Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

woensdag 1 april 2015

PASSIE

Op Witte Donderdag dit jaar, 2 april 2015, wordt "The Passion" opgevoerd in Enschede.

Passie in een nuchtere stad!

Het verhaal over het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus, in een modern muzikaal jasje gestoken. Dit jaar voor de vijfde keer, en nu dus in Enschede. 

In DWDD deed Mathijs van Nieuwkerk, in een gesprek met de regisseur, gisteravond een beetje denigrerend over de locatie: "Enschede heeft geen Martinitoren". Nee, inderdaad! Die staat namelijk in Groningen. En ook alleen maar daar. Elke gemeente heeft zijn eigenheid. 
En ik wil hier in dit stukje graag uitleggen waarom ik vind dat míjn stad de meest perfecte plek is waar het verhaal over lijden, dood en wedergeboorte zich kan afspelen.

Om te beginnen zullen veel rechtgeaarde Enschedeërs de opmerking over hun stad als een soort verraad voelen. In díe zin is dat dus juist een heel passende inleiding van de passie, waarvoor we Matthijs dankbaar zouden moeten zijn.... 
Hij doet als het ware mee in het spel, in een (mogelijk) ongewilde rol.


Lijden, dat kan deze stad als geen andere.
Enschede is talloze keren afgebrand. En ik bedoel dat niet figuurlijk, maar letterlijk:

1517: vrijwel de gehele stad brand af.
1750: een kwart van de stad brand af.
1862: de grote stadsbrand op 7 mei. Vrijwel de gehele binnenstad brandt af, veel doden en gewonden, en bijna iedereen verliest zijn onderdak.
1940-1945: tijdens de Tweede  Wereldoorlog vinden heel veel bombardementen op de stad plaats. Veel doden en gewonden. En heel veel panden worden in de as gelegd.
2000: op 13 mei is de welbekende vuurwerkramp in de wijk het Roombeek. 25 Doden, 1000 gewonden, en 10.000 direct getroffenen, vanwege persoonlijke verliezen en huizen die beschadigd dan wel geheel verdwenen zijn.
Enschede is door de eeuwen heen dus duizenden keren gestorven.
1960-heden: als gevolg van de verwoestingen tijdens de oorlog zijn veel panden ondermijnd. Ze zijn dan ook niet meer te redden. Afbraak is in veel gevallen noodzakelijk.
Tot grote ergernis van veel Enschedeërs, zijn door vernieuwingsdrang van stadsbestuurders echter ook panden afgebroken die niet meer geheel aan de eisen van de tijd voldeden. 
Behalve de grote kerk op de oude markt was het oude nog niet zo heel erg oud. Maar het moest desondanks verdwijnen. Jammer! Gelukkig is intussen het inzicht doorgebroken dat de historie van de stad prachtig wordt weergegeven in de panden die overeind zijn gebleven.

Behoud het oude en vernieuw alleen daar waar het noodzakelijk is! Het zou mijn eigen credo kunnen zijn.

Wederopstanding. 
De gemeente Enschede heeft laten zien dat als geen ander te kunnen.

De opvoering van the passion vindt plaats in het centrum, op het G.J. van Heekplein. De plek bij uitstek voor de opvoering van deze Passie.
Hier staat allemaal nieuwbouw, omdat in en na de tweede wereldoorlog alles is verdwenen. Alleen aan de noordelijke grens van het plein herken je nog de eivormige oude binnenstad. Maar in de afgelopen zeventig jaar is geleidelijk aan een nieuw organisch geheel ontstaan. Een plein met grootstedelijke allure.

Roombeek.
Deze wijk wordt terecht betrokken bij de opvoering. Want hier geldt exact hetzelfde als wat ik hierboven vermeld over het van Heekplein.
Alleen in een ander tijdsbestek: binnen 15 jaar is een prachtige woonwijk ontstaan.

Textiel
Enschede was een textiel-stad. In de gloriejaren van de textiel werkten daar circa 40.000 mensen. Die werkgelegenheid is vrijwel geheel verdwenen. Daarvoor in de plaats heeft de stad zich ontwikkeld tot een technologiecentrum, dankzij de universiteit. Een plek waar ook een deel van de passie wordt opgenomen.

Voetbal. 
FC Twente leeft in de harten van vrijwel alle Twentenaren. Onze rode trots doet het soms goed, soms slecht. Dat geldt weliswaar voor alle voetbalclubs, maar Twente is gewoon van ons!
En het stadion is ook een prachtige plek voor opnames van deze passie.

En last but not least, op oude plattegronden van Enschede is heel goed te zien dat de stad een ei-vormig hart heeft. Wat wil je nu nog meer met Pasen! 


Kortom, Enschede is een stad om trots op te zijn!
En morgen the place to be.....













1933




CITATEN:


My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style.

Maya Angelou



Follow your passion, be prepared to work hard and sacrifice, and, above all, don't let anyone limit your dreams.

Donovan Bailey



There is no passion to be found playing small - in settling for a life that is less than the one you are capable of living.

Nelson Mandela




Let me define a leader. He must have vision and passion and not be afraid of any problem. Instead, he should know how to defeat it. Most importantly, he must work with integrity.

A. P. J. Abdul Kalam





Red is such an interesting color to correlate with emotion, because it's on both ends of the spectrum. On one end you have happiness, falling in love, infatuation with someone, passion, all that. On the other end, you've got obsession, jealousy, danger, fear, anger and frustration.

Taylor Swift