Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 21 september 2014

INTEGRITEIT

"A'j zegt wa'j doot en doot wa'j zegt, dan leeg ie nich". (Als je zegt wat je doet, en doet wat je zegt, dan lieg je niet).

                              ***


Het woordje integer lijkt wel iets op het woordje integreren. En laat ik nou als geboren Tukker het gevoel hebben dat ik volledig geïntegreerd ben in de Nederlandse samenleving. Dat kan ik helaas niet zeggen van mijn positie als gehandicapte. Want omdat ik altijd binnen zit, lijk ik overal buiten te staan.

Hoe integer gaat de Nederlandse samenleving om met minderheden? En omgekeerd, hoe integer gaan minderheden om met de Nederlandse samenleving?
Als je niet geïntegreerd wordt of bent, wat doet dat dan met je integriteit? Als je geen vertrouwen krijgt, kun je het dan wel géven? En eerlijkheid? Openheid? Hoe zit het daarmee? Als het zo is dat integriteit met karakter en innerlijke drive te maken heeft, dan maken de omstandigheden waarin je leeft, niet uit. Maar als omstandigheden er wél toe doen, dan zou je als minderheid extra karakter moeten tonen om integer te blijven. 

Eerlijk kunnen delen, is zo'n vorm van integriteit die we erg kunnen waarderen. Iemand die jou net zo veel gunt als zichzelf, vinden we bijna automatisch betrouwbaar. Maar nóg specialer is het als iemand een voordeel afwijst, omdat de ander minder krijgt dan hijzelf.
Dat gedrag is overigens niet alleen aan mensen voorbehouden. Sommige apensoorten doen dat ook, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van prof. Frans de Waal. Zie bijgaand filmpje: http://youtu.be/meiU6TxysCg.

Aandoenlijke integriteit van het aapje.
Zou dit gedrag normaal zijn in elk soort verhoudingen?

Machtsverhoudingen bijvoorbeeld. Die lijken ons vermogen tot integriteit te vertroebelen. Ieder old-boys-network lijkt vooral zijn eigen leden te willen bevoordelen. Doorgaans zijn dat mensen die al veel bezittingen hebben. Loyaliteit en solidariteit lijken daar vooral te zijn voorbehouden aan de eigen groep. En, wat nog erger is, het lijkt besmettelijk te zijn.....

Als ik vorige week in De Wereld draait door een discussie zie tussen de gasten, waarin een jong knaapje dat ogenschijnlijk nog amper iets heeft bijgedragen aan de Nederlandse samenleving een pleidooi houdt voor bezuinigingen op de zorg, dan keert mijn maag om. O ja, zijn standpunt zal absoluut integer zijn. Maar het is ook vooral gekleurd door eigenbelang. Net als het mijne overigens. Mijn behoefte aan solidariteit in deze discussie wordt bijvoorbeeld mede gekleurd door de maatschappelijke bijdrage die ik al levenslang lever: ik heb me veertig jaar werkend ingezet voor het welzijn van anderen, heb ongelooflijk veel belasting en premies betaald, betaal me nu bovendien ook nog eens scheel aan hoge eigen bijdrages voor thuiszorg, en wordt en passant door zo'n snotneus weggezet als uitvreter. Althans, zo voelt dat.

Zijn voordeel in deze discussie is dat hij nog een melkkoe kan wórden. En politici lijken dergelijk stemvee toch meer op prijs te stellen. De potentie van zo'n jongen is kennelijk meer waard dan de bewezen diensten van de oudere generaties. 

De hele discussie is gebasseerd op voordeel halen en wantrouwen.....

Om fraude met subsidies e.d. tegen te gaan, worden tegenwoordig allerlei aanvullende maatregelen bedacht. Voormalig minister Hoogervorst heeft de samenleving destijds opgezadeld met maatregelen (invoering toeslagen en nieuw zorgstelsel) die miljárden hebben gekost. Fouten waarvoor hij zich nooit heeft hoeven verantwoorden. Maar omdat de zaak uit de hand is gelopen, worden goedwillende burgers de dupe van fraudeurs. Hoe? Ach, we gaan nu de SVB opdragen om de pgb's te beheren, bijvoorbeeld. En de toeslag voor kinderopvang gaat niet meer naar de ouders maar rechtstreeks naar de opvang. Fraude opgelost. Wat een naïviteit, en wat een geldverslindende beheersoperaties. De kosten daarvan zullen vele malen hoger zijn dan de te verwachten fraudewinst. Ik voorspel dat deze maatregelen over twee jaar weer ingetrokken worden. Dan kunnen al die nieuwe medewerkers van de svb weer fijn ontslagen worden. 
Sorry hoor, maar ik word hier gewoon een beetje cynisch van....

Mijn persoonlijke situatie help me niet om me milder te stemmen: 
Ik krijg een persoonsgebonden budgetje voor huishoudelijke hulp. Maar omdat mijn eigen bijdrage zo hoog is, krijg ik € 0,00 (nul euro) daarvan uitgekeerd. Vanwege de hoge fraudegevoeligheid van dit enorme bedrag smaakte ik dit jaar al het genoegen van een zgn intensieve controle door het zorgkantoor: telefoontjes, brieven, formulieren, etc. Ik ben binnenstebuiten gekeerd voor een budget van € 0,00.
Maar volgend jaar wordt alles beter: de SVB gaat mijn budget beheren! Hoera! De gemeente gaat nu € 0,00 overmaken aan de svb, mijn hulp moet urenbriefjes invullen, die gaan per post naar de svb, daar worden ze administratief verwerkt en dan? O jee, er is geen budget. Moet ik zeker eerst geld overmaken aan de svb, en dan gaan zij mijn hulp betalen. 
Het telefoongesprek met de dame van het svb maakte het nóg ingewikkelder, want volgens haar ging het CAK de verrekening doen. Drie instanties die zich gaan bemoeien met mijn € 0,00 ??
Nee hoor, zegt de jongeman van de gemeente, die ik daarna belde, dat is allemaal nog niet duidelijk. U hoort over een aantal weken hoe het precies gaat. En dan gaan we u gelijk her-indiceren. Want ja, de gemeente moet bezuinigen.

Natuurlijk! Hoeveel winst zouden ze bij mij kunnen halen? 19% bezuinigen op € 0,00 daar moet je onmíddelijk een ambtenaar van het zorgloket op afsturen!


En zo heeft elke gehandicapte zijn eigen verhaal. Hoe blijven wij overeind in dit onzinnige geweld? Want dát vind ik:  er wordt ons geweld aangedaan. En we kunnen ons niet verweren.


We houden uiteindelijk alleen nog ons recht op onze eigen lichamelijke en morele integriteit. 

                           ***

"Wat sas, as dös was kaans"!
(Wat zou je verder nog kunnen doen, als je al doet wat je kunt).













CITAAT:


The greatness of a man is not in how much wealth he acquires, but in his integrity and his ability to affect those around him positively.

Bob Marley



Achievement of your happiness is the only moral purpose of your life, and that happiness, not pain or mindless self-indulgence, is the proof of your moral integrity, since it is the proof and the result of your loyalty to the achievement of your values.

Ayn Rand



Real integrity is doing the right thing, knowing that nobody's going to know whether you did it or not.

Oprah Winfrey



We learned about honesty and integrity - that the truth matters... that you don't take shortcuts or play by your own set of rules... and success doesn't count unless you earn it fair and square.

Michelle Obama




http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/320350