Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

donderdag 2 oktober 2014

ENGELEN

Bestaan engelen?

Is dat een filosofische vraag?
Als je van mening bent dat de filosofie zich tot de rede moet beperken, dan is je antwoord waarschijnlijk: nee, die vraag hoort hier niet thuis!
Maar als je een onderzoekende geest hebt, moet je je dan überhaupt ooit door beperkingen laten leiden? Buiten je eigen "box" denken, dat is toch leerzaam? Liefde voor onderzoek en kennisuitbreiding gaan voor mij bóven leerstellingen. Want "leer boven liefde", daar is volgens mij nog nooit iemand beter van geworden.
Het leven laat zich vooral leiden (en lijden) door ándere dingen dan rede en verstand. 

Dus, zouden er engelen bestaan? Behalve dan in onze wensen en dromen en in onze boeken?

Zijn engelen niet een metafoor van onze hunkering om boven onszelf uit te stijgen? Verbeelden ze ons verlangen om te vliegen? Hoger te vliegen dan we kunnen? In dat geval zou een ieder een engel ín zichzelf bij zich kunnen dragen.
Om zijn innerlijke vleugels uit te slaan....

Zijn er mogelijk velen onder ons die als Icarus zijn? Icarus gaat over de mythe waarin hij samen met zijn vader uit gevangenschap wil ontvluchten. Ze bouwen vleugels en bevestigen die met was. Opdat de was niet smelt, en ze zouden neervallen, mogen ze niet te dicht naar de zon vliegen. Icarus doet dat tóch. Volgens de overlevering uit hoogmoed.
Maar was het wel hoogmoed dat hem dreef?
Of was het verlangen? Naar het hogere, het bijzondere? Ervoer hij de engel in zichzelf, en was hij daarvan zo onder invloed, dat hij vergat zijn verstand te gebruiken? 

Een glimp te zien van het goddelijke. Het bovennatuurlijke in ons. Wat zou dat met ons doen?
Misschien hebben we juist dan wel engelen nodig. Om ons te redden. 
En wie weet, gebeurt dat ook regelmatig.
Want wie is er nu sterk genoeg om de dagelijkse struggle for life helemaal alleen aan te kunnen? Reddende engelen helpen ons overleven. En wanneer hen dat uiteindelijk niet zou lukken, staan ze ons mogelijk wel op andere wijze bij.

Of misschien zijn engelen inderdaad wel boodschappers, zoals de grote religieuze boeken ons vertellen. Verhalenvertellers uit een ander universum. En bestaan ze niet alleen in onze beleving, maar vóeden ze onze beleving. Blazen ze ons goddelijke inspiratie in met hun trompetten. 

Soms ook wordt je door de innerlijke engel van een medemens meegevoerd naar grotere hoogten. En die medemens kan iemand zijn die je heel erg ná staat, zoals je man, of een goede vriendin. Maar ook heel toevallige, korte, ontmoetingen met wijze of hartelijke mensen kunnen wonderen met je verrichten: en dat kan een zwerver zijn, een treinconducteur of een kunstenaar. In principe kan ieder mens en elke ontmoeting je verheffen....

Hoe dan ook, volgens mij hebben engelen een belangrijk aandeel in ons leven: of het nu gaat om geboorte, wedergeboorte, leven of sterven. Ze begeleiden ons tijdens onze mystieke levensovergangen en spirituele ontwikkeling.

En of je ze engelen noemt, of god, of het universum, onze ziel, of astraal lichaam, kabouters wat mij betreft: in onze behoefte aan én ons streven naar het "ietsisme" hebben we toch gewoonweg erváren dat er íets bestaat, dat ons steunt in onze eenzaamste momenten?

De hardliners van de stichting Skepsis zullen me wel voor gek verslijten, maar hoe kan iets waarvan het bestaan niet wetenschappelijk kan worden bewezen, maar ook niet worden ontkend, noch klinisch, noch empirisch, dáárom minderwaardig zijn? 

To be, or not to be, that is the question.
En het antwoord daarop hoeven we niet te bewijzen; het kan even goed worden gegeven door innerlijk weten.













CITAAT:


We are each of us angels with only one wing, and we can only fly by embracing one another.

Luciano De Crescenzo




Angels are like diamonds. They can't be made, you have to find them. Each one is unique.

Jaclyn Smith



Make friends with the angels, who though invisible are always with you. Often invoke them, constantly praise them, and make good use of their help and assistance in all your temporal and spiritual affairs.

Saint Francis de Sales



Belief is a wise wager. Granted that faith cannot be proved, what harm will come to you if you gamble on its truth and it proves false? If you gain, you gain all; if you lose, you lose nothing. Wager, then, without hesitation, that He exists.

Blaise Pascal