persoonlijke belang past in het algemene belang, dan zijn we toch deugdzaam bezig?

Voorzichtigheid is tenslotte een deugd, en het doel van voorzichtigheid is het goede te bereiken, en daarmee deugdzaamheid tot uiting te brengen.

Dus, wanneer we iemand anders nodig hebben om het goede te bereiken, en die persoon is om wat voor reden dan ook niet in staat om daar aan mee te werken, dan vereist het beginsel van de voorzichtigheid, dat we vooraf heel goed nadenken over hoe we één en ander zullen gaan aanpakken. En dat is dan geen manipuleren, maar handelen met beleid!

Soms moeten we daar een masker voor opzetten. Niet om onze ware motieven te verbergen, want die moeten juist tot uitdrukking worden gebracht, maar om ons primaire gedrag een beetje in toom te houden. We moeten tenslotte oppassen voor uitglijders. Want stel je voor dat je bij je aktie de hele porseleinkast van de muur stoot. 

Dán ontstaat er geen feestje, carnavalstijd of niet ....

Dus, liefdesrelatie, familie, vrienden, buren, werk, sportrelaties, wil je samen wat bereiken, handel met beleid! Doelbewust, maar voorzichtig.
En lukt het dan niet?
Doe dán eens anders! Ben je bijvoorbeeld normaal een allemansvriend, wees dan eens assertief. En ben je gewoonlijk snel boos, probeer het dan eens met stroopsmeren. Ben je luidruchtig, doe terughoudend. Et cetera.
Alles in het belang van het goede doel.

Want een mooie porseleinkast, die moet af en toe flink worden opgepoetst!
Maar zorg dan wel aan dat je goed verzekerd bent....







CITATEN:

I think careful cooking is love, don't you? The loveliest thing you can cook for someone who's close to you is about as nice a valentine as you can give.

Julia Child



You've got to be very careful if you don't know where you are going, because you might not get there

Yogi Berra