Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

donderdag 28 mei 2015

VOEDING

Alle cliënten die gebruik maken van de zorg hebben gezondheidsproblemen.

Je zou daarom denken dat het thema gezondheid een centraal thema is in de (thuis)zorg, en dat het derhalve integraal belicht en toegepast wordt.
Maar dat is helaas niet altijd waar. De bezuinigingen zorgen voor veel kopzorgen en rompslomp, zodat het vizier binnen de organisatie nogal eens intern gericht lijkt.
Maar de huidige tijd vraagt om creativiteit. Sterker nog, de staatssecretaris vraagt daarom.

Omdat de wetgever ervoor beducht is dat er een verschuiving zal plaatsvinden van de zvw naar de wlz, lijkt het verstandig om een betere aansluiting te vinden binnen de organisatie tussen extramuraal en (ondersteunende) afdelingen van intramuraal. Alle bestaande behandelaars en specialisaties kunnen volgens mij ook worden ingezet voor de thuiszorg. Zodat mensen en middelen efficiënter worden ingezet, en er een beter zicht ontstaat op de totale doelgroep van de volledige organisatie.

Denken over zorg-innovatie begint bij je primaire doelstelling en je bestaande visie. "Heel de mens" veronderstelt onderlinge samenhangen. Een holistische, integrale kijk op dingen.


Ik ben graag bereid om daar in mee te denken.
Manieren te ontwikkelen om de zorg van alle mogelijke kanten te benaderen. Zodat we het in kunnen zetten op een zodanig creatieve manier, dat 
a) de organisatie ondanks alle bezuinigingen op een verantwoorde manier de gewenste zorg kan (blijven) leveren;
b) mantelzorgers niet nog zwaarder worden belast dan ze nu al zijn als gevolg van de maatregelen die recentelijk zijn bedacht;
c) En dat het leven van cliënten op de een of andere manier draaglijk en leefbaar blijft, binnen de mogelijkheden die er zijn. 
Dit alles vanuit de gedachte dat er een absolute relatie is tussen krimp in zorg, vergroting van zelfredzaamheid van cliënten en druk op hun mantelzorgers.


Reik elkaar de hand....
Ik opper de volgende ideetjes:



Hulpmiddelen.
Deze worden tegenwoordig geleverd door de wmo, waardoor cliënten een hoge eigen zorgbijdrage betalen. Niet iedereen kan dat. En dat betekent dat niet in alle gevallen de hulpmiddelen worden ingezet die nodig zijn. Ik zelf bijvoorbeeld zou een plafondlift nodig hebben, maar die kan ik niet betalen. We redden ons nog in de huidige situatie, maar wie weet wat de toekomst brengt. Misschien moet ik naar een verpleegtehuis. En wie weet, misschien is daar dan plek. Dat die voorziening dan weer veel duurder is dan een plafondlift, wie denkt daar over na?
Er zou vanuit de (thuiszorgorg)organisatie een casemanager kunnen worden benoemd, die contacten onderhoudt met allerlei instanties, rekening houdend met progressie van ziekte en/of ouderdom van individuele cliënten en de daaruit voortvloeiende behoeftes.
Dat zorgt op alle fronten voor een betere basis voor de planning van zorg, zowel op korte als lange termijn.

Revalidatie en ergotherapie.
Deze zou je in de thuiszorg preventief kunnen inzetten. Bij elke intake bezien in  hoeverre nieuwe cliënten hun dagelijkse leven zelf actief kunnen vormgeven. Vervolgens niet alleen adviseren, maar daadwerkelijk begeleiden.

Sociaal contact.
Voor ons welzijn is het ongelooflijk belangrijk om contact te onderhouden met andere mensen. Het is algemeen bekend dat veel mensen die gebruik maken van thuiszorg, vereenzamen. En daardoor wellicht meer hulpeloos gedrag gaan vertonen.
Organiseer cliëntencontact. Elke week een gezellig café. Zorg desnoods voor vervoer.
Dan komt er gelijk een betere communicatie tot stand tussen organisatie en cliënt.

Beweging.
Activeer mensen. Niet door advies want dat wordt in de wind geslagen. Maar door actief iets aan te bieden.

Gezonde omgeving.
Bijvoorbeeld luchtzuiverende planten in de kamer. Geef ze cadeau bij de intake.
Zorg eventueel voor een grote schoonmaak van de woning van de cliënt. Zorg voor opvang van huisdieren die niet meer verzorgd kunnen worden.

Voeding.
Gezonde voeding is zo ongeveer het belangrijkste instrument in het tegengaan van verder verval van cliënten. Het is algemeen bekend dat veel cliënten slecht eten. Geen gezonde voeding kopen. 
Nou heb ik toevallig zelf een hele lieve echtgenoot, die elke dag lekker kookt en zorgt voor verse ingrediënten. Je zou bijna denken: dat kan niet beter!
En toch, na het bekijken van dit filmpje:

Ted-talk: minding your mitochondria

heb ik bedacht dat ik mogelijk toch voedingsstoffen tekort zou kunnen komen. Elke dag extra verse groenten kopen, en daar sapjes van maken, dat vond ik geen optie. Want mijn liefhebbende mantelzorger is al te zwaar overbelast.

Daarom ben ik begonnen met het gebruiken van superfood. Na een paar maanden gebruik zegt mijn verzorgende tegen mij mij: "Fem je lijkt veel fitter geworden ". En bovendien zijn verschillende MS verschijnselen verminderd.
Ik zou dat iedereen gunnen!

Advies: ga daar actief mee de boer op!
Zie voor meer info: 

Www.jvnfitaal.com




                            ......

Goed, het zijn voor een groot deel open deuren en oude koeien, maar waarschijnlijk zijn er binnen de organisatie veel meer invalshoeken te bedenken en suggesties te genereren. Ideeën met betrekking tot het thema gezondheid. Ideeën die ervoor zorgen dat cliënten minimaal hun gezondheid behouden. Mogelijk zelfs hun gezondheid zouden kunnen verbeteren. 


Daar worden we allemaal beter van.....













CITATEN:

Gezondheid is méér dan fysiek welbevinden. Voor mij is het vooral ook: van betekenis kunnen zijn, door te luisteren, adviezen te geven, vertrouwen en respect te geven en ontvangen. Menselijke verbondenheid ervaren.
Dát soort gezondheid is voeding voor de ziel. - Fem Dijkman