Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

woensdag 20 augustus 2014

DELEN

"Eerlijk zullen we alles delen....
Suikergoed en Marsepein."

Wie speelt er dan voor Sinterklaas?
En krijgt de ander de Zwarte Piet?

In het echte leven wordt niet alles even eerlijk verdeeld. De smaken zoet en bitter zijn lang niet altijd met elkaar in balans. En dat is soms een kwestie van niet goed kunnen koken, maar vermoedelijk veel vaker een kwestie van geluk of pech. De één wordt door het universum nu eenmaal veel beter bedeeld dan de ander. Een gouden wiegje smaakt veel zoeter dan een bedje in een achterbuurt. Bovendien is vanuit statistisch oogpunt de economische taartpunt gróter. Maar of alles in de loop der jaren ook lékkerder wordt, is niet alleen een kwestie van het benutten van kansen, maar ook van bijvoorbeeld karakter. Rijkdom alleen maakt niet gelukkig....

Geluk is veel meer afhankelijk van het vermogen tot delen.
In een normale opvoeding leert een kind dat het eerlijk moet delen. Lekkers, speelgoed, aandacht en liefde zijn niet voor jou alleen. Ik heb zelfs geleerd dat ik het gróótste stuk moest weggeven. Dus je kon maar beter niet degene zijn die de cake moest aansnijden....
Pas later leer je dat het fijn is om degene waar je van houdt het grootste stuk te geven. Want niet alleen ontvangen geeft je een goed gevoel, geven is vaak nog veel leuker. 

Als je geeft, als je deelt, dan geef je een deel van jezelf. 

Écht geven, écht delen, doe je met hart en ziel! Het concept "delen" zit diep in onszelf verankerd. Ons leven begon tenslotte, na de conceptie, met cel-deling. We hebben onze kern gedeeld om één te worden. Héél te worden. 
Misschien komt het wel daardoor dat we ons sterk verbonden voelen met de ander, als we met hem of haar iets essentieels delen van onszelf. Of als die persoon iets persoonlijks van hem deelt met jou. En of dat nou een geheim is, of een aktiviteit, of een gevoel of een idee: het delen ervan en het begrip ervoor van de ander, maakt dankbaar.
Samen sta je sterker.
Samen voel je je meer compleet.

Je staat er, voor je gevoel, niet meer helemaal alléén voor. Er is iemand die naar je luistert, advies geeft en mééleeft. 
Vooral in tijden van tegenslag, verdriet en spanning is dat érg fijn. Sommige mensen willen zich op die momenten het liefst verstoppen, maar tóch, het is juist dan belangrijk dat je dan gehoord en gezien wordt.

En als je je dan toch wilt verstoppen, dan zul je op enig moment weer uit je schuilplaats tevoorschijn moeten komen. Niet alleen omdat het leven doorgaat, maar ook omdat de anderen, de mensen die van je houden, anders (óók) kapot gaan. De teleurstelling bij hen over de terugtrekkende beweging kan verlammend werken. Hun behoefte om te geven wordt namelijk niet erkend.
Zij verdienen het dat jij jezelf laat zien, opdat zij kunnen laten zien dat ze je willen zien. En wanneer zij jou zien, dan kun je jezelf misschien ook weer zien. Jezelf en jouw situatie onder ogen zien.
Communiceren daarover is de weg die leidt tot nieuwe verbondenheid. 

Communiceren met elkaar over het slechte en het goede. Delen van het bitter en het zoet.
Dat is wel zo eerlijk......











CITAAT:


In the sweetness of friendship let there be laughter, and sharing of pleasures. For in the dew of little things the heart finds its morning and is refreshed.

Khalil Gibran




Grief can take care if itself, but to get the full value of a joy you must have somebody to divide it with.

Mark Twain



One of the main tasks of theology is to find words that do not divide but unite, that do not create conflict but unity, that do not hurt but heal.

Henri Nouwen




Food, in the end, in our own tradition, is something holy. It's not about nutrients and calories. It's about sharing. It's about honesty. It's about identity.

Louise Fresco




A mother, after all, is your entry into the world. She is the shell in which you divide and become a life. Waking up in a world without her is like waking up in a world without sky: unimaginable.

Meghan O'Rourke