Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

maandag 6 juli 2015

PATRONEN

Als kind had ik nogal moeite met breipatronen....

Ik herinner me dat ik in de tweede klas van de lagere school bij juffrouw Lith een poppenjasje moest breien van blauwe katoen. Dat deed ik zo verkrampt, dat mijn moeder het van me overnam en het jasje afbreide. Dat gebeurde overigens niet zomaar, ik heb haar dat heel nadrukkelijk moeten vragen. Zij kon uiteraard veel beter breien dan ik.
Het verschil in beide brei-stijlen was vervolgens zo overduidelijk, dat ik me schaamde voor het resultaat, voor mijn beperkte vaardigheden én voor het bedrog. 
Ik had het niet goed gedaan. 
Als zeven-jarige al verknipt....:)


Tegenwoordig zijn het psychologische patronen waar ik in verstrikt raak.
Terugkijken naar het verleden en zien wat goed ging en wat niet, en oorzaken daarvan uitzoeken.

Patronen.....
Herhalingen....
Ze kunnen heel fraai zijn, structuur geven, rust bieden, maar ze kunnen je dus ook tegenwerken.

Ik lijk op mijn vader, o.a. in karakter.
Net zoals bij hem is mijn grootste probleem mijn emotionele luiheid : mijn onvermogen om goed te bepalen wat ik wil én dat dan ook nastreven. Het is voor mij zoveel makkelijker om rekening te houden met de wensen van iemand anders dan met die van mezelf. Dat probleem heeft overigens absoluut voor- en nadelen. En het belemmert me niet in mijn dagelijkse leven, dus het zal volgens de DSM (het diagnoseboek voor psychiaters) een niet al te zware afwijking zijn. Mijn ervaring is bovendien dat anderen mij graag willen helpen.
Kortom, ik kom niet veel te kort.
Denk ik....

Op zoek naar drijfveren vraag ik me af wat mijn werkelijke motieven zijn.
Is het omdat ik snel klaar sta voor een ander, dat ik dat ook terugverwacht? Of is het omdat ik het voor mezelf niet goed kan? Ik bedoel: ik vind het altijd heel fijn als iemand anders ziet wat ik nodig heb. Zonder dat ik er om vraag. En dat dan ook dóet. Gelijk doorpakt.
Door mijn afhankelijkheid is het misschien vanzelfsprekend, dat ik dat heel veel krijg. Maar nét niet altijd. En uitgerekend díe momenten bevestigen me dan altijd weer in dat kleine-meisjes-gevoel van álles zélf te moeten doen. 
Alleen op de wereld. Zielig.....          

Hoe fout kun je zijn?
Wordt het niet tijd dat ik een grote meid wordt? Of valt het allemaal wel mee met mij?
Ach, we hebben allemaal een neiging tot herhalen. Zonder daar altijd bewust van te zijn. Het mooie is, dat het ons herkenbaar maakt. We maken deel uit van generaties. We hebben dingen gekregen, en we kunnen ze doorgeven.
Zowel de goede als de minder goede kanten van onszelf.

Onze zelfkant behoedt ons daarbij voor het gevoel dat we van binnenuit te groot worden voor ons jasje.









CITATEN:


I think all kinds of meanings in life transcend your self. They're linked to other generations of people around us, to our children and our family. We're passing on something of ourselves to others. I feel that's what makes our life full of meaning.

Irvin D. Yalom




Nature uses only the longest threads to weave her patterns, so that each small piece of her fabric reveals the organization of the entire tapestry.

Richard P. Feynman



Growth demands a temporary surrender of security. It may mean giving up familiar but limiting patterns, safe but unrewarding work, values no longer believed in, and relationships that have lost their meaning.

John C. Maxwell




Creativity involves breaking out of established patterns in order to look at things in a different way.

Edward de Bono




The ultimate goal of therapy... it's too hard a question. The words come to me like tranquility, like fulfillment, like realizing your potential.

Irvin D. Yalom