Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

vrijdag 19 juni 2015

RELATIES

We willen allemaal graag ergens bíj horen....

Al voelen we ons nog zo verbonden met andere mensen, toch zijn we uiteindelijk enkelingen in een immens universum. Een onnozel stofje in een almaar voortrazende wereld. Op zoek naar betekenis en zingeving.
 
En hoe mooi het ook is als we een staat van zijn hebben bereikt waarin we onszelf volledig hebben geaccepteerd en weten dat onze aanwezigheid er toe doet, toch vinden we die zingeving pas wanneer we van betekenis kunnen zijn voor anderen.

Diana Ross, Ain't no mountain high enough:

Het leven zit vol tegenstellingen. We weten dat we ons nooit verbonden zullen voelen wanneer we de ander niet óók los  kunnen laten. We hebben ruimte nodig. Ruimte om ons zelf te zijn. Zodat we er volledig kunnen zijn voor de ander.
Ik heb het dus absoluut niet over jezelf wegcijferen. Want dan ben je niet jezelf. Als een ander jou niet kan zien zoals jij bent, kun je dan voor iemand anders de moeite waard zijn om verbonden mee te willen zijn? Onechtheid creëert juist afstand.

Afstand en nabijheid kunnen niet zonder elkaar.
Wanneer ik bijvoorbeeld erg aan jou ga zitten trekken, dan zul jij geneigd zijn om mij weg te duwen.
Ik geloof dat dat een energiewet is: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lennard-Jones-potentiaal

Maar aan de andere kant: Als je altijd binnen zit, dan zul je altijd overal buiten staan. Stil staan.
We kennen het kinderrijmpje, 'blijf zitten waar je zit en verroer je niet'. Dat zou betekenen volgens de bovengenoemde energiewet dat de ander dat ook doet. Ik bedoel: je zult je behoefte aan contact met de ander toch echt moeten delen met haar of hem. Echt contact is kennelijk terug te brengen tot één essentie: beweging.
Naar elkaar toe, van elkaar af.

Waarschijnlijk is dansen daarom ook zo mooi.....
Een tango, wals, rumba zijn: sámen bewegen, je voegen naar de ander, ieder afzonderlijk bewegen, vasthouden, loslaten, iemand leidt en de ander volgt, samen een weg volgen, een doel bepalen, de ruimte benutten. Vloeiende bewegingen, eigenzinnige bewegingen. 
Zelfs tijdens stilstand is er beweging.
Of de intentie tot beweging.

De ander aanvoelen.
Willen kennen.
Nieuwsgierigheid naar elkaar.
Willen weten wat de ander beweegt....

Samen op weg naar elkaar.









CITATEN:


The only way to make sense out of change is to plunge into it, move with it, and join the dance.

Alan Watts



But let there be spaces in your togetherness and let the winds of the heavens dance between you. Love one another but make not a bond of love: let it rather be a moving sea between the shores of your souls.

Khalil Gibran




Ons zonnestelsel in beweging: