Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zaterdag 16 januari 2016

BEWONDERING

Zijn we in Nederland in staat tot bewondering? 
Leven we in een land waarin de bewoners graag alles tot de middelmaat reduceren? Een land waarin prestaties vanzelfsprekend zijn? Een land waarin we steeds meer met onze vinger wijzen naar de ander, als er eens iets minder goed gaat? Ben je nog in staat tot bewondering, en verwondering, wanneer je onverdraagzaam bent?

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik heb nog steeds een groot vermogen tot bewonderen.
En ik kan mij ook heel erg verwonderen: bijvoorbeeld over mensen die dat niet meer kunnen. Mensen die alles vanzelfsprekend vinden, benijd ik niet. Bewondering betekent voor mij namelijk dat ik kan leren. En genieten. Van de mensen en van datgene dat ze doen en creëren. Het presteren en de prestatie, beiden zijn bewonderenswaardig.

Mensen met een bijzonder talent, daar kun je misschien makkelijk naar óp kijken. Artistieke prestaties, sportprestaties, uitvinders, charismatische leiders; ze zijn  in het oog springend en gewoonweg niet te evenaren. Misschien is dat laatste juist ook wel geruststellend. Zo van: "een dergelijk niveau is voor mij toch niet haalbaar, dus ik heb geen reden tot jaloezie. Laat ik er maar gewoon van genieten dat de ander mij in staat stelt om -plaatsvervangend- trots te zijn".

Maar wat te denken van mensen met minder talent, die zich bovenmatig en onafgebroken inspannen om elke dag opnieuw hun eigen wereldprestatie neer te zetten. Pijn, ongemak en tegenwerking trotserend. Wat is hun kracht? Doorzettingsvermogen, vasthoudendheid, trots, liefde voor wat ze doen, vakmanschap, gedrevenheid, het vermogen iets extra's te doen, dat te delen met anderen en daar meerwaarde aan ontlenen, zich in dienst stellen van een team zodat anderen ook beter presteren, nederigheid, respect voor doel en resultaat, en vooral ook hun eigenbelang niet overschatten. 

Ik ken dergelijke mensen.
Ze krijgen te weinig waardering en complimenten. Kennelijk wordt er gedacht dat ze sterk genoeg zijn om het allemaal altijd maar te kunnen. 
Maar dat is niet zo. 
Omdat het gévers zijn, lopen ze risico op overbelasting. Ze kennen hun eigen grenzen onvoldoende, en moeten daarom beschermd worden. Bijvoorbeeld door hun leidinggevenden, die goede omstandigheden moeten creëren en daadwerkelijk steun geven. Zodat de uitblinkers van onze samenleving hun bewonderenswaardige werk kunnen blíjven doen, en tot voorbeeld blijven voor de rest....












CITATEN:

There is a universal respect and even admiration for those who are humble and simple by nature, and who have absolute confidence in all human beings irrespective of their social status. Nelson Mandela



Between flattery and admiration there often flows a river of contempt.

Minna Antrim



A student never forgets an encouraging private word, when it is given with sincere respect and admiration.

W.L. Phelps


Admiration is the daughter of ignorance.

Benjamin Franklin