Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

vrijdag 4 juli 2014

COGNITIE

Zou lachen goed zijn voor je cognitie?

Ik bedoel niet het nep-lachen in lach-therapie-sessies, want dáárvan kan ik me absoluut niet voorstellen dat ze je slimmer maken. De hormonale uitwerking ervan heeft ongetwijfeld een positief effect op je geestelijke gezondheid, al was het alleen al omdat je spiegelneuronen hard aan het werk worden gezet. Zien lachen dóet immers lachen.
Én je buikspieren worden er sterk van....
Maar ja, in je buik huist niet het centrum van je intelligentie. Met je boerenverstand weet je weliswaar dat je goed moet luisteren naar je onderbuikgevoel, maar er is nog niet wetenschappelijk bewezen dat bijvoorbeeld darmbacterieën een rol spelen bij de ontwikkeling van grappen.....

Nee, ik bedoel lachen als gevolg van sociale interactie. En daar is doorgaans humor voor nodig. Minimaal twee mensen die bij elkaar zijn en samen lol hebben. Desnoods onderbroekenhumor!

Om samen te kunnen lachen moet je veel vaardigheden inzetten:

In de eerste plaats het vermogen om contact te leggen met de ander(en). Je moet op zoek naar hun golflengte en daarop afstemmen. Soms zelfs fijn-tunen.
En tegelijkertijd jezelf blijven. Als je van de woordgrapjes bent, kun je niet ook automatisch moppen tappen.

Woordgrapjes vereisen een verbale onderlegdheid, kennis van de taal. Als u wel eens hebt geprobeerd een grapje te maken in een vreemde taal, weet u hoe moeilijk dat is. Cultureel inlevingsvermogen, snelheid van denken, reactievermogen: onontbeerlijk.

Een moppentapper moet een ijzersterk geheugen hebben. Goeie zinsopbouw, qua intonatie toewerken naar de clou én impulsbeheersing (je eigen lach onderdrukken). En om je publiek te blijven boeien zet je je fysieke expressie in, oogcontact én intelligentie.

Een andere vorm van humor is met iemand de draak steken. Als je dat met jezelf doet, moet je beschikken over zelfkennis, zelfvertrouwen en relativeringsvermogen. Als je met iemand anders de draak steekt moet je een goed inlevingsvermogen hebben, scherpte vermijden of door goedmoedigheid achteraf je grap verzachten. Want als je de ander kwetst, is het niet leuk meer. 

Verschillende mensen roepen verschillende eigenschappen van jou op. Met de één lach je om dit, met de ander om dat. Die verschillende eigenschappen moet je dus op het juiste moment kunnen inzetten. Timing is (dus) ook belangrijk.

Met al die vaardigheden in het achterhoofd vraag je je af hoe er ooit een grap kan ontstaan. Cognitie op zich is niet erg grappig.

Het moet dus ergens mee beginnen. Spontaan.

Iemand met een goed humeur, bijvoorbeeld?

Het is zó fijn als je lieve, slimme, humorvolle mensen in je leven hebt!
Ze zijn mijn eerste levensbehoefte....










CITAAT:

Our minds influence the key activity of the brain, which then influences everything; perception, cognition, thoughts and feelings, personal relationships; they're all a projection of you.

Deepak Chopra



What helps with aging is serious cognition - thinking and understanding. You have to truly grasp that everybody ages. Everybody dies. There is no turning back the clock. So the question in life becomes: What are you going to do while you're here?

Goldie Hawn



Laugh every day! ~ Fem Dijkman



My great hope is to laugh as much as I cry; to get my work done and try to love somebody and have the courage to accept the love in return.

Maya Angelou