Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

vrijdag 1 augustus 2014

HOKJESDENKEN

Opgeruimd staat netjes.....

Een glimlach op iemands gezicht kan veel verbergen. Dat hij of zij een opgeruimd gemoed heeft, betekent niet altijd dat de innerlijke opbergruimte van deze persoon leeg is. Er kan bij mensen allerlei psychologische rommel zijn weggestouwd in kleine kastjes. Deurtjes dicht, op slot gedraaid en de sleutel verstopt. En níemand anders kan erbij. Tenzij die ander de sleutel kan vinden, of tenzij jij hem aan die persoon geeft.

Er kunnen allerlei redenen zijn om dingen weg te stoppen. 
Mensen hebben overlevingsmechanismes nodig, wanneer hen iets ernstigs treft, om vérder te kunnen met hun leven. Coping van tegenslag en ongerief, verlies en pijn kan op diverse manieren. De één schreeuwt het uit, loopt altijd te mopperen, de ander houdt alles binnen. Valt bij wijze van spreken alleen zichzelf er mee lastig.

Die verschillende uitingswijzen zeggen overigens niets over de intensiteit waarmee pijn, verdriet of gemis beleefd wordt door die mens. Je kunt er ook niet van zeggen dat de ene copingswijze beter is dan de andere. En het helpt daarom het beste om het gedrag van iemand die zijn verdriet verstopt, niet ook nog eens in een hokje te stoppen. Want gedrag is nooit alleen maar helemaal fout of goed.

Maar het is wél zo, dat elke manier van omgaan met problemen kan leiden tot ongewenste neven-effecten. In het geval van het voorbeeld in dit stukje, kan het gebeuren dat de kastjes overvol raken. En dat je dan ook nog eens de sleutels niet kunt terugvinden. Met als gevolg dat de inhoud van de kastjes niet regelmatig geordend of zelfs uitgemest kan worden. En het zijn niet het soort kastjes dat je er gauw bij de Ikea even kunt bijkopen.....

In zulke gevallen is het fijn als je mensen in je leven hebt, die samen met jou op zoek gaan naar de sleutels. De sleutels van jouw verborgen gemoed. En die het aandurven om de kastjes open te zetten, zodat je je kunt herinneren wat er ook al weer in zat. Opdat je de gevoelens van vóórdat het gemis ontstond, kunt herbeleven. En dat je weet: "ik had een léven voordat ik ziek werd". Sterker nog: "ik heb nog steeds een leven". En wat er verder ook gebeurt, samen kunnen we aan wat er op ons pad komt.....








CITAAT:


Your attitude is like a box of crayons that color your world. Constantly color your picture gray, and your picture will always be bleak. Try adding some bright colors to the picture by including humor, and your picture begins to lighten up.

Allen Klein


Life is like a box of crayons. Most people are the 8-color boxes, but what you're really looking for are the 64-color boxes with the sharpeners on the back. I fancy myself to be a 64-color box, though I've got a few missing.

John Mayer



A box without hinges, key, or lid, yet golden treasure inside is hid.

J. R. R. Tolkien