Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

woensdag 17 september 2014

GROOTSHEID

De Koning maakte gisteren in de Troonrede melding van diverse uitdagingen: van de veranderingen in de zorg tot de internationale onlusten en gevaren die ons bedreigen.

Het herinnerde me eraan dat wij als klein land onlangs waarlijk groots hebben gehandeld in het "thuisbrengen" van de stoffelijke overschotten van de ramp met de MH17. We waren één in ons verdriet.
En dat gebeurde als vanzelf. In "edele eenvoud en stille grootsheid" hebben we ons als natie waardig getoond. We hebben in deze uitdaging onszelf her-ontdekt, en bevestiging gevonden in wie we zijn.
En daarmee hebben we onze "kleinheid" volledig overwonnen.....

En de speech van minister Timmermans, prachtig. Hij verwoorde het volksgevoel op emotionele en ingetogen wijze, als een echte staatsman. 

Het Twentse woord "greuts" was voor dit alles van toepassing: "Trots!".

Het hele gebeuren zette belangrijke waarden tegenover elkaar: groot tegen klein, macht tegen onmacht, geweld tegen stilte, vechten tegenover wijsheid, dictaat tegenover vrijheid, en kwaad tegenover goed. 

Kwaad is al sinds mensenheugenis in de wereld. Er zijn altijd al mensen geweest die andere mensen willen overheersen, kwaad doen, of zelfs uitroeien. Het ultieme kwaad werd in 1939 onderkend door een grootse, kleine, man: Charlie Chaplin. Hij maakte een schitterende parodie op de ergste dictator tot dan toe in zijn film "The great dictator". Het was zijn eerste "sprekende" film, waarvan de laatste scene, heel veelzeggend, een speech is. Een niet te evenaren speech, die in de loop der jaren eigenlijk steeds meer betekenis heeft gekregen: http://youtu.be/6FMNFvKEy4c


En hiertegenover wil ik een heel mooi, klein, door hem gecomponeerd liedje zetten: "Smile".

Kijk, luister en glimlach.....


Chaplin, een groots, veelzijdig, artiest.
Maker van "Kunst met een grote. K."














CITAAT:


The greatness of a man is not in how much wealth he acquires, but in his integrity and his ability to affect those around him positively.

Bob Marley



There is no greatness where there is no simplicity, goodness and truth.

Leo Tolstoy



Few will have the greatness to bend history itself; but each of us can work to change a small portion of events, and in the total; of all those acts will be written the history of this generation.

Robert Kennedy




Charlie Chaplin
https://nl.wikipedia.org/wiki/Charlie_Chaplin