Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

woensdag 16 april 2014

MARKTWERKING

Voor wat, hoort wat.

De wet van de wederkerigheid bepaalt voor een groot deel ons sociale bestaan.
"Ik doe iets voor jou, en dan doe jij iets voor mij". 
Als je je niet geroepen voelt om aan die ongeschreven wet te voldoen, volgt uiteindelijk sociale uitsluiting.

Ik herinner me van jaren geleden bij mijn sportvereniging een teamlid dat altijd nét wegmoest, als hij na afloop van de wedstrijd aan de beurt was om een rondje te geven.
Niet aardig......
Het omgekeerde is ook niet leuk: als iemand anders jou nooit de kans geeft om iets terug te doen.
Of als je dat gewoonweg niet kúnt.

Halen en brengen moet binnen relaties in evenwicht zijn. Anders voelen we ons bezwaard, of zelfs schuldig.

De kunst van het geven en ontvangen in sociale relaties gaat niet alleen om dingen die geld kosten. 
Aandacht, luisteren, complimenten geven, om advies vragen. Dat zijn érg waardevolle zaken die vaak enorm op prijs worden gesteld.
En meer waard dan dure cadeau's.

Deze week was een professor in de filosofie op t.v. met een college over marktwerking.
De conclusie was dat marktwerking in het sociale segment niet wérkt.

Oók deze week, wordt in de politiek gepraat over bezuinigingen in de zorg. Het gaat mij nu niet om de noodzaak of onzin daarvan, want dat kan ik niet beoordelen.

Marktwerking in de zorg heeft echter vreemde effekten. De oorspronkelijke bedoeling was om de zorg goedkoper te maken. Het tegenovergestelde is gebeurd.

Kan iemand nog oorzaak en gevolg daarvan achterhalen?

Eén van de nu bedachte "oplossingen" is om zorgverzekeraars nóg meer te laten bepalen met welke zorgbieder zij contracten aangaan. 
We zijn hélemaal gek geworden in Nederland. Zúlke idiote dingen bedenken...
Als zorgafnemer heb ik bijvoorbeeld nú al te maken met 3 apothekers. De één heeft een contract voor dit product, de ander voor dát product.
Hélemaal gek wordt ik ervan.....
Moet ik straks ook nog naar een andere huisarts? Andere fysio? Andere specialist? Andere thuiszorgorganisatie?

De politiek predikt zélf-verantwoordelijkheid van de burger. Maar zorgt er door dit soort maatregelen tegelijkertijd voor dat ik, i.c. de zorgcliënt, niks meer heb in te brengen. 

Je zou denken dat zorgverzekeraars, die hun cliënten torenhoge premies in rekening brengen, zich volgens de wet van de wederkerigheid toch enigszins verschuldigd zouden voelen om voor die cliënt het góede te doen.
Niets is echter minder waar.
De cliënt is een nummer, en de verzekeraar denkt alleen aan financiën. 

En dat is voor mensen zoals ik, die op zorg zijn aangewezen en daardoor al té vaak niet kunnen meedoen aan het wederkerigheidsproces, beslist geen fijne positie.....









CITAAT:

We think the Mac will sell zillions, but we didn't build the Mac for anybody else. We built it for ourselves. We were the group of people who were going to judge whether it was great or not. We weren't going to go out and do market research. We just wanted to build the best thing we could build.

Steve Jobs



A market is never saturated with a good product, but it is very quickly saturated with a bad one.

Henry Ford



Love is often nothing but a favorable exchange between two people who get the most of what they can expect, considering their value on the personality market.

Erich Fromm



Business is war. I go out there, I want to kill the competitors. I want to make their lives miserable. I want to steal their market share. I want them to fear me and I want everyone on my team thinking we're going to win.

Kevin O'Leary