Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

dinsdag 13 mei 2014

INFORMATIE

Mijn t.v. is stuk.
Héél vervelend!

Manlief op vakantie, dus dochterlief verdiept zich in het probleem. Ze komt er niet één-twee-drie uit. Maar ze is niet voor één gat te vangen, en denkt: "ik vraag het gewoon aan mijn Facebook-vrienden". 
En moederlief ziet vol verwondering dat er lieve reacties komen van volslagen onbekenden die haar helpen met informatie. En zelfs zo ver gaan dat ze voor haar naar de winkel willen gaan om zich te verdiepen in welk onderdeel gekocht moet worden om het probleem op te lossen!

Héél vroeger hadden we alleen de dorpspomp en de krant als nieuwsbron. Later radio. Televisie. 
En nu is ook het internet als bron van informatie onlosmakelijk verbonden met ons leven. We kunnen niet meer zonder email, whatsapp, youtube, facebook, twitter, dropbox, etc., etc.

De (social) media hebben bij oudjes zoals ik, écht moeite moeten doen om een plekje in ons hart te veroveren. We zien overal gevaren. En die ga ik ook niet ontkennen. 
Maar ik ben óm: facebook, twitter en youtube zijn mijn nieuwe nieuwsbronnen. 
Papier kan ik niet meer in mijn handen houden, dus de kranten zijn tijden geleden al opgezegd.
Geen enkel probleem!
Want alles wat ik wil weten staat op het internet.

Natuurlijk is niet alle informatie op internet even betrouwbaar. Maar zeg nou zelf: zijn krant en t.v. daar dan zoveel beter in? Is de informatie die journalisten mij voorschotelen dan zo veel beter dan mijn eigen zoekresultaten op het net? 

Ik vind die zoektochten op het internet juist heel gevarieerd en leerzaam. Veel associatiever dan nieuwsuitzendingen bijvoorbeeld, waarin ik bovendien steeds vaker word geconfronteerd met beelden van extreem geweld, die ik helemaal niet wil zien. En waarvan ik dus vaak wegkijk. 

Op het internet bepaal ikzelf wat ik wil zien!

En leer ik ook nog eens op een bijzondere manier de facebookvrienden van mijn dochter kennen!













CITAAT:

Knowledge is power. Information is liberating. Education is the premise of progress, in every society, in every family.

Kofi Annan



The highest education is that which does not merely give us information but makes our life in harmony with all existence.

Rabindranath Tagore



There are 4 billion cell phones in use today. Many of them are in the hands of market vendors, rickshaw drivers, and others who've historically lacked access to education and opportunity. Information networks have become a great leveler, and we should use them together to help lift people out of poverty and give them a freedom from want.

Hillary Clinton