Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

dinsdag 24 februari 2015

VER-SCHIJNSEL

Brief aan een vriendin:


In mijn geest en in mijn hart verschijnt het beeld van onze bijzondere vriendschap.....

Ik denk met warme hartelijkheid aan je. En ook met trots! 
En dat zeg ik als reaktie op jouw (filosofische) visie, zoals je die verwoorde n.a.v. mijn vorige stukje:

"In mijn visie kunnen we niet trots zijn op elkaar. Dan eigen je, naar mijn idee, iets van de ander jezelf toe. Hoezo trots zijn op een ander, welk aandeel heb jij gehad in wat die ander doet? En je hebt het ook over trots zijn op jezelf, hoe staat dat in relatie tot de vrije wil. Zoals mijn leermeester dan zegt: "do you have to take credit for everything?". "


Het verschijnsel, oftewel fenomeen 'trots' kun je volgens mij vanuit verschillende perspectieven bezien. Bijvoorbeeld vanuit het idee dat trots een mooie emotie is, die waardering over en áán anderen tot uitdrukking brengt over hún prestatie,  zoals ik bijvoorbeeld heb verwoord in een vorig blogje: 


Zoals ik ook trots ben op jouw prestaties.
En waar je gelijk in hebt: jouw prestaties zijn jóuw prestaties, en of ik daar ooit al dan niet een bijdrage aan heb geleverd, staat daar volslagen los van. 
Alle waardering voor jouw prestaties komen uitsluitend jou toe.

Nee, mijn hart zwelt op van trots, uit een gevoel van verbinding.
Je verbonden voelen met iemand leidt tot interactie, emoties, gedachten, etc.; verbondenheid kan leiden tot groei en verdieping. De bijbehorende gevoelens zoals blijheid, dankbaarheid, erkenning, herkenning en ook: zien dat het goed gaat met die ander en je daarover verheugen, vormen allemaal de basis voor het overkoepelende fenomeen 'trots'.
Dus als ik zeg dat ik trots ben op jou, betekent dat tegelijkertijd ál dat andere.

Én dat ik trots ben op onze vriendschap!

Dát heeft overigens wél iets wederkerigs in mijn beleving.
Niet vanuit een behoefte aan erkenning of omdat jouw kwaliteiten op mij zouden afstralen o.i.d., evenmin vanuit een misplaatst gevoel van ondergeschiktheid, maar vanuit een besef dat we op basis van gelijkwaardigheid op elkaar kunnen steunen en van elkaar kunnen leren. Onze levens kunnen delen met elkaar. Kortom, dat we ons met elkaar verbonden weten.

Want de ene keer ben jij de lucifer en ik het vuurtje, en de andere keer is het precies andersom. Maar samen maken we licht en warmte en kunnen we ons verheugen over het (ver)schijnsel van onze vriendschap.




En nu de andere vraag:
Hoe staat "trots zijn op jezelf" in relatie tot vrije wil?

In mijn persoonlijke geval dat ik er trots op ben daf ik in alle bescheidenheid durf te erkennen dat me het meest centrale thema in de filosofie, nl de vrije wil, veel te complex is om daar in dit verband een antwoord op te bedenken!

Zullen we dat samen proberen te doen bij onze volgende ontmoeting?











CITATEN:


Life is about choices. Some we regret, some were proud of. Some will haunt us forever. 'Black Rain' was very much about choices. The message - we are what we chose to be.

Graham Brown



Vanity and pride are different things, though the words are often used synonymously. A person may be proud without being vain. Pride relates more to our opinion of ourselves; vanity, to what we would have others think of us.

Jane Austen