Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

dinsdag 30 december 2014

ZWIJGEN


"Zwieg'n en denk'n kan gin means krenken"

Spréékwoorden kunnen soms tamelijk nietszeggend zijn! Zelfs in het Twents. En onjuist ook. Want zeg nou zelf: wanneer zwijgen oorverdovend is, in situaties waarin duidelijkheid noodzakelijk is, dan bestaat er terdege een kans dat mensen gekwetst raken. 
Spreken is zilver, zwijgen is goud. En vaak ook fout...

Ach, arm Enschede...! 
Het vuurwerk zwijgt vandaag niet. Op oudejaarsdag  worden veel mensen herinnerd aan de hel van 13 mei 2000, aan de ramp met het vuurwerk, waarvan de échte oorzaak nog steeds niet is vastgesteld. Eventuele daders zwijgen als het graf. Vijfentwintig doden, duizend gewonden en tienduizend direct getroffenen omdat hun huis stuk was: bijna vijftien jaar later schreeuwt hun angst het nog uit, maar de zwijgende meerderheid in de stad vindt de overlast door het lawaai in de decembermaand kennelijk wel prima.

Wanneer je wilt dat er iets verandert, dan zul je je moeten onderscheiden; overwin je angst en spreek je uit. Je mening zal consequenties hebben. Maar je zwijgen zal dat ook. Het grootste goed van de Westerse wereld is dat je zélf mag kiezen. "Spreken zilver, zwijgen goud? Vrijheid van meningsuiting is waar ik het meest van houd".

Ik bewonder Paus Fransiscus om zijn moed; hij zegt wat hij vindt. Voor velen zal het een schok zijn dat een gezagsdrager de knuppel in het hoenderhoek gooit. Maar ik vind het zó verfrissend dat hij de oude mannen in jurken uit zijn naaste kring durft te confronteren met hun versleten en narcistisch wereldbeeld! Opkomen voor je ideaal, ongeacht de gevolgen voor jezelf, dát is de ware klokkenluider....

In het klein, en binnen onze eigen kring, maken we zelf soortgelijke situaties mee. Bijvoorbeeld bij de opvoeding van onze kinderen. Omdat dát de moeilijkste taak in ons leven is. Niet vanwege het bieden van een veilige, schone, gestructureerde en vooral liefdevolle omgeving, want dat is relatief eenvoudig. Het is zo moeilijk vanwege de vormende taak die we hebben. En die vereist het maken van duizend morele keuzes per dag. En dan ontdek je als ouders je moraal; en dat er verschillen bestaan tussen de morele inzichten van jullie beiden. Én van de manier waarop je die tot uiting brengt.
Even heel erg generaliserend: vrouwen zijn vaak erg uitgesproken: is er een probleem, dan zitten ze er bovenop en laten niet meer los. Mannen daarentegen kiezen er vaker voor om niets te zeggen, problemen weg te sussen en met de mantel der liefde te bedekken.
En soms is het eerste goed, en soms het tweede. Echter, vanwege het allesomvattende belang dat we er aan hechten, kunnen beide partijen zich verschrikkelijk eenzaam voelen in de onvervulde wens dat hun partner handelt zoals zij zelf doen. Vrouwen zouden willen dat hun man zich meer inhoudelijk betrokken toont; mannen zouden willen dat hun vrouw vaker de rust zou bewaren.
Er zijn meerdere juiste manieren.
En we kunnen veel van elkaar leren.

Nadenken over je gedrag, wensen, oordelen, keuzes: reflectie kan leiden tot innerlijke stilte.
Zwijgen tegen jezelf....
Zo heerlijk rustig :)

En laat daarna het vuurwerk dan maar weer losbarsten!












CITAAT:


In the End, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.

Martin Luther King, Jr.




Learn to get in touch with the silence within yourself, and know that everything in life has purpose. There are no mistakes, no coincidences, all events are blessings given to us to learn from.

Elisabeth Kubler-Ross




We need to find God, and he cannot be found in noise and restlessness. God is the friend of silence. See how nature - trees, flowers, grass- grows in silence; see the stars, the moon and the sun, how they move in silence... We need silence to be able to touch souls.

Mother Teresa



Since many of you do not belong to the Catholic Church and others are non-believers, from the bottom of my heart I give this silent blessing to each and every one of you, respecting the conscience of each one of you but knowing that each one of you is a child of God.

Pope Francis




The friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, who can stay with us in an hour of grief and bereavement, who can tolerate not knowing... not healing, not curing... that is a friend who cares.

Henri Nouwen




When the whole world is silent, even one voice becomes powerful.

Malala Yousafzai