Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

donderdag 3 april 2014

BEELDVORMING

Als je niet kijkt, kun je dan iets zien?
Stel, je stelt je voor dat datgene wat je zogenaamd ziet eruit ziet zoals in het echt, hoe kun je dan weten dat het klopt?

Heel vaak vormen we ons een beeld van een persoon, waarvan we bijvoorbeeld alleen maar de stem kennen, zoals een radioverslaggever of een callcentermedewerker. En als we die persoon dan in het écht zien, en hij ziet er totaal anders uit dan in onze voorstelling, raken we zo in de war, dat we onszelf even helemaal moeten resetten.
En soms komt dat beeld heel aardig overeen. En dat is eigenlijk best een klein wondertje....

Onszélf kunnen we nooit zien op de wijze zoals anderen ons zien.
Als je naar beneden kijkt zie je natuurlijk je armen, borst, buik, benen etc., maar je kunt dan níet je gezicht zien. Dat lukt alleen met een spiegel. En omdat niemand helemáál symmetrisch is, is dat beeld niet hetzelfde als de werkelijkheid van de ander die naar jou kijkt.
Ik vind het bijvoorbeeld altijd heel vervreemdend om samen met mijn man voor een spiegel te staan. Hij ziet er dan heel anders uit dan hoe ik hem kén.

Betekent dit dan dat jezelf niet kunt kennen?
Zijn we als mensheid gedoemd om een vertekend zelfbeeld te hebben?


En als je je laat "spiegelen" tijdens een coachgesprek of in therapie, wat gebeurt er dan? Want die coach ziet jouw buitenkant al anders dan jijzelf, en doet vervolgens pogingen om jouw binnenkant te duiden. En die kun je allebéi niet zien. Hooguit ideeën over hebben. 
En geen van beiden kan daar dus de absolute waarheid over in pacht hebben...


We leven al millenia in duisternis. 
Want het orakel van Delphi wist het al mooi te zeggen: Ken uzelve!





Geïnspireerd door M.:)























CITAAT:


Films are wonderful but they do fix an identity. I can't read 'Pride and Prejudice' anymore, for instance, without imaging Colin Firth as Mr. Darcy.

Deborah Harkness




Men create gods after their own image, not only with regard to their form but with regard to their mode of life.

Aristotle




Behavior is the mirror in which everyone shows their image.

Johann Wolfgang von Goethe




The only service a friend can really render is to keep up your courage by holding up to you a mirror in which you can see a noble image of yourself.

George Bernard Shaw







TROTS

Als je een doel hebt, wil je dat graag bereiken. En als dat dan lukt, na de nodige inspanningen, kan er een gevoel van trots in je opwellen. Trots op jezelf. Of als je samen met anderen iets hebt bereikt, trots op jullie samen.
Je kunt zelfs trots op iets zijn waaraan je niets hebt bijgedragen, zoals je favoriete voetbalclub, of je land....

Er zijn mensen die bij eigen succes denken dat dat niet dankzij henzelf is. Maar bij mislukking verwijten ze dat wel zichzelf.
Én er zijn mensen waarbij dat precies omgekeerd werkt. Je ziet ze zó voor je, trots rondparaderen.
En dan is er nog de categorie mensen die met de goede ideeen van anderen aan de haal gaan....

Een gezonde houding is volgens mij ergens in het midden. Trots mogen zijn van jezelf als je het verdiend hebt. En niet al te streng zijn voor jezelf als je iets fout doet.

Voor veel mensen is dat erg moeilijk.

Hoe leer je dat?

Persoonlijk heb ik niet veel reden om trots zijn op mijn vooruitgang op dat gebied. Ik leer overigens steeds beter om niet al te bescheiden te doen over prestaties, en mezelf mijn fouten meer te vergeven. Maar dat is een proces van jaren.
Na het overlijden van mijn ouders realiseerde ik me dat ik nooit meer hoefde te streven naar hun goedkeuring. Ik moest het toen aan mezélf geven.
En natuurlijk aan mijn naasten!
Op hen kan ik ongebreideld trots zijn.
Lieve J. en M., ik ben trots op jullie!

En er zijn een paar dingen van mezelf waarvan ik van mezelf trots op mag zijn:
dat ik zó lang ben doorgegaan met mijn werk, dat ik samen met E. jarenlang de training Coach the Coach heb gegeven (lieve E., ik ben ook trots op jou), en dat ik nú deze stukjes schrijf. 
Kortom, dat ik me altijd tot het uiterste inzet om te doen wat mijn hart me ingaf om te doen....







CITAAT:



Of what shall a man be proud, if he is not proud of his friends?

Robert Louis Stevenson




Vanity and pride are different things, though the words are often used synonymously. A person may be proud without being vain. Pride relates more to our opinion of ourselves; vanity, to what we would have others think of us.

Jane Austen