Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 6 december 2015

GEZELLIGHEID

"Gezelligheid kent geen tijd!".

Wat betekent dat eigenlijk? 
Dat, wanneer het gezellig is, de tijd voorbij vliegt? Of dat gezelligheid niet gebonden is aan "gezellige momenten" zoals feestjes, maar dat het gewoon altijd gezellig kan zijn, wanneer je maar wilt?
En dat er dus eigenlijk helemaal geen voorwaarden verbonden zijn aan gezelligheid? Het woord gezelligheid schijnt een uniek begrip te zijn in de wereld; het is niet te vertalen. Dus als je een buitenlander wilt uitleggen wat gezelligheid is, dan kom je aan het worstelen. En toch weet elke Nederlander wat het betekent, en weten we precies van elkaar wat we bedoelen. En we voelen ook haarfijn aan wanneer het daadwerkelijk gezellig is.
Een heel groot feest is niet per definitie gezellig. Maar met z'n tweeën aan tafel met thee en een koekje kan wel heel gezellig zijn. Gezelligheid heeft te maken met een gevoel van verbonden zijn met degene(n) waarmee je bént. Samen-heid. Iets deelt. Open staat voor elkaar. In een sfeer van hartelijkheid. Warmte. 

Hoewel, in je eentje kun je het ook gezellig hebben. En in een flow raken. Echter, zodra je je alleen voelt in gezelschap, is het dus niet gezellig. Ook al is het gesprek om je heen geanimeerd, muziekje aan, hapje en drankje, en het interieur van de omgeving aangenaam met warme kleuren en een kaarsje. Als je je er niet thuis voelt, doe je niet mee. Hoor je er niet bij. Je bent niet aangesloten. De omstandigheden zijn optimaal, maar het resultaat: eenzaamheid.


Op het werk zijn de omstandigheden lang niet altijd afgestemd op onze behoefte. Nederlanders zijn gericht op gelijkheid. En het lijkt erop dat organisaties steeds autoritairder worden geleid. Dat strookt dus niet met elkaar. 
Maar toch: ook in een zakelijke omgeving kan het best gezellig zijn. Een gezamenlijk doel nastreven werkt beter wanneer het in een goede onderlinge sfeer gebeurt. Wanneer je echt naar elkaar luistert, en samen kunt lachen. Een vergadering bijvoorbeeld: niemand gaat daar graag naar toe, want die zijn zelden leuk. Maar in goed gezelschap, waarin men elkaar waardeert en respecteert, waar ruimte is voor een kwinkslag en een lach, kan zelfs een vergadering gezellig zijn. Ook dan kent gezelligheid geen tijd. Dus zo'n vergadering mag best iets uitlopen. Dat vindt je dan alleen erg als je eerder wegmoet, om op tijd op je volgende afspraak te zijn. 
Dingen sámen oppakken leidt tot versnelling.
Gezelligheid kan dus heel productief zijn. 


Zou er dan een relatie bestaan met dit spreekwoord "Tijd is geld" ?










CITATEN:

Ik verkoop geen bier, ik verkoop gezelligheid.
Freddy Heineken