Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

vrijdag 18 april 2014

COMPETITIE

Zouden ze winnen?
De jongens uit Espelo, bedoel ik.
Zouden ze de grootste hebben? Houtstapel voor het paasvuur, bedoel ik....

Competitie als nieuw element bij oude tradities.

Het bouwen van het paasvuur lijkt daardoor jammer genoeg meer een productieproces geworden, als ik die bouwsteigers zie.  
De vroegere romantiek wint het voor mij toch qua hartverwarmendheid. De combinatie van rituelen en tradities waar de hele dorpsgemeenschap bij betrokken was, maakt(e) van het paasfeest een samenhangende en veelbetekenende viering.
Het filmpje hieronder geeft daar een mooi beeld van (het is een oud filmpje, dus helaas van slechte kwaliteit):


Wat wint volgens u?
De hoogte van de houtstapel?
Of de instandhouding van de samenhangende tradities?


Er zijn voor- en nadelen aan competitie.
Het grootste voordeel van het "je meten aan elkaar" is toch wel het plezier. Plezier om goedmoedige strijd.
Het nadeel is dat competitie kan ontaarden in kwaadaardigheid.
Fanatisme maakt mensen lelijk.
Kijk naar sommige voetbalsupporters.
Kijk naar extremisten, uit welke hoek dan ook.

Ik hoop dat de mensheid zich ontwikkelt.
Leert van fouten.
En dat we competitie louter gaan zien als een spel.

Ik wens u vrolijk Pasen!




CITAAT:

Urbi et orbi:

Sancti Apostoli Petrus et Paulus, de quorum potestate et auctoritate confidimus, ipsi intercedant pro nobis ad Dominum.

('Mogen de heilige apostelen Petrus enPaulus, in wiens macht en gezag wij vertrouwen, zelf voor ons bidden tot de Heer.')

Amen.

Precibus et meritis beatæ Mariae semper Virginis, beati Michaelis Archangeli, beati Ioannis Baptistæ et sanctorum Apostolorum Petri et Pauli et omnium Sanctorum misereatur vestri omnipotens Deus et dimissis omnibus peccatis vestris, perducat vos Iesus Christus ad vitam æternam.

('Door de gebeden en de verdiensten van de heilige Maagd Maria, van de heilige aartsengel Michaël, de heilige Johannes de Doper, en de heilige apostelen Petrus enPaulus en alle heiligen, moge de almachtigeGod zich over u ontfermen, al uw zondenvergeven, en moge Jezus Christus u geleiden tot het eeuwige leven.')

Amen.

Indulgentiam, absolutionem et remissionem omnium peccatorum vestrorum, spatium verae et fructuosae pænitentiæ, cor semper pænitens et emendationem vitae, gratiam et consulationem sancti Spiritus et finalem perseverantiam in bonis operibus, tribuat vobis omnipotens et misericors Dominus.

('Moge de barmhartige Heer u kwijtschelding, vrijspraak en vergeving van al uw zonden, de ruimte van een ware en vruchtbareboetedoening, een altijd boetvaardig hart en verbetering van leven, de genade en wijsheid van de Heilige Geest en uiterste volharding in goede werken geven.')

Amen.

Et benedictio Dei omnipotentis: Patris et Filii et Spiritus Sancti descendat super vos et maneat semper.

('En moge dan de zegen van de Almachtige God: van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest op u nederdalen en daar altijd blijven.')

Amen.