Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

woensdag 6 mei 2015

MANIPULEREN

Manipuleren kun je op veel manieren.
En op álle niveaus.

Overheden, instanties, managers en enquetebureau's doen dat bijvoorbeeld door cijfers op een bepaalde manier te presenteren.
Bevorderen van koopgedrag gebeurt  door middel van reclame.
Leidinggevenden manipuleren hun medewerkers, meestal om een bepaald resultaat te behalen, en niet zelden vooral ten gunste van henzelf. 
Ouders doen het met hun kinderen, o.a. in het belang van hun veiligheid.
En ik doe het ook, bijvoorbeeld door de manier waarop ik deze stukjes schrijf.

De meeste mensen hebben een bedoeling met hetgeen ze doen. Ze proberen dingen naar hun hand te zetten. Situaties te beïnvloeden. Meestal steekt daar niets kwaads achter, of men is het zich zelfs helemaal niet bewust.

Manipulatie is alleen kwalijk als de intentie is om bewust voordeel uit een situatie te halen voor jezelf ten koste van iemand anders, bijvoorbeeld door haar of hem emotioneel te chanteren, 

Tegenwoordig zijn twee tegenstrijdige dingen aan de orde: aan de ene kant is geluk steeds belangrijker voor ons, veel meer dan vroeger. Geluk was toen geen levensvoorwaarde. Aan de andere kant zijn we veel meer gestrest dan vroeger. Werk en andere impulsen stellen veel eisen aan ons. 
Het is niet eenvoudig om die twee dingen met elkaar in overeenstemming te brengen. Stress en geluk gaan bepaald niet hand in hand.

Het is daarom des te belangrijker dat je je eigen geluk in de hand neemt. Wanneer je omgeving zorgt voor stress (en wie heeft daar nu geen last van?), dan is het aan jou zelf om ervoor te zorgen dat je ontstresst. 

Dat is overigens gemakkelijker gezegd dan gedaan! Vooral als je gevangen zit in een situatie waar je geen uitweg ziet. Die situatie zit namelijk niet alleen in de omstandigheden, maar vooral ook in je hoofd. En dat hoofd neem je nu eenmaal overal mee naartoe. Ergens voor weglopen is dus niet altijd een optie.

Maar wat dan wel?

Wanneer de rek er uit is, dan kopen we normaal gesproken een nieuw elastiek. Maar met emotionele rekbaarheid gaat dat helaas wat lastiger.
Als je de frustratie-knop niet kunt omzetten, zoek dan in elk geval contact met mensen in je omgeving die vrolijk zijn. Want veel emoties werken aanstekelijk. Het is dan veel gezonder om met iemand om te gaan waar je lekker samen mee kunt lachen, dan in je eentje te blijven zitten verpieteren. 

Een andere manier is om je er bewust van te worden dat je gemanipuleerd wordt. Wéten dat de ander je in de maling neemt. En daar dan op te reageren. Je kunt dan beter niet op de inhoud van de boodschap ingaan, maar praten óver die boodschap.
Dus wanneer die leidinggevende tegen je zegt: "Piet, bel jij even met die instantie want jij kunt dat zo goed ", dan kun je je natuurlijk gestreeld voelen omdat het lijkt op een compliment, en vervolgens die opdracht uitvoeren, maar je kunt je ook gechanteerd voelen. Wanneer dat vaak gebeurt, dan is er maar één persoon die dat patroon kan doorbreken, en dat ben jij zelf. Door open communicatie. Zeg dan bijvoorbeeld: "Wanneer jij zo tegen mij spreekt, dan voel ik mij gemanipuleerd ".
Dan ligt de bal weer bij de ander. 
Maar wat nou als die persoon een groot manipulator is?

Iedereen kent wel mensen die heel goed kunnen manipuleren. Ook jou. Als je dat toestaat, dan geef je hen macht over jou. 
De onderstaande website geeft daarover aardige tips:

Pak die macht terug!











CITATEN:

Love comes when manipulation stops; when you think more about the other person than about his or her reactions to you. When you dare to reveal yourself fully. When you dare to be vulnerable.

Joyce Brothers



Social engineering is using manipulation, influence and deception to get a person, a trusted insider within an organization, to comply with a request, and the request is usually to release information or to perform some sort of action item that benefits that attacker.

Kevin Mitnick



I do respect people's faith, but I don't respect their manipulation of that faith in order to create fear and control.

Javier Bardem