Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

maandag 11 januari 2016

BEROEPEN

Mijn werk was mijn beroep. 

Iedereen kan een vak leren. Maar een beroep uitoefenen is van een andere orde. Werk kun je namelijk op verschillende manieren beleven: als een last, als gewoon werk, een opgedragen taak, een gekozen taak of zelfs als een roeping. 
Beroep, roeping en beroeping. Daar gaat iets bevlogens van uit. Grote betrokkenheid. Een soort verslaving. Het werk dat je doet past als een warme, comfortabele, mooie jas. Die jas maakt je aantrekkelijk. Hij maakt je tot wie je bent. Zonder voel je je verloren, naakt. Zonder ben je niet meer dezelfde. 
Een beroep uitoefenen, geroepen zijn, heeft niets verhevens, maar wel iets spiritueels. Het dóet namelijk iets met je. Je ontwikkelt jezelf omdat je daar open voor staat. Je wilt je werk naar beste vermogen doen, daarom blijf je leren. Kennis, vaardigheden, inzet, persoonlijke groei. En uiteindelijk zul je ook moeten leren omgaan met je grenzen. Mensen die vanuit hun hart, hun kern, álles geven In hun werk, zijn misschien wel eens een beetje geneigd om de balans tussen innerlijke en privé behoeftes aan de ene kant en hun roeping aan de andere kant, niet helemaal juist af te wegen.

Ook dát moet je leren. 
En dat is voor iemand met een beroep de zwaarste opgave. Want altijd maar doorgaan is hun norm, altijd klaarstaan voor anderen is hun innerlijke waarde. Motivatie, overtuigingen: ze komen uitsluitend van binnenuit. Ze hebben van niemand aansporing nodig. Maar ze laten zich dus ook door niets en niemand stoppen.....

Mijn jas was een donkerblauwe wollen geruite houtjetouwtje jas met een roze streep. Ik vond hem zo mooi dat het me niet kon schelen dat de mouwen iets te kort waren. Daar kon ik lekker de handen uit steken. Precies, ik heb vaak te veel gewerkt. Over mijn grens. Maar ik vond het veel te leuk om daar ooit spijt van te hebben. 
Zelfs in de vakanties was ik altijd bezig. Want dingen bedenken en opschrijven, dat is niet aan tijd en plaats gebonden.
Maar dat was tóen. Ooit. Lang geleden.
Tegenwoordig heeft iedereen een mobiel met email en whatsapp, en is áltijd bereikbaar. Gestoord wordt je daarvan!
Want als werk al verslavend is...; die piepjes kun je gewoon helemaal niet negeren!
Werkgevers zouden alle medewerkers verplicht een cursus "mobiel uitzetten" moeten laten volgen. 

Ik heb mijn jas inmiddels uitgedaan.
Dat voelt uiteindelijk helemaal niet verkeerd. Dus ik denk er over om vanuit die ervaring maar eens de cursus "mobiel  uitzetten" te gaan ontwikkelen!
Ik voel me overigens niet geroepen om die cursus te géven.Want ik ben er helemaal geen ster in om zelf de mobiel uit te zetten. sterker nog, dat kan ik helemaal niet!

Ach, een online cursus kan natuurlijk altijd ......




Muziek: soeur sourire, dominique:










CITATEN:


I was living an extremely burdensome life, because every time I prayed, I became more clearly aware of my faults. On the one hand, God was calling me. On the other, I was following the way of the world. Doing what God wanted made me happy; but I felt bound by the things of this world.

Saint Teresa of Avila