Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 1 juni 2014

THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY

Een filmscript:

Aagje Z. had de hele week ziek op bed gelegen. Hoog tijd dat ze er weer even uit kwam. Dat vonden haar vier zusters ook. 'S morgens vroeg om half zeven reden ze in een knalroze Chrevrolet met paardentrailer op weg naar haar huis. Ma Beker achter het stuur, Missy M. naast haar en achterin Poekie S. en Engel B. 

Aagje werd in de paardentrailer geladen, en daar gingen ze! Op weg naar de kust. Binnendoor en achterlangs natuurlijk, want die oude Chevy '57 kon niet meer op de snelweg. Op de radio klonken liedjes van de Beach Boys. En in de auto een vrolijk gekakel en gekwek van de vier zusters. Aagje kon ook nog een beetje meedoen, via de walkie-talkie. 

Zo'n Chevy slurpt natuurlijk benzine, dus in de buurt van Kootwijk werd een benzinestation gezocht. Stomme aktie, want op zondag op de bible-belt, is níets open. Dus de auto kwam stil te staan, en de stemming onder de zussen daalde naar hetzelfde niveau als de benzinemeter. Het gekakel en gekwek veranderde geleidelijk aan in gekibbel. Aagje werd uitgeladen, en ze besloten om maar eens ergens aan te bellen om te vragen om hulp. In de huizen in de buurt stonden de bewoners echter verschrikt achter de gordijnen te kijken naar het tafereel. Het was namelijk negen uur, en ze moesten naar de kerk! Ze verwachtten een groot onheil over zich af te roepen als ze hun deuren en harten zouden openstellen voor dit bijzondere gezelschap. Het zou zo maar een stel criminelen kunnen zijn.....

Maar de vindingrijkheid en het doorzettingsvermogen van de vijf vrouwen was niet gebroken. Ze hervonden zichzelf. Ma Beker nam de leiding, ze overlegde even met Missy, en bedachten dat Poekie haar uniformjasje zou aandoen en dat ze een eindje moest gaan wandelen met Aagje. Even naar de volgende straat (waar men de roze Chevy nog niet had gezien) en dan met hun liefste glimlach mensen aanspreken die nét naar buiten liepen.

En het lukte waarempel. Ze kregen - tegen betaling uiteraard - een jerrycan benzine mee. Engel, die hen op een afstandje had gevolgd nam de jerrycan over en samen liepen ze terug naar de auto. De tank werd gevuld en de tocht voortgezet. 

Het was te laat geworden om naar de kust te rijden, dus werd de bestemming veranderd: eerst een pannenkoek bij Boshuis Drie en daarna palingen in Elburg.
En voldaan reden ze met de zonsondergang in de rug weer terug naar huis.....



De moraal van dit verhaal: 
Hoe kun je goed en kwaad herkennen? En feit en fictie? Normaal en vreemd? Vertrouwen en angst?
Wat gebeurt er als we oordelen over de buitenkant?



Boney M., Ma Baker:








CITAAT:

Ter ere van Maya Angelou enkele citaten van haar: 


My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style.



I love to see a young girl go out and grab the world by the lapels. Life's a bitch. You've got to go out and kick ass.



I've learned that you can tell a lot about a person by the way (s)he handles these three things: a rainy day, lost luggage, and tangled Christmas tree lights.


I think we all have empathy. We may not have enough courage to display it.

Maya Angelou



We can learn to see each other and see ourselves in each other and recognize that human beings are more alike than we are unalike.

Maya Angelou



If you find it in your heart to care for somebody else, you will have succeeded.

Maya Angelou



Achievement brings its own anticlimax.

Maya Angelou