Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

donderdag 13 november 2014

TALENT

Mijn fysiotherapeut Mark komt twee keer per week bij me langs om me te behandelen. Geweldig!

Kent u het kwadrant over bekwaamheid? Dat begint bij onbewust onbekwaam en eindigt bij onbewust bekwaam. Even een uitleg:
- onbewust onbekwaam: dat ben je als je een taak uitvoert en geen idéé hebt dat je er niks van bakt;
- bewust onbekwaam: je doet iets, bijvoorbeeld omdat het móet, of omdat niemand anders het doet, terwijl je wéét dat je er niet veel van terecht brouwt;
- bewust bekwaam: ben je als je je de nodige kennis en vaardigheden hebt eigen gemaakt;
- onbewust bekwaam: dan heb je zó veel ervaring met het geleerde, dan hoef je nauwelijks nog na te denken over wat je doet, omdat het bijna vanzelf gaat.

Mark is als fysio onbewust bekwaam. Zijn handen zijn als het ware zelfdenkende wezens geworden. Dat is erg fijn voor mij, want dat betekent dat hij óók een heel groot deel van zijn hersencapaciteit kan inzetten voor gesprekken met mij. Inspirerend!

Onlangs hadden we het dus over talent.

Wanneer ben je een talent?
Of zeg je: wanneer héb je een talent?

Bij talent gaat het om aangeboren eigenschappen. Daarom kun je als kind een talent zíjn. Maar zonder oefening, het aanleren van vaardigheden, zonder karakter, doorzettingsvermogen, de juiste leermeesters, zul je het talent dat je hébt niet ontwikkelen tot iets buitengewoons.

Zo kwam met Mark de violiste Janine Jansen ter sprake. Haar uitvoering van Vivaldi's Vier Jaargetijden kan ik wel duizend keer beluisteren zonder een seconde af te haken. Zij verscheen in een uitzending van De Wereld Draait Door, samen met componist Michel van der Aa,  die speciaal voor haar een vioolconcert heeft geschreven. Hij beschrijft haar charisma, hoe zij het publiek betovert. En zij vertelt hoe moeilijk, bijna onspeelbaar het stuk is. En over haar weigering om het door Van der Aa te laten aanpassen. Ze wilde het zich persé eigen maken. Tot in perfectie. 
Dáárom is ze een wereldster....!
En mijn fascinatie voor haar: ook al vond ik het muziekstuk niet mooi, tóch waardeer ik het en kon me er niet van losrukken!

We beschikken uiteraard niet allemaal over dergelijk uitzonderlijk talent als Janine. Gelukkig maar. We zouden elkaars talent dan minder waarderen; het leven zou "ééntonig" worden.

Maar ook al zijn de talenten van de meeste mensen nóg zo middelmatig, laten we ze niet miskennen! Herkennen ervan gaat vooraf aan ontwikkeling en levensgeluk. Want de meeste mensen doen graag dát waar ze goed in zijn. Het levert plezier op, en voldoening. En met een beetje geluk een goede baan. Of op zijn minst een fijne hobby.

En in mijn geval ook een fantastische fysiotherapeut!




Janine Jansen, de vier jaargetijden:

Janine Jansen, bij DWDD:











CITAAT: 


Talent wins games, but teamwork and intelligence wins championships.

Michael Jordan



Motivation will almost always beat mere talent.

Norman Ralph Augustine



The talent for being happy is appreciating and liking what you have, instead of what you don't have.

Woody Allen



Winning takes talent, to repeat takes character.

John Wooden



I have no special talent. I am only passionately curious.

Albert Einstein