Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zaterdag 21 juni 2014

NORMEN EN WAARDEN

In mijn vorige stukje doe ik een oproep om een inhoudelijk debat over normen en waarden op te starten.

De landelijke politiek komt niet verder dan kretologie zoals "fatsoen moet je doen" en "nastreven van een VOC-mentaliteit". Die laatste kreet is destijds behoorlijk afgestraft, maar ik kan het niet nalaten om de grenzeloze domheid van die opmerking nóg eens te benadrukken: als je je geschiedenis niet kent, en dus niet weet waar je vandaan komt, hoe moet je als leidsman van dit land dan richting geven aan de toekomst?

De VOC heeft in de gouden eeuw welvaart gebracht (aan een selecte groep mensen) maar ging letterlijk over lijken. Hele bevolkingen zijn uitgemoord en onderdrukt ten behoeve van persoonlijk geldelijk gewin. Met andere woorden: in de naam van Nederland is genocide gepleegd.

De VOC-mentaliteit was dus niet erg fatsoenlijk. 

"We" wijzen graag met de vinger naar anderen, maar vergeten voor het gemak en eigen zielerust dat "we" ook behoren tot een geweldadige soort, namelijk homo sapiens. "Wij" zijn geen haar beter dan "zij".

Nederigheid en respect zijn meer op hun plaats dan een opgeheven vinger.....

Leren we dat nog wel? Nederigheid en respect, bedoel ik?
Ze lijken me beslist niet de norm van de laatste decennia te zijn.
Welke normen zie ik wél?

Narcisme, hedonisme, anarchie en pragmatisme.
En ik zie het bij rijk én arm. 
Aan de ene kant van het continuüm de "nazaten" van de VOC, de parelkettingen en Chanel-jasjes in hun villa's in het Gooi en Bloemendaal; zij hebben de macht in Nederland. Aan de andere kant de machtelozen, zoals de hardwerkende mensen met deeltijd flex-contracten, bijstandstrekkers, ouderen, chronisch zieken etc.; zij hebben geen netwerken en zijn daardoor aangewezen op vertegenwoordiging door de "anti-machten" met hun geringe maar uiterst groffe woordenschat.
"Ik heb veel, en daar blijft iedereen van af", versus "ik heb niet genoeg en wil méér", zijn verschillende uitingen van exact hetzelfde principe: onfatsoen!
En we bestrijden "ons" recht op het scherpst van de snede.

Wat bereiken we daar mee?

Een samenleving die aan het ontwrichten is.

Geweld, diefstal, gewapende overvallen, insluipingen, heling, ernstige verkeersovertredingen, kindermishandeling en -misbruik, voetbalgeweld, verbaal geweld, niet ingrijpen of helpen uit angst, graaiende bankiers, fraude, disproportionele prijsstijgingen sinds de euro, disfunctionerende bestuurders, te veel drank, drugs, voedsel, medicijnen, etc. 
We zouden bijna vergeten dat de gemiddelde Nederlander verschrikkelijk zijn best doet om te overleven in deze jungle.
In onze complexe en overbevolkte natie.

Het zou mooi zijn als we dat overleven zouden kunnen doen vanuit een samenleving met een gezamelijk diepgeworteld en eenduidig normbesel.
Onze prinsjes- en prinsesjes-nooit-genoeg zouden gelukkiger zijn als ze zouden weten dat er grenzen zijn in het leven, die je beter niet kunt overschrijden.
Handelen vanuit het goede, met oog voor de noden van onze medemens. 
Achterhaald idealisme?

Welnee. 

Verschillende godsdiensten wijzen ons de weg:
Respect
Nederigheid
Beleefdheid
Vriendelijkheid
Vertrouwen
Gelijkheid
Mededogen
Samen delen
De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten
Beloftes nakomen
Eerlijkheid
Trouw
Loyaliteit
De helpende hand bieden
Zet je in naar vermogen.

Ik ken gelukkig veel mensen die handelen vanuit dit besef.
Punt is alleen dat het tegenwoordig geen normen meer zijn, maar individuele waarden. Normen en waarden worden vaak in één adem genoemd, maar ze hebben een verschillende betekenis.
Normen ontstaan altijd vanuit het collectief, en waarden vanuit het individu. Waarden ontstaan vanuit persoonlijke gewetensontwikkeling. Ze overstijgen daarmee de algemene norm als het gaat om intrinsieke motivatie, maar ze missen het structurerende van voor iedereen geldende normen.

Hoe bereik je een gestructureerde samenleving die handelt vanuit eenduidig normbesel?
Door wetgeving, ondersteuning, discussie, scholing en opvoeding.
Herhalen, herhalen, herhalen.
Inhoud geven aan begrippen.
Én door het goede voorbeeld te geven als je een invloedrijke positie bekleedt!

Dus: politici, bestuurders, leidinggevenden, adviseurs, leraren en ouders, aan ú de schone taak om het land weer op de rails te krijgen!









Kinderliedje, Zo zijn onze manieren:


NTR academie:


CITAAT:




Animals are reliable, many full of love, true in their affections, predictable in their actions, grateful and loyal. Difficult standards for people to live up to.

Alfred A. Montapert



The quality of a leader is reflected in the standards they set for themselves.

Ray Kroc



A man who is eating or lying with his wife or preparing to go to sleep in humility, thankfulness and temperance, is, by Christian standards, in an infinitely higher state than one who is listening to Bach or reading Plato in a state of pride.

C. S. Lewis



The industrial revolution has tended to produce everywhere great urban masses that seem to be increasingly careless of ethical standards.

Irving Babbitt



Let's not be afraid to speak the common sense truth: you can't have high standards without good discipline.

William Hague