Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 13 juli 2014

RECHTSONGELIJKHEID

In het Nederlands rechtsstelsel is het gelijkheidsbeginsel van toepassing. Het wordt verwoord in art. 1 van de Grondwet: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."

Maar, nou is het probleem dat "all pigs are equal, but some pigs are more equal than others".

Heel veel Nederlanders voelen zich niet gelijk behandeld. We voelen ons vaak zelfs tekortgedaan. We zien dat de overheid en gesubsidieerde instellingen met geld smijten. In geldverslindende projecten en bodemloze putten wordt eindeloos geïnvesteerd. Het point of no return wordt standaard overschreden. En de burger, hij betaalde voort.....

Dat zet kwaad bloed.

We hebben het hier niet alleen over Betuwelijn, HSL, Fyra, noord-zuidlijn, vliegveld Twente, Vestia, vogelaarwijken, en toekomstige missers als schaliegaslocaties, fractals en ondergrondse opslag van olie e.d., maar ook over kleinschaliger kapitaalvernietiging. 
Overheidsgebouwen worden voor miljoenen gerenoveerd, en onmiddellijk daarna verdwijnt de werkgelegenheid a.g.v. reorganisatie, realocatie en verhuizing van de dienst. AZC's worden gesloten, verloederen en moeten dan weer worden geopend. Pleinen krijgen nieuwe bestrating die binnen het jaar totaal verzakt is, telkens weer opnieuw. 

Op micro-niveau zie je dat veel wordt geinvesteerd in asocialen, drugsgebruikers, draaideurcriminelen, beroepswerklozen etc.  De kansarmen van onze samenleving. Hen valt niet altijd persoonlijk iets te verwijten. Vaak zijn er daadwerkelijk geen instrumenten beschikbaar om bij te sturen. Maar tóch: talloze overheden en instanties worden met heel ruime middelen ingezet op individuen, met -dus- niet altijd éénduidig succes. Welke criteria worden daarbij gehanteerd? Is er sprake van willekeur? De één krijgt wel hulp en de ander niet? En hoe ver ga je? En wat doe je als hulp bieden niet werkt, maar de samenleving last blijft houden van hen?
Zou meer dwang helpen? Of minder vrijblijvendheid?
Stellen we te hoge eisen? Of juist te lage? Zijn hulpverleners vakbekwaam genoeg?
Zijn we nog in staat om de samenhang te zien?

Goedwillende burgers zien te vaak voorbeelden van een aanpak die niet effectief is.
En die ongelijkheid in de hand werkt. En verongelijktheid.
Het wij- en zij-denken is ontstaan.

Hebben kansarmen dezelfde kansen als kansrijken?
Zijn u en ik gelijk? Of zelfs gelijkwaardig?
De zwakkeren zijn soms het sterkste. Bijvoorbeeld vanwege spierballentaal.
De sterkeren onderdrukken soms zwakkeren. Uit misplaatst machtsgebruik. 
Soms ben je de zwakkere en soms ben je de sterkere.
Wie wilt ú zijn?


De rolstoeler of degene die de stoel moet aandrukken?
De minister of het gemeenteraadslid?
De ouder of het kind?
De dokter of de zieke?
De bewaker of de gevangene?


In welke rol en positie ben je het meest benijdenswaard?














CITAAT:

The worst form of inequality is to try to make unequal things equal.

Aristotle



My attitude to peace is rather based on the Burmese definition of peace - it really means removing all the negative factors that destroy peace in this world. So peace does not mean just putting an end to violence or to war, but to all other factors that threaten peace, such as discrimination, such as inequality, poverty.

Aung San Suu Kyi

















RECHTSGELIJKHEID


Aflevering 3:


"Engel B. was geen lieverdje.....


Wegens aanzetten tot een misdrijf werd Engel veroordeeld tot een taakstraf. Zij moest de tot levenslang veroordeelde Aagje Z. verzorgen. In de gevangenis welteverstaan. En omdat de zorg zoveel tijd kostte, was Engel eigenlijk ook constant dáár.

Als je, zoals die twee, elkaar zó dicht op de lip zit, gevangene bent van de situatie en van elkaar, dan wil de irritatie wel eens toeslaan. Aagje was tamelijk veeleisend en af en toe behoorlijk onflexibel. En Engel kon daar zó moe van worden.... Het was ook niet eerlijk!
Ma Beker en Missy M. waren namelijk nog steeds op vrije voeten. Ze hoefden enkel en alleen maar af en toe op bezoek te komen. Nou is de gevangenis niet de leukste plek om op visite te komen, maar ja, zíj konden na afloop weer de frisse buitenlucht inademen.

Engel kon het niet uitstaan!
Ze wou wég.
Ze zon op een grote verdwijntruc, een uitbraakpoging. Hóe krijg je een sikkeneurige vrouw in een rolstoel in godsnaam de gevangenis uitgeloodst?? Want ze wilde Aagje natuurlijk wél meenemen.

Daarom legde ze het voor aan haar om te kijken of ze samen een goed plan konden bedenken. Maar wat schetste haar verbazing: Aagje zag dat helemaal niet zitten. De gevangenis was niet fijn, maar een ontsnappingspoging boezemde haar veel te veel angst in. Ze gooide daarom de kont tegen de krib!

En daarom sloegen bij Engel de stoppen helemaal door!"

Wordt vervolgd.










Bestaat er rechtsgelijkheid in Nederland?
Of is gelijk recht voor iedereen een illusie?
Net zoals de maakbaarheid van de samenleving dat is?

In een normale opvoeding leer je als kind dat "eerlijk delen" de norm is. Maar je leert als kind óók dat er altijd kinderen slimmer, groter, sterker en gemener zijn dan jij. En dat ze daar mee wegkomen.
Sterker nog, zelfs als ouders en onderwijzers het zien, grijpen ze niet altijd in.
Dat is een ingewikkeld leerproces.

In de samenleving gaat het niet veel anders. 

Overheden, bedrijven, instituties en individuen leven mét en naast elkaar. Alles en iedereen streeft eigen belangen na. We zijn primitieve wezens, dus het eigen overleven en instandhouden staat voorop. Dat geldt ook voor álle organismen, dus ook voor organisaties. Bestuurders van organisaties doen dat de laatste decennia vooral door het bedenken van nutteloze processen, het manipuleren van cijfers en het daarmee in stand hiuden van het eigen systeem. Welke bestuurder/manager houdt zich nog bezig met het aansturen, ondersteunen, kortom met het faciliteren van het primaire proces van zijn organisatie? Wie ziet nog de samenhang van de verschillende onderdelen? Wie durft nog een individu aan te spreken op fouten?
Nee, in plaats van concreet handelen kiest men liever voor een nieuwe algemene procesgang, waar niemand baat bij heeft maar die zo mooi staat op het c.v.; altijd handig bij een sollicitatie.

Burgers zijn enerzijds murw gebeukt na al die reorganisaties, fusies en bezuinigingen - die als noodzakelijk worden verkocht, maar in de praktijk zelden succesvol zijn - en zijn anderszijds volslagen gefrustreerd door opgekropte woede.

Zijn we in dit land, met al zijn wetenschappers, kennis én geld, niet in staat om dit proces van moreel en cultureel verval te keren? 
Kunnen we de middelen waarover we beschikken niet efficiënter, effectiever en meer in samenhang bezien en inzetten?

Er zijn tál van onderwerpen waar weldenkende en hardwerkende burgers zich zorgen over maken. 
Laten we daar eens onderzoek naar doen en oplossingen voor bedenken!


Voor de staat van ons land, ons individuele welzijn en gevoel van rechtsgelijkheid zou een boost vanuit een dergelijk grootschalig onderzoek  enorm welkom zijn.






CITAAT:

They still don't want to admit to the world that this isn't the best and the fairest and most equal justice system. And that they are guilty of railroading people into jail. They don't want to, or never will, admit these things.

Leonard Peltier



Human progress is neither automatic nor inevitable... Every step toward the goal of justice requires sacrifice, suffering, and struggle; the tireless exertions and passionate concern of dedicated individuals.

Martin Luther King, Jr.



All the great things are simple, and many can be expressed in a single word: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope.

Winston Churchill