Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

vrijdag 23 mei 2014

IDEEËN



99 Luftballons. Van Nena.
Wie kent dat liedje nog?

Voor de negenennegentigste keer laat ik een ballonnetje op. Dit is namelijk mijn 99e stukje voor dit blog.

Waar komen de ideetjes voor de onderwerpen vandaan? 
Eerlijk gezegd ontspruiten ze redelijk spontaan aan mijn brein. Eén van de weinige plekken in mijn lichaam dat nog redelijk funktioneert.

Zojuist zag ik prof. Hawking in het journaal. De kaartjes voor zijn voordracht in Nederland waren binnen twee minuten uitverkocht. Zijn vakgenoten zeggen dat hij geniaal is. Ik ben een simpele ziel, en kan hem dus niet beoordelen op inhoud. Maar waar ik hem vooral om bewonder is zijn vermogen om de ideeën die letterlijk in zijn hoofd gevangen zitten (hij kan niet meer praten en schrijven) tóch voor het voetlicht te brengen. Dát kost hem, naar mijn inschatting (en mijn persoonlijke ervaring), veel meer moeite dan het bedenken van theorieën over natuurkunde, kosmologie en wiskunde. Het "inspreken" van zijn spraakcomputer kost tijd en energie die hij als ALS-patient niet heeft. Zijn wilskracht om dat toch te realiseren is buitengewoon.
Beangstigend ook.
Want wie kan dat nog meer opbrengen zoals hij?

Ik voel me in álle opzichten zó nietig bij hem. 

Goed, mijn ideeën hebben niets met diepgaande kennis te maken. Ik voel me meer een crea-bea, die inspiratie vindt in gesprekken met mensen, t.v.-programma's, boeken, internet, etc. De onderwerpen leiden via associatie tot verhaaltjes. 

Maar mijn brein blijkt daar toch heel druk mee te zijn. 
Volgens prof. Erik Scherder is een brein dat een idee ontwikkelt en uitwerkt in zijn creatieproces op heel veel gebieden aktief. En al die gebieden moeten onderling samenwerken. Talloze hersencellen zijn daar bij betrokken.    
Toevállig was ook hij vandaag op t.v., bij DWDD, met een verhandeling over creativiteit.

"Creativiteit ontstaat in rust en keuzes maken en het uitvoeren van plannen ontstaat uit activiteit en uitdaging".  Aldus Scherder. 

Nou, die rust heb ik in overvloed....:). Nadat ik er vorig jaar voor gekozen heb om te stoppen met werken. En ik wilde mijn tijd vullen met iets nieuws. Zo is dit blog ontstaan. De vorige alinea is dus volledig van toepassing op mij. 

Het vakgebied van Hawking intrigeert me. Vanuit spiritueel oogpunt. Ik begrijp helemaal niets van de quantummechanica, maar toch wéét ik gewoon dat het grote invloed heeft op het leven. Tijd, ruimte en deeltjes dóen iets met ons. 

Ons brein is volgens mij een universum in het klein. Waar ook de wetten van tijd en ruimte gelden. En omdat MS simpel gezegd een zenuwziekte is die hersencellen stuk maakt waardoor alle lichaamsfuncties kunnen uitvallen, word ik geráákt door het vakgebied van Scherder.

Míjn ideeën ontstaan dus door inspiratie, toevalligheden, emotie, nieuwsgierigheid en dingen met elkaar verbinden. Het is een soort van breien. Met breinaalden, garen en een patroon ontstaat zo maar ineens een trui.... Maar ik doe dat met gedachten die  opkomen in mijn hersenschors naar aanleiding van een voorval (buiten mij) en die ik verbind met mijn bestaande kennis, opgedane ervaring en onderzoek. En door middel van associatie, of door "iets" dat mijn hand stuurt, ontstaat zo maar ineens een verhaaltje. 

Dat wil zeggen, als mijn hand het ballonnetje kan loslaten.....;)







CITAAT:

We need to give each other the space to grow, to be ourselves, to exercise our diversity. We need to give each other space so that we may both give and receive such beautiful things as ideas, openness, dignity, joy, healing, and inclusion.

Max de Pree



Be less curious about people and more curious about ideas.

Marie Curie



Pure mathematics is, in its way, the poetry of logical ideas.

Albert Einstein



First comes thought; then organization of that thought, into ideas and plans; then transformation of those plans into reality. The beginning, as you will observe, is in your imagination.

Napoleon Hill




Intelligence is the ability to adapt to change.

Stephen Hawking






HUISDIEREN

Dit is de week van het huisdier.

Ons hondje ligt uitgeteld op het vloerdkleed. Aan zijn bewegingen kun je zien dat 'ie ligt te dromen. Wat zou er in zijn koppie omgaan?
Zouden dierendromen overeenkomen met mensendromen? Hebben dieren net als wij een bewuste, onbewuste en onderbewuste?
Ik hoor de sceptische wetenschappers al weer: "Nee hoor, dieren hebben alleen instincten". 

Ik geloof daar níets van.
Mijn hondje, nét als mijn vorige hondjes, heeft een persoonlijkheid. En een zekere intelligentie. Zijn geheugen bijvoorbeeld is sterker dan dat van die anderen. Soms zelfs beter dan het mijne.

Hij spreekt geen mensentaal, kan niet lezen en rekenen, en als een intelligentietest vertaald zou kunnen worden naar Honds, dan zou mijn score vermoedelijk wel iets hoger zijn dan de zijne, maar tóch ......

Een huisdier kan mensen veel leren.
Over persoonlijkheid, gedrag en mentale staat.
Een huisdier houdt je voortdurend een spiegel voor. Tuurlijk, hij handelt vooral uit instinct, maar doen wij dat niet óók? Onze beschaving is ook maar een heel dun laagje over onze diepere driften.

Mijn hondje is zó slim dat hij zich bij voorbaat aan alles en iedereen onderwerpt. "Als ik mijn buikje laat zien, gaat iedereen daarna gezellig met me spelen...".
Zó veel slimmer dan onze stoerdoenerij, en de agressie en oorlogsretoriek van veel leiders.

Íedereen vindt hem dan ook vertederend. 

Hoe komt het toch dat zo veel mensen één of meerdere huisdieren hebben? De helft van de Nederlandse huishoudens.
We hebben: honden, poezen, konijnen, vogels, vissen, knaagdieren, varkentjes, geitjes, ezels, reptielen, spinnen, en ga maar door.... Wat hebben we daar toch mee? Wat bieden ze ons? En wat ontlenen we er aan?

Waarom heeft iemand reptielen of spinnen? Kun je daar een band mee krijgen?

Want dát is wat ik leuk vind van een huisdier. De onvoorwaardelijke band die je krijgt met het dier waarvoor je zorgt. En zelfs zijn volledige vertrouwen als je niet meer kunt zorgen. Zo gaat mijn hondje altijd tussen de wielen van mijn rolstoel liggen. Ik kan nooit zo maar wegrijden zonder te kijken waar 'ie is.

Dieren leven, veel meer dan wij, in het hier en nu. Denk ik. Want ik realiseer me ter plekke dat de herinneringen aan mijn dieren vooral beelden zijn. Terwijl de herinneringen aan de mensen om me heen veel meer verhalend zijn. In een historische context.
Dieren roepen een direct gevoel op. Daar hoef je niet over na te denken. Je vindt ze gelijk leuk. Of niet. Punt!
Gevoel zonder misleiding.....

Ik hoop dat mijn hondje en ik samen nog heel veel weken van het huisdier beleven :).












CITAAT:


Until one has loved an animal a part of one's soul remains unawakened.

Anatole France



In the long history of humankind (and animal kind, too) those who learned to collaborate and improvise most effectively have prevailed.

Charles Darwin



I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her.

Ellen DeGeneres



Man is a rational animal who always loses his temper when he is called upon to act in accordance with the dictates of reason.

Oscar Wilde