Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

zondag 15 november 2015

EENVOUD

Eén dag niet ....
Bij ons in de woonwijk hebben we eens in de zoveel tijd de themadag "Eén dag niet!". De bedoeling daarvan is dat er op die dag door extra oplettendheid van politie en burgers niet zal worden ingebroken in de woonhuizen in de buurt. 

Dit jaar viel die dag samen met de terroristische aanslag in Parijs. Dus inbraken, hoeveel impact ze ook hebben op je leven als het je overkomt, vallen volgens mij, in de vergelijking met wat er in Parijs gebeurde, behoorlijk in het niet. Kun je niet beter je gevoel van veiligheid kwijtraken doordat iemand jouw spullen van je wil wegnemen, dan je gevoel van veiligheid kwijtraken doordat iemand het op je leven heeft voorzien?

Parijs was een verschrikkelijke gebeurtenis. Het neerhalen van de MH-17 boven de Oekraïene was een gruweldaad. De aanslag op de treinen in Madrid jaren geleden. De aanslagen van 9-11 in Amerika.....
We zijn keer op keer geschokt door het verlies van de levens van talloze mooie mensen, door de hand van door waanzin gedreven moordenaars.

"We zijn in oorlog", zei onze premier gisteren. Maar dat waren we toch al lang? Nederlandse F-16's worden al jarenlang ingezet voor verkenningen en bombardementen boven oorlogsbrandhaarden vér van huis. Het verschil met de aanslag nu is dat de moordenaars in Parijs op onschuldige, argeloze en ongewapende mensen schieten. Wij beschieten daar terroristen. Met de intentie om de burgerbevolking te beschermen tegen hen.

Want de burgerbevolking in het nabije- en midden-oosten, in Afrika en op tal van andere plekken in de wereld maakt al decennia dagelijks aanslagen op hun leven mee. Zij voelen zich al heel lang niet meer veilig. 
En wij, hier in het Westen, hebben nog nooit bedacht dat we onze profielfoto op facebook met een Oosterse vlag bedekken. Een aanslag in Parijs raakt ons kennelijk zoveel meer dan één in Bagdad of Damascus. Wat is het verschil?
Mensen zijn mensen, overal. Met dezelfde hoop, verlangens en behoeften: veiligheid, rust, voedsel, een dak boven het hoofd. Een wereld zonder wapens.

In het kader van "een dag niet" zat ik gisteren te bedenken wat dat voor mij zou betekenen als ik dat heel persoonlijk zou maken. Eén dag niet: ....
Ik zou een dag zonder last en ziekte wensen.
Wat zou ik dan doen? Ik fantaseerde over heel simpele genoegens. Vroeg opstaan, lekker douchen, een ontbijtje maken, een eind fietsen -zon op het gezicht, wind door mijn haar-, onderweg gaan zitten waar ik wil, thee met een gebakje, de stad in om te winkelen, kapper, een bos bloemen langsbrengen bij een vriendin, eten koken en gewoon aan tafel zitten, 's avonds op de bank hangen met hapje, drankje en een filmpje, en dan gewoon naar bed. Heel eenvoudige, alledaagse dingen, die gezonde mensen normaal gesproken altijd kunnen doen. 

Ziekte en oorlog zijn natuurlijk onvergelijkbare grootheden. Want ik heb heel veel dingen wél, die mensen in oorlogsgebied niet hebben.
Behalve voedsel en een dak boven het hoofd, geniet ik van rust en vrede én alle hulp die ik nodig heb. Geluk en tevredenheid. 
Minimaal datzelfde gun ik iedereen die daar zo naar verlangt. De rijkdom van eenvoud.....
Tenminste één dag wél!



John Lennon, Imagine:





CITATEN:


Childhood means simplicity. Look at the world with the child's eye - it is very beautiful.

Kailash Satyarthi



I have just three things to teach: simplicity, patience, compassion. These three are your greatest treasures.
Lao Tzu


"Imagine"

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one