Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zaterdag 2 mei 2015

FABELS

Kent u de fabel: "Van den vos Reynaerde"?

Het is een epos uit de Nederlandse literatuur, dat stamt uit de 13e eeuw, en gaat over de valsheid van de toenmalige machthebbers.
Het is dus kennelijk van alle tijden dat de hogere sociale klassen zich in hun geslepenheid weten te handhaven ten koste van de meer armlastigen. Het lijkt wel op het liedje uit de jaren '70 van Les Poppys: "non, non, rien n'a changé" http://youtu.be/u7MADgAftZg.


Arme mensenkinderen worden misleid.
Met valse, of op zijn minst gekleurde, informatie.
Met verkeerde maatregelen. 
Met misleidende wetten.
Ze worden samengedreven in het kippenhok, om daar te worden gegrepen. Wie niet sterk genoeg is, of hard genoeg kan lopen, of hoog genoeg kan vliegen, is de klos. Voer voor de vos.

Ziedaar, onze nieuwe gezondheidszorg!

Onze machthebbers hebben ervoor gezorgd dat de zorg zo versnipperd is geraakt, dat niemand zich nog verantwoordelijk voelt voor een juiste gang van zaken.

Een mooi voorbeeld vind ik een nieuw voornemen om bepaalde aandoeningen van kinderen (adhd, autisme) niet meer onder de zorgverzekeringswet te laten vallen. Het zijn immers psychiatrische ziektes. Die horen thuis in de ggz. En daarom zou de zorg moeten worden gefinancierd vanuit de Jeugdwet (http://www.adehade.nl/).
Dus zijn gemeentes de betalende instantie. Die roepen dan hun eigen arts en ciz in voor de indicatie, vervolgens voorzie ik dat wordt bepaald dat de voorziening te duur is, ómdat de gemeente te weinig geld heeft en kind en ouders staan in de kou!
Je zou bijna gaan wensen dat beleidsbepalers en besluitvormers zelf een ziekte oplopen en even lekker vermalen worden in de bureaucratische molen. Of misschien zíjn ze al gek, en kunnen ze zó door naar de ggz voor een diagnose......

Afgelopen week zag ik op Facebook een item voorbijkomen van De Zonnebloem. Met de vraag te reageren op de stelling: " het valt me alles mee, de veranderingen in de zorg ". 
U begrijpt het al: veel reakties, maar geen enkele positieve. Één van de respondenten meldde nog eens dat in de afgelopen jaren 70 miljard euro aan premie-inleg uit de awbz-pot is onttrokken tbv andere overheidsuitgaven.
En dan tegen het Nederlandse volk zeggen dat de zorg onbetaalbaar is geworden en dat daar op moet worden bezuinigd.

Ik word daar zó reactionair van!

Daarom heb ik eens gekeken naar een aantal verschillende kosten in Nederland, zoals die van een gevangene . Zij kosten € 90.000,- per jaar. Dat is incl. zorgkosten, maar die zijn veel hoger dan voor de vrije Nederlanders. Zie 

Het is ook incl. de kosten die worden gemaakt om recidive terug te dringen. Want ca. 50% van alle criminelen vervalt binnen twee jaar na hun vrijlating opnieuw in crimineel gedrag. 
Wat blijkt: alle gemaakte kosten zouden mogelijk een teruggang in recidive kunnen laten zien van misschien wel 10%. Volgens vm staatssecretaris Teeven zo'n groot succes dat het programma voortgezet moet worden.

Even een overzichtje van kosten per jaar: 

Gevangene                 90.000,-
Asielzoeker                 26.500,-
Bijstandstrekker          12.000,-
Hyp.renteaftrek
 hogere inkomens       12.000,-
Zieke                            5.000,-

Goed, de vergelijking gaat een beetje mank vanwege de onvergelijkbare totaalkosten. Maar ter illustratie: de inkomensgroep vanaf € 80.000,- ontvangt meer belasting terug dan het totale justitie-budget. U begrijpt mijn punt: stellen we de juiste prioriteiten in Nederland? Wegen voorzieningen en apparaatskosten nog wel tegen elkaar op? Wie wint, en wie verliest? 

Zouden we tevredener zijn als ons beschikbare geld eerlijker werd verdeeld? Bijvoorbeeld door het verstrekken van een basisinkomen aan álle Nederlanders vanaf 18 jaar? Iedereen ontvangt bijv. € 10.000,- per jaar. Iedereen mág daarnaast uiteraard werken en loon verdienen.
We trekken álle subsidies en aftrekmogelijkheden in. Stoppen met aow. Één belastingtarief van 30% voor alle overige inkomsten en winsten. Terug naar het ziekenfonds, dat álle zorg regelt, met inkomensafhankelijke premie en geen eigen bijdrages meer. Overheden kunnen krimpen, uwv, cak en svb verdwijnen. Pensioenfondsen regelen de verzekeringen voor aog.


De samenleving en de economie zouden een heel nieuwe dynamiek ontwikkelen.

Een fabel? Een sprookje?
Een utopie?


Wie weet ....,
Het lijkt me op zijn minst een onderzoek waard.






CITATEN:


We learned about honesty and integrity - that the truth matters... that you don't take shortcuts or play by your own set of rules... and success doesn't count unless you earn it fair and square.

Michelle Obama




Life itself is the most wonderful fairy tale.

Hans Christian Andersen