Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

maandag 25 mei 2015

BLOEMEN

Vorige week was mijn zusje op bezoek. En eigenlijk altijd neemt ze dan een bos bloemen mee. Minstens één. Prachtige bossen. En omdat ik ze niet kan verwerken, zet ze ze ook altijd nog even op de vaas. En ik kan dan meerdere weken genieten van mooie kleuren en lekkere geuren.

Manlief gaat vandaag plantjes halen voor op het balkon. Geraniums.
Die maken de hele zomer ons uitzicht fleurig.

Hoe komt dat toch, dat mensen zo van bloemen houden?

Vanwege de positieve emoties die ze oproepen, lijkt me.
Ik word er blij van, en rustig. 
Het zonlicht straalt er in door.
Net als dieren, geven ze alleen maar. Ze vragen niks terug. Nou ja, een beetje water en voeding. Voor de rest staan ze gewoon mooi te zijn. 

En hopelijk staan ze ook dóór te bloeien. Dat is niet alleen leuk omdat je er dan langer iets aan hebt, maar het schijnt ook zo te zijn dat herhaling een positief effect heeft op ons gemoed. 

Bloemen halen buiten naar binnen.
Buiten in het groen zijn maakt namelijk eveneens gelukkig. Wandelen in een bos, of uitkijken op een kolossale boom, beïnvloedt je. Op de een of andere manier word je omringd en doordrenkt. Ook hier geldt: het zijn levende wezens die in woorden niets tegen je zeggen, maar toch ongelofelijk veel betekenen. Er zijn mensen die zeggen dat bloemen, planten en bomen geen ziel hebben, dat weet ik niet, maar ze hebben wel een aura. Ze stralen dus iets uit. En ook als we dat niet zien, we voelen het wel.

Naarmate je ouder wordt, ervaar je een bos bloemen wellicht als een rustpunt, en heb je er om die reden waardering voor. Hoe ouder, hoe meer behoefte aan rust.

Misschien is het ook daarom dat jongelui er minder prijs op stellen. Op een bos bloemen bedoel ik. Een beetje oubollig. Als je jong bent, ben je veel in beweging, heb je veel te leren. Te druk voor bloemen. Geen aandacht voor.

Kinderen hebben minder seizoenen meegemaakt. Ze kennen de kracht van herhaling nog niet zo goed. Het belang van welbevinden. En het verschil met het tegenovergestelde. Bloei versus afsterven. Maar, hoe verdoofd ze er ook mogen uitzien achter hun spelcomputer, heel veel kinderen zorgen met verve voor hun dieren en plantjes in de virtuele boerderij. Heel aandoenlijk!
Ik heb wel eens geprobeerd om daar op bezoek te gaan. Maar dat lukt mij dan weer niet.....

En ook al heb ik desondanks wel een aantal hele mooie neppers in de woonkamer staan:
Doe mij toch maar liever het echte spul!





Arrangement: Christa Snoek, Vrouwenakker




CITATEN:


We need to find God, and he cannot be found in noise and restlessness. God is the friend of silence. See how nature - trees, flowers, grass- grows in silence; see the stars, the moon and the sun, how they move in silence... We need silence to be able to touch souls.

Mother Teresa




Flowers always make people better, happier, and more helpful; they are sunshine, food and medicine for the soul.

Luther Burbank




Deep in their roots, all flowers keep the light.

Theodore Roethke




The earth laughs in flowers.

Ralph Waldo Emerson




It's been proven by quite a few studies that plants are good for our psychological development. If you green an area, the rate of crime goes down. Torture victims begin to recover when they spend time outside in a garden with flowers. So we need them, in some deep psychological sense, which I don't suppose anybody really understands yet.

Jane Goodall




If your heart is a volcano, how shall you expect flowers to bloom?

Khalil Gibran






De symbolische betekenis: