Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

donderdag 15 mei 2014

DUIDING

Oorspronkelijk betekent duiden: naar iets wijzen. In het Engels: interpreteren. En de vertaalmachine zegt dat het Duitse woord "Deutung" belang betekent.

Een betekenisvolle droom kan dus wijzen naar iets belangrijks....., en kan op verschillende manieren geinterpreteerd worden.

Freud heeft ruim een eeuw geleden baanbrekend werk verricht met zijn Traumdeutung. Een belangrijk moment in de wetenschap, dat richting heeft gegeven aan het psychisch welzijn van talloze mensen. Maar hoeveel respect ik ook heb voor zijn werk, toch ben ik meer van Jung. Die had meer oog voor de spirituele ontwikkeling van mensen.

In de loop van mijn leven heb ik veel dromen gehad. In tijden dat ik belangrijke ontwikkelingen doormaakte, waren die dromen erg levendig en symboolrijk. En diverse dromen kwamen telkens terug.

Als je twintig jaar lang de zelfde droom kunt hebben, is dat voor mij het bewijs dat dromen een achterliggend probleem kunnen aanduiden. Dat ze een latente betekenis hebben. 

"Luister goed naar jezelf" is een advies dat we de laatste jaren vaak aan anderen geven, als die persoon een dilemma heeft. En wij de oplossing voor die persoon ook niet kunnen of willen  bedenken. 
Dromen zijn vaak ook bepaald niet éénduidig. En zeker niet makkelijk om goed naar te luisteren. 
Kennelijk zijn er dus dromen waar ik twintig jaar niet naar heb geluisterd of niet naar kón luisteren. Omdat ik in mijn persoonlijke ontwikkeling niet ver genoeg was om de achterliggende problematiek aan te pakken. De juiste richting werd aangewezen, maar ik kon mijn eigen handvatten niet vinden....
Ik werd overvraagd.....

Diepgravende archeologie in mijn geest was niet voldoende. Begrip van symboliek ook niet. Levenservaring en opdoen van zelfvertrouwen was effectiever. Bepaalde  eigenschappen en gedragsmogelijkheden werden in de loop der jaren sterker. Daardoor kon ik bepaalde aspecten van mezelf gemakkelijker onder ogen zien.
En de herhalende dromen stopten.

Maar ook nu word ik nog wel eens overvraagd, en voel ik me mentaal kwetsbaar. Dan droom ik gelijk weer. 
Ik ben ervan overtuigd dat dromen onbewuste angsten, wensen en andere onverwerkte emoties kunnen verbeelden. Alle reden voor mij om daar dan maar eens goed naar te kijken en te luisteren.
En het is zó mooi: op het moment dat ik het begrijp, weet ik vaak ook direct wat ik er in mijn dagelijkse leven mee moet doen.....

De droom als richtingaanwijzer voor het concrete bestaan!






Verstandig?
Filosofisch gezien zijn daar tal van vragen bij te stellen.
Kijk hier maar eens:

Boekenwijsheid?
Ik blijf hoe dan ook lekker leren van mijn dromen.
"Ken uzelve" is tenslotte al een heel oud filosofisch uitgangspunt!




CITAAT:

All that we see or seem
Is but a dream within a dream.

EDGAR ALLAN POE



The general function of dreams is to try to restore our psychological balance by producing dream material that re-establishes, in a subtle way, the total psychic equilibrium.

CARL JUNG



You may say I'm a dreamer,
but I'm not the only one,
I hope some day you'll join us,
And the world will be as one.

JOHN LENNON, Imagine