Overzicht

Een totaaloverzicht van alle stukjes vindt u op mijn eigen website onder Filosoofjes archief: http://dijktim.nl/index_9.htm, en volgende pagina's

maandag 1 juni 2015

VIRTUALITEIT

Is dat een bestaand woord?
Een bestaande werkelijkheid?
Een bestaande verbinding met mensen?


Gisteren had ik een bijzondere ervaring.
Via MS-web kreeg ik contact met een schrijfster van die club. Ik las een mooie column van haar, reageerde erop, en zij vervolgens weer op mij. En hoewel wij elkaar in het échte leven nog nooit hebben ontmoet, kreeg ik het gevoel dat er onmiddellijk een bepaalde verbondenheid ontstond. Leuk!

Communicatie via de ether.
Een mooi voorbeeld van de voordelen van technologische ontwikkelingen.....

Mijn échte wereld is tegenwoordig beperkt tot mijn woonkamer. En soms sluit ik mezelf ook nog eens extra op in mijn mobieltje; alsof mijn hele leven zich dáár afspeelt. Mijn venster op de wereld ligt bij mij op schoot. En met die ene, kromme, onwillige vinger leg ik dan contact met de buitenwereld.
Van buitenaf zal het er dan ook wel eens zo uitzien dat ik behalve die éne werkende vinger ook nog maar één hersencel heb. 
Ach, laat ik me daar maar niet druk om maken. Hermes Trismegistus zei tenslotte al in zijn Smaragden Tafel: "zo(als) boven, zo (ook) beneden.", verwijzend naar de gelijkstelling van hemel en aarde, van de micro- en macrokosmos. Zo ervaar ik mijn werelden ook: gelijk aan elkaar, in elkaar overlopend, "Zo buiten, zo binnen". Het grote wordt weerspiegeld in het kleine.....

Virtualiteit en spiritualiteit.
Het zijn woorden die op elkaar lijken.
Maar bestaan er nog meer verbanden?

Bijvoorbeeld de hermetische leer (van bovengenoemde Trismegistus): is die van toepassing op mijn bestaan?

Volgens sommige mythen was het Hermes die de mensen leerde spreken. Hij was de Griekse god van handel, verkeer en welsprekendheid. De hermetiek ziet de werkelijkheid als één organisch, levend geheel, waarin alles met alles samenhangt.
"Het doel van de hermetiek is om de mens in te wijden in de verborgen werkelijkheid die zich in en achter de zichtbare werkelijkheid bevindt".

Even kort door de bocht: op zoek naar de wereld met behulp van communicatie.
Dat wat hermetisch afgesloten is (de buitenwereld in mijn geval) proberen te benaderen en binnen te dringen.

Aha, nu begrijp ik ook waarom dat mobieltje zo verslavend is. Dat komt door de goddelijke, roepende stem die door alle bliepjes heenklinkt. Het telefoonding ontsluit de wereld.

En tegelijkertijd sluit het mobieltje je af van contact met de échte wereld. Een groot gevaar. Zoals de spreekster in deze Ted-talk verkondigt:

Met als uitgangspunt: je moet alleen kunnen zijn, om niet eenzaam te worden.
Met andere woorden: je innerlijke stem beluisteren om de wereld om je heen te kunnen horen. Voor een werkelijke ontmoeting.
Zodat de verbinding met jezelf en de ander gestalte kan krijgen.
Het echte gesprek met al zijn versprekinkjes, correcties en mooie vondsten, leidt tot spirituele groei.



Geeft spiritualiteit daarmee dan eigenlijk een echtere verbinding dan virtualiteit?













CITATEN:


I like to connect to people in the virtual world, exchanging thoughts and ideas, when in the physical world we might never have the opportunity to cross paths.

Demi Moore




We need to re-create boundaries. When you carry a digital gadget that creates a virtual link to the office, you need to create a virtual boundary that didn't exist before.

Daniel Gole