Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zaterdag 26 april 2014

KONINGSDAG

Voor iemand van mijn leeftijd, die dus al ééuwen het woord "koninginnedag" heeft gezegd,  is het een enorme uitdaging om het woord "koningsdag" te gebruiken. En dat heeft niets te maken met een verborgen hang naar Beatrix, maar met een gewoonte die ik moet afleren.

Soms voel ik me net als een oude oma die de namen van al haar klein- en achterkleinkinderen niet kan onthouden. Maar al die koppies hebben wel iets bekends, dus ze weet: "Oh ja, dat is er één van mij....".
Ongeveer dát gevoel heb ik bij de Koninklijke familie. Ze voelen als míjn familie, omdat ze al vele generaties deel uitmaken van mijn leven. Ik ken alleen de namen van ál die achterneefjes en -nichtjes niet. 
Het zijn er gewoonweg te veel. 
Je herkent die koppies onmiddellijk, maar hoe ze nou ook al weer heten....


Ik voel heel veel respect en genegenheid voor het Koningshuis. De positie, rol en verantwoordelijkheid die mensen door geboorte min of meer opgelegd krijgen, en die ze zich vervolgens eigen weten te maken, en die hen onderscheidt van de rest van de wereld, maar waar tegelijkertijd de hele wereld een oordeel over heeft, vind ik een heel bijzondere.

Er is in Nederland geen enkele andere familie waar míjn familie zich zo verbonden mee weet. 
De portretten van generaties koningen en koninginnen voelen bijna nét zo vertrouwd als die van mijn eigen voorouders. Ze staan weliswaar niet bij mij thuis in de kast, maar verder zie je ze overal. Ik zie nog zo staatsieportretten van Juliana voor mijn geestesoog verschijnen en ik weet dat mijn moeder die van Wilhelmina en Emma nog kende.

Willem-Alexanders' staatsieportret is deze week onthuld. 
Eigenlijk zou ik best graag willen weten wat hij zelf daar van vindt. 
Hij heeft vast en zeker een persoonlijke voorkeur.

Ik vind het jammer dat het éne geschilderde portret te flets is en het andere te donker. Blijft de foto over als het mooiste resultaat.

Ik hoop dat er nog eens een portret van hem geschilderd wordt dat in het collectieve geheugen van Nederland blijft hangen, zoals de portretten van Beatrix mét hoed.


Fijne Koningsdag!











En nu een foto van mijn tante:





CITAAT:

He is happiest, be he king or peasant, who finds peace in his home.

Johann Wolfgang von Goethe



One's only rival is one's own potentialities. One's only failure is failing to live up to one's own possibilities. In this sense, every man can be a king, and must therefore be treated like a king.

Abraham Maslow



If the king loves music, there is little wrong in the land.

Mencius



To be a king and wear a crown is a thing more glorious to them that see it than it is pleasant to them that bear it.

Elizabeth I