Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 31 mei 2015

VOEDINGS-SUPPLEMENT

Soms heb je iets extra's nodig.

Een luisterend oor. Een arm om je schouder. Gewoon even wat aandacht.
Voor je mentale welbevinden.

Maar soms ook heb je voor je fysieke welbevinden iets extra's nodig. 
Pilletjes van de dokter doen soms heel goed hun best. Maar bij mij hebben ze ook altijd onbedoelde bijwerkingen. Dat is heel lastig als je lichaam toch al super gevoelig is. Homeopathische middelen kunnen ook goed werken; maar de vraag is altijd of die überhaupt wel iets doen, vanwege het vrijwel afwezig zijn van werkzame stoffen. Als het zo is dat 1/1000 deel van een middel jouw lichaam aan het werk zet om zichzelf te repareren, dan zou het ook zo kunnen zijn, dat een fantasie-arm om je schouder helpt.

Omdat ik al 20 jaar ziek ben heb ik een aardig inzicht gekregen in wat externe invloeden met mijn lichaam doen. Proefondervindelijk. 

Door weersomstandigheden bijvoorbeeld voel ik mij beter. Of juist slechter. Warmte ontspant, kou verkrampt me. Maar warmte maakt ook moe, en kou maakt me juist fit.
Harde geluiden maken me uitgeput.
Een onrustige taxi-rit bezorgt hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid.

Maar ik wil het nu vooral hebben over wat voeding met me doet.

Onnatuurlijke geur-kleur-en-smaakstoffen maken me echt ziek. Ik weet dus dat ik bijvoorbeeld absoluut geen M&M's moet eten. Yellow en Red uit de reclame zijn geen vriendjes van mij. 
En eten bereiden uit een potje of pakje is uit den boze. Daar zitten zo veel toevoegingen als zout en chemicaliën in, dat het niet alleen gewoonweg vies is, maar ook levensgevaarlijk. 
De wegbeheerders strooien 's winters zout op de wegen voor onze veiligheid. Duizenden tonnen, honderdduizenden vrachtwagens. Maar in onze voeding zit een veelvoud daarvan: op jaarbasis gaan miljoenen vrachtwagens vol zout door het Nederlandse eten. Crimineel.
Zout kan levens sparen én verwoesten.


Wij eten dus al jaren uitsluitend vers. Zo natuurlijk mogelijk. Géén light-producten. Minder zout. Dat is niet alleen veel smaakvoller, maar ook gezonder. 
Lekker puh ....!

En zelfs dan kom je nog tekort. Blijkt nu.
Ons voedsel bevat steeds minder voedingsstoffen. Volgens Zwitsers onderzoek.
Daarom gebruik ik nu sinds een paar maanden aanvullende voedingsstoffen en ik heb daar baat bij.

Hoe kom ik daar zo bij?

Ongeveer een jaar geleden zag ik een Ted-talk waarin een arts met MS sprak over haar positieve ervaringen met het eten van extra groente. Positief is daarbij een understatement: de groentes zorgden er voor dat ze úit de rolstoel kwam en weer volop kon functioneren. 
Zie het volgende filmpje:

Maar het dagelijks maken van vers biologisch groentesap kost wel erg veel moeite. Daarom was ik blij dat er kant-en-klaar sap op mijn pad kwam. Groente- en fruitsap. In poedervorm. Even aanlengen met water, en kláár. En nog lekker ook. 
In mijn geval bovendien handig, omdat ik als gevolg van slik-problemen geen echt fruit meer kan eten. 
Nu krijg ik per glas meer dan 16 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.

Ik voel me er echt beter door. Fitter. Meer geconcentreerd. Spierkracht neemt toe. Ik zie er beter uit. Alle reden dus om iedereen erop te wijzen!

Er zitten ingrediënten in met bewezen goede werking voor de gezondheid. Zoals grapefruit.
Onlangs publiceerde de MS-vereniging een artikel over het ontstekingsremmend effekt daarvan: 

In Wageningen wordt onderzoek gedaan naar het effect van voeding. De foto onderaan geeft een artikel in het magazine van de Hersenstichting hierover weer.

Ik ben er inmiddels nóg meer van overtuigd dat voedsel veel voor ons betekent. En dat we ons hart en onze intuïtie moeten gebruiken bij het bepalen van het belang van voeding voor ons welzijn. Geniet volop van lekker eten. Omdat genieten belangrijk is. En daarom gezond. Maar ook: als je zin hebt in spinazie, dan heeft je lijf daar kennelijk behoefte aan. Dóen dus!

Er is veel discussie over de genezende kracht van voeding. Wetenschappers spreken elkaar tegen. Maar ja, ook dáár geldt: "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt". 
Zelf kies ik dus liever voor het uitgangspunt: Erfahrung macht den Meister. 

Ik weet uiteraard dat mijn sapjes geen wondermiddel zijn. Maar ze dóen wel wat voor mij en voelen daarom als een steuntje in de rug.
Mijn extraatje.....

                              *****


Voor meer info:
Eveline Jansse van Noordwijk
JVN fitaal
en


En zie ook de website van de orthomoleculair artsen over de geneeskracht van voeding:



                             *****





Een artikel in het meeste recente magazine van de Hersenstichting




CITATEN:


Let food be thy medicine and medicine be thy food - Hippocrates



Food for the body is not enough. There must be food for the soul.

Dorothy Day



What I've enjoyed most, though, is meeting people who have a real interest in food and sharing ideas with them. Good food is a global thing and I find that there is always something new and amazing to learn - I love it!

Jamie Oliver