Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 11 mei 2014

STRESS

Waardoor raakt de wereld toch zo gestressed?

Toen ik vijftig jaar geleden een klein meisje was, leek de wereld heel relaxed. Als kind had ik natuurlijk amper verantwoordelijkheden, er wérd vooral voor mij gezorgd. De dagen duurden eindeloos, en ik voelde me onsterfelijk. 
Het leven was vol onschuld.

Hoe mijn ouders zich toen voelden? Geen idee. Ze werkten hard, waren druk, hadden ongetwijfeld ook zorgen, maar die heb ik als kind niet kunnen duiden. Dus, dat ik geen stress heb gezien, betekent niet, dat 'ie er ook niet was....

Het stadsleven tóen was minder gehaast dan nú, maar ook toen waren er stressoren: woningnood, geldzorgen, gruwelijk lawaai in de fabrieken, veel handen- en fysieke  arbeid zonder hulpmiddelen, ongeïsoleerde huizen dus te warm of te koud.....
Maar het leven was wel overzichtelijker en kleiner: het strekte niet verder dan de (grote) familie en je hoefde je geen zorgen te maken om de buitenwereld. Geen informatiebombardement zoals nu via tv, krant, facebook en twitter. 
Nee, met Swiebertje op woensdagmiddag hield het wel ongeveer op. 

Gisteravond was het Eurovisie Songfestival. 
Spánnend was het, want we deden weer eens mee met een geweldig liedje, dat kans maakte. Dat "we" niet gewonnen hebben, komt volgens mij omdat Europa een politiek statement wilde maken tegen Poetin, vanwege zijn achterlijke homofobe  uitspraken en zijn houding in verband met Oekraïene. En hoewel Oostenrijk een geweldige act had, geloof ik nooit dat ze gewonnen hadden zonder de inmenging van Poetin. 
Eindelijk een verenigd Europa! 
Een soort van Europese Culturele Commonwealth. Prachtig! 
Maar dus wel een beetje jammer voor "onze" Common Linnets.

De stress die we ervaren door omstandigheden buiten ons, zoals de relatieve nabijheid van Oekraïene en de macht van idioten, hoe zal die ons vormen?
Hoe zullen wij ons, in onze onschuldige Westerse wereld, ontwikkelen onder de druk van onderdrukking elders?

Zullen wij onze politici net zo kunnen vertrouwen in het nemen van verstandige en tegelijkertijd tegendraadse besluiten als de internationale vakjury's van het Songfestival?

Ik hoop het.
Laten we in dialoog blijven met elkaar.

Want het door informatie overvoerde Westen heeft een stressloze vredessituatie nodig! 

Let's stay calm after the storm.....

Volgens de psycho-neuro-endocrinologie worden mannen onder stress egocentrischer, en gaan vrouwen socialer gedrag vertonen. 
Onze biologisch-evolutionaire ontwikkeling heeft ongetwijfeld beide aspecten nodig gehad.
En daarom zouden we meer vrouwen moeten betrekken bij politieke onderhandelingen.

Voor het nodige evenwicht.

Tóch wel leuk dat een man-vrouw het songfestival wint....








Common Linnets:


Conchita:


CITAAT:

The greatest weapon against stress is our ability to choose one thought over another.

William James



Sometimes when people are under stress, they hate to think, and it's the time when they most need to think.

William J. Clinton



The number of stressors has multiplied exponentially: traffic, money, success, work/life balance, the economy, the environment, parenting, family conflict, relationships, disease. As the nature of human life has become far more complicated, our ancient stress response hasn't been able to keep up.

Andrew Bernstein